Zálety Aleny Zárybnické
19. březen 2023

Poslechněte si podcast: Když v lese prší, padají z nebe peníze, směje se ředitel České lesnické akademie

V úterý 21. března si připomínáme Mezinárodní den lesů, a proto jsme zase vyrazili mimo studio Českého rozhlasu, a to do krkonošského lesa. Dnešní host Miloš Pochobradský je ředitelem České lesnické akademie v Trutnově. Licenci lesního pedagoga má od roku 1998, patřil mezi prvních deset v Česku.

27:51

Zálety Aleny Zárybnické

Vydává: Český rozhlas

To si nemůžete nechat ujít. Vypravte se s oblíbenou televizní moderátorkou každý týden na zálety!

Web

Před pěti dny 24:07

Kardiolog Neužil: Mozek si může odpočinout, srdce moc ne

Profesor Petr Neužil v oboru diagnostiky a léčby srdečních arytmií má celou řadu světových prvenství. Negativní informace se snaží přebít pozitivními a říká, že je to dřina, protože 10 pozitivních skutků často nevyváží jednu negativní zprávu.

Před týdnem 26:05

Nebýt Černobylu, kdo ví, kde bych skončila, přemýšlí Dana Drábová

Je nejdéle sloužícím státním úředníkem v nejvyšší pozici v zemi, v čele Státního úřadu pro jadernou bezpečnost je od roku 1999. Když byla do funkce jmenována v říjnu 2023 znovu, řekla, že bude vykonávat svou práci nejlépe, jak bude umět. Hostem Záletů je Dana Drábová.

Před 2 týdny 28:55

Dnes už si nedovolím říct to, co jsem mohl v 90. letech

Originální slovní obraty, vtip a nadhled, tak hodnotí diváci komentáře Jaromíra Bosáka. Je to nejen novinář a sportovní komentátor, ale také spisovatel.

Před 3 týdny 26:03

Když mě odmítli v aeroklubu, fakt to bolelo, vzpomíná akrobatický pilot Rudzinskyj

Jan Rudzinskyj vyrostl v Rybitví a žije v Pardubicích. Ve škole byl prý průšvihář a přežít vojnu mu pomohly psí duše, sloužil totiž jako psovod. Být zaměstnán po sametové revoluci ho nebavilo, proto založil reklamní agenturu, pracoval a začal létat.

25. únor 2024 27:45

Podle manželky jsem tak trochu Kelišová, směje se Patrik Eliáš

Je jednou z největších českých hvězd historie NHL a s týmem New Jersey Devils dvakrát získal slavný Stanley Cup. Čtyřikrát reprezentoval Česko na olympijských hrách, čtyřikrát na mistrovství světa a jsou z toho 3 bronzové medaile. Kariéru v NHL ukončil v roce 2017. Hostem je Patrik Eliáš, dvojnásobný držitel prestižní Zlaté hokejky a taky velvyslanec UNICEF.

18. únor 2024 28:38

Odborník na mlýny Radim Urbánek: Mlýnský kámen neklape, ale mírně šustí

Prošel asi 600 mlýnů u nás, více než 150 jich viděl v zahraničí. Je etnologem a taky molinologem, tedy odborníkem na mlýny a mlýnské stavby, specializuje se na technické památky, lidové stavby, vesnický urbanismus, tradiční řemesla či technologie. Mým hostem je Radim Urbánek, ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí.

11. únor 2024 26:02

Vidím příběhy nejen na začátku, ale i na konci, říká Tereza Hronová z Člověka v tísni

Pomáháme po celém světě i u nás, podporujeme lidská práva, usilujeme o angažovanou společnost, pomáháme lidem v sociálním vyloučení. Takový je obsah práce obecně prospěšné společnosti, která vznikla před 32 lety, v roce 1992, pod názvem Nadace Lidových novin. Pod tím současným Člověk v tísni funguje od roku 2007. Tereza Hronová, mediální koordinátorka Člověka v tísni, je hostem Záletů.

4. únor 2024 29:42

Bez dobrých lékařů to nejde, vše ostatní si můžete koupit, říká ředitel hradecké nemocnice

Vrátil se do prostředí, kde začínal jako uklízeč, pomocník v kuchyňce, sanitář a pak tu pracoval jako sekundární lékař a postupně jako plně licencovaný odborník. Hostem Aleny Zárybnické je doktor Aleš Herman, dnes ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové.

28. leden 2024 26:40

Gump mě vždycky ráno nakopne svou dobrou náladou, usmívá se spisovatel Filip Rožek

Když se řekne Gump, někdo si představí film a jiný knihu, která byla pro film předlohou. Gump je ale skutečný pes, který naučil a učí lidi žít, tak zní i podtitul knihy, ale také téma projektu na ochranu týraných psů. Stojí za ním spisovatel a scénarista Filip Rožek. V roce 2020 získal cenu čtenářů ve výročních knižních cenách Magnesia Litera.

21. leden 2024 27:10

Mám ráda modrou závodní dráhu, přijde mi rychlejší, směje se atletka Lada Vondrová

Říká, že vždycky byla běhavá, ale ve fotbale jí to s míčem moc nešlo. Dnes má bronzovou medaili z atletického mistrovství světa ve smíšené štafetě v Budapešti a zlato ve stejné disciplíně z Evropských her. Časem pod 51 sekund se nominovala na olympiádu do Paříže. Hostem je Lada Vondrová, několikanásobná mistryně České republiky v běhu na 400 metrů. Před čtyřmi lety se na olympiádě v Tokiu dostala do semifinále, nominaci do Paříže už má jistou.