Když vypráví nápověda
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Irena Fuchsová: Dovolená snů

Samozřejmě, že dovolená snů jde naplánovat, když jsme sami nebo žijeme ve dvou. To se to plánuje! Ale jak přijdou děti, prázdniny se řídí podle nich a sny rodičů, často i sny babiček a dědečků, jako by neexistovaly!

05:59

Když vypráví nápověda

Vydává: Český rozhlas

Spisovatelka, publicistka a nápověda pražského Činoherního klubu, Irena Fuchsová, čte své povídky a fejetony ze života a o životě.

Web

Včera 06:36

Irena Fuchsová: Večerní procházka s Baxíkem

Včera večer jsme s naším drsnosrstým jezevčíkem Baxíkem vyrazili, jako každý den, na večerní procházku. Nejdřív jsme potkali pejskařku Janu s kámošem Bertem, pejskové si povídali a my se začaly bavit o šicích strojích.

30. červen 2024 07:01

Irena Fuchsová: Jak jsem vzala Itálii útokem

Tenhle příběh je od mé facebookové přítelkyně, Sabiny Dagmar Vítovcové z Plzně a já doufám, že se vám bude líbit stejně, jako se líbí mně. Sabino, máš slovo!

23. červen 2024 07:01

Irena Fuchsová: Setkání v metru

Od šesti let jsem byla nenasytná čtenářka, která o prázdninách slupla i dvě tři knihy za den. V mé nenasytnosti mě podporovala kolínská knihovna, která byla a stále je naproti domu, kde jsem nejenom bydlela, ale také jsem se tam 22. června 1950 narodila.

16. červen 2024 06:12

Irena Fuchsová: Cíl je moje meta

Silnice přes starý kolínský most je pořád plná aut v obou směrech, takže chápu, že cyklisté a koloběžkáři používají radši chodník, i když správně mají použít silnici, na které je v obou směrech vyznačená i značka pro cyklisty. Chápu, že jedou přes most radši po chodníku, ale proč NIKDY nepoužijí zvonek?

9. červen 2024 05:10

Irena Fuchsová: To tedy nechci. Jsou trapný!

Než přijel autobus ke kolínskému nádraží, všimla jsem si skupinky tří kluků a jedné dívky, kterým mohlo být kolem patnácti let. Když za chvíli nastupovali společně do autobusu, kluci si sedli dopředu, dívka doprostřed a já si přisedla k ní, abych byla blízko u dveří, až budu vystupovat.

2. červen 2024 05:16

Irena Fuchsová: Kolínské ráno s kanalizací

Když jsem nedávno nastoupila na kolínském Zálabí do ranního autobusu, kterým jezdím na nádraží, netušila jsem, co mě čeká. Autobus se rozjel a já vzápětí zaregistrovala, že vzadu telefonuje asi čtyřicetiletá kanalizace. Nebyla to žena. Byla to opravdu kanalizace.

26. květen 2024 06:06

Irena Fuchsová: Skákání přes kaluže, Helena a tkaničky

Začátkem sedmdesátých let jsem se šla podívat na film Už zase skáču přes kaluže. Těm, kteří film neviděli, krátce připomenu příběh chlapce z chudé venkovské rodiny, který v šesti letech, následkem dětské obrny ochrnul. Díky svému odhodlání a silné vůli se za pomoci kamarádů vrátí ke své lásce, jízdě na koni.

17. květen 2024 05:52

Irena Fuchsová: Setkání v nočním vlaku

Do Činoherního klubu jezdím od roku 1994 a tenhle příběh z nočního vlaku může být z roku 2005, takže mu je už skoro 20 let.

12. květen 2024 05:12

Irena Fuchsová: Čuk A Gek

Tenhle příběh je sice skoro dvacet let starý, ale je to pro mě vzpomínka, kterou mám hodně ráda. Kdysi dávno dávali na Nově, na konci zpráv, naše oblíbená zvířátka, vzpomínáte si? Mě pokaždé napadlo, že sestříhají dokument, který je o něčem úplně jiném, namluví k němu vtipný komentář, my se zasmějeme a zapomeneme na katastrofy, na které jsme koukali během zpráv.