Kavárna
NejnovějšíPřed čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Ohlédnutí za létem Jihočeské filharmonie a plány na nadcházející sezonu

Hraní na olympijských hrách, koncerty v ulicích a na náměstích, práce s novou šéfdirigentkou Alenou Hron. To všechno má za sebou, ale také před sebou Jihočeská filharmonie, která právě vstupuje do nové sezóny.

20:39

Kavárna

Vydává: Český rozhlas

Kulturní magazín z jižních Čech. Rozhovory s umělci, o akcích a různých zajímavostech.

Web

Před týdnem 23:50

Fotografka Dana Vitásková připravila výstavu pro budějovickou galerii, kterou kdysi spoluzakládala

Říká se, že do stejné řeky dvakrát nevstoupíš. Ale nemusí to vždycky být tak docela pravda. Když do stejné řeky vstupuješ v nové roli, může to být nový a nečekaný zážitek. Právě to se stalo fotografce Daně Vitáskové, když pro českobudějovickou galerii Na Dvorku připravila autorskou výstavu s názvem Pět polí. Dana Vitásková totiž tuhle galerii před téměř 45 lety spoluzakládala.

Před 2 týdny 20:02

Když ne bulvární hru, tak hru o bulváru. Tématem komedie Beckham chtěl Petr Zelenka přilákat diváky

Filmy v jeho režii nebo podle jeho scénářů a také divadelní hry zná v Česku skoro každý. Příběhy obyčejného šílenství, Knoflíkáři, Samotáři, seriál Terapie pro HBO. Režisér a dramatik Petr Zelenka ale už více než dvacet let intenzivně spolupracuje také s Jihočeským divadlem v Českých Budějovicích.

Před 3 týdny 19:48

105 hodin vizuálního umění přinese do Třeboně nový festival Vidiny

Jedno město, pět dní a 105 hodin plných vizuálního umění. Takový je úvodní slogan nového festivalu Vidiny, který obohatil kulturní mapu jižních Čech. Jde o přehlídku vizuální tvorby, jejímž dějištěm se na konci prázdnin stává město Třeboň.

18. srpen 2024 16:39

V Maříži vystavuje svá díla sochař a malíř Martin Ceplecha, ve Slavonicích výtvarník František Skála

Dvě výstavy patřily k letošnímu filmovému a hudebnímu festivalu Slavonice Fest, ale obě jsou přístupné i po jeho skončení. V malé vesničce Maříž vystavuje sochař a malíř Martin Ceplecha a galerii Masna přímo ve Slavonicích zabydlel výtvarník František Skála. Oba autoři jsou spojeni s divadlem Sklep, jehož členové vytvořili právě v Maříži a Slavonicích zajímavou uměleckou komunitu.

11. srpen 2024 54:12

Co nabídne letošní ročník hudebního festivalu Dobršská brána v malé pošumavské vesničce

Už osm let pořádá Ivo Kraml v malé vesničce Dobrš v Pošumaví mezinárodní hudební festival. Letošní ročník akce nazvané Dobršská brána se koná 16. a 17. srpna. Co přinese? Poslechněte si rozhovor v kulturním magazínu Kavárna.

4. srpen 2024 17:37

Je to téma, o kterém spousta Čechů leccos ví, říká režisér filmu Zápisník alkoholičky

Nový český film Zápisník alkoholičky dobývá kina. Snímek podle skutečné události natočil jihočeský rodák, režisér Dan Svátek. A přijel ho představit i na Slavonice Fest.

28. červenec 2024 20:32

Co nabídne filmový a hudební festival Slavonice Fest

V jihočeských Slavonicích se už pojedenácté uskuteční letní filmový a hudební festival Slavonice Fest. O letošním ročníku mluví v kulturním magazínu Kavárna ředitel akce, filmový producent a režisér Ondřej Trojan a marketingová manažerka Barbara Trojanová.

21. červenec 2024 19:20

Sídlo podnikatele, pak jesle i squat, teď kulturní centrum. Osud Kralovy vily je ale stále nejistý

Funkcionalistickou vilu si nechal ve 30. letech 20. století v jihočeských Prachaticích postavit Johann Nepomuk Kral, zdejší významný podnikatel. Kvůli svému německému původu ji ale během poválečného odsunu musel opustit a od roku 1948 dům patří městu. Jeho osud je spletitý, byl prázdný a zanedbaný, stále mu hrozí demolice, ale momentálně žije kulturou. Tu sem přináší spolek mladých lidí Živá vila.

14. červenec 2024 22:56

Skladby českých skladatelek zahrají houslistka Elizabeth Jiřičková a klavíristka Barbora Brabcová

Letní hudební festivaly přivádí na jih Čech zavedené hvězdy, ale také nám pomáhají objevovat mladé interprety, kteří jsou na startu své kariéry. Mezi ně určitě patří houslistka Elizabeth Jiřičková, českobudějovická rodačka, která se představí na Festivalu Krumlov.