Filtr
21. září 2020

Poslechněte si podcast: Kámoš kámošky mý kámošky

Jsou lidi, kteří na nás vlastně celoročně zkouší apríl. A co je horší, spousta dalších lidí jim to baští. Ve třetím díle Filtru si můžete s Lukefrym zahrát hru Věřte nevěřte a promluví taky novinářka, která se při řešení svých kauz prokousává spletí lží a polopravd každý den. To abyste věděli, jak nenaletět.

09:52

Filtr

Vydává: Český rozhlas

Filtr. Udělej si obrázek sám.
Umíte se pohybovat ve světě medií? Používáte sociální sítě? Youtuber Lukáš „Lukefry“ Fritscher má pro Tebe 10 dílnou podcastovou sérii Filtr, která se může hodit jak nováčkům, tak mediálním znalcům. Poslouchej, vyzkoušej si bonusové materiály a #filtruj!

Web

30. prosinec 2020 11:00

BONUS: Rozhovor s Davidem Kudrnou z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost

A další bonus. Tentokrát si Lukefry povídá s Davidem Kudrnou z Nárondího úřadu pro hybernetickou a informační bezpečnost.

30. prosinec 2020 10:27

BONUS: Rozhovor s šéfredaktorkou portálu Mediaguru Martinou Vojtěchovskou

Kdo by nechtěl být média guru? Poslechni si rozhovor se šéfredaktorkou portálu mediaguru.cz Martinou Vojtěchovskou.

30. prosinec 2020 10:20

BONUS: Rozhovor s odbornicí na bezpečnost Petrou Mlejnkovou

Ještě nekončímě! Máme pro tebe rozhovor s odbornícií na bezpečnostní problematiku Petrou Mlejnkovou.

21. prosinec 2020 13:58

Známé tváře/hlasy české žurnalistiky

Vybrali jsme tři české novináře, které můžeš znát z televize, nebo z internetu, a Lukefry každému z nich položil pár otázek. Některé jsou docela záludné. Jak si s jejich zodpovězením poradili ti, kteří jsou ve své práci zvyklí otázky hlavně pokládat? Poslechni si závěrečný díl podcastu Filtr.

14. prosinec 2020 12:08

Na místě činu II

Blinkající zelená, obnošené tenistky nebo Sparťan Marťan Frýdek. Ano, někdy se redaktorům ve zpravodajství povedou opravdu vtipné přeřeky. Co dalšího se může dostat do éteru a kolik minut stačí reportérovi na přípravu, aby mohl naskočit do živého vysílání třeba od velké nehody nebo od požáru? Do zákulisí výroby zpráv tě vezme Lukefry v novém díle Filtru.

7. prosinec 2020 10:52

Konečně na místě činu

Celou dobu ve Filtru mluvíme o zprávách, o pravidlech jejich výroby, o tom, jak novináři získávají informace. Tak tentokrát se na to všechno podíváme přímo v praxi. Jak funguje zpravodajský newsroom a co všechno musí novinář udělat, než vyrazí do terénu? Poslechni si první ze dvou dílů Filtru ze zákulisí výroby zpráv.

30. listopad 2020 09:54

Novinářská kuchařka

Aby si novináři ve své práci nějak nezavařili, řídí se většinou kodexem. Je to taková speciální novinářská kuchařka. Víc se o ní dozvíš v novém díle Filtru, který Lukefry uvařil z těch nejlepších ingrediencí.

23. listopad 2020 10:26

Kdo je tady pánem

16. listopad 2020 10:04

A už sis ho googlila?

Když uděláš šlápotu do písku (nebo kamkoliv jinam), většinou nevydrží moc dlouho. Pokud to teda není beton, nebo internet. Jak vzniká takzvaná digitální stopa a jak našlapovat, abychom se nedostali do problémů? Co všechno se Lukefry dozvěděl z internetu o svém kamarádovi Karlovi? A jak nakládají Facebook a další sítě a aplikace s Tvými fotkami? Odpovědi najdeš v desátém díle Filtru.

14. listopad 2020 11:26

BONUS: Rozhovor s expertem na bulvár Pavlem Novotným

Překvapení! Máme tady pro tebe další bonus, tentokrát s Pavlem Novotným.