Jihočeské nebe
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Sondy Voyager se vznášejí ve vesmíru už od roku 1997. Jedna z nich stále ještě posílá lidstvu zprávy

Několik astronomických výročí připomíná ředitelka českobudějovické hvězdárny Jana Tichá v rubrice Jihočeské nebe. Například před dvaceti lety odstartovala kosmická sonda Messenger pro výzkum planety Merkur. „Zjistila hodně zajímavé podrobnosti z jejího povrchu. Merkur byl vlastně antický posel bohů, takže ten anglický název sondy symbolicky odpovídá tomu, jak je planeta označována,“ dodává.

04:44

Jihočeské nebe

Vydává: Český rozhlas

O hvězdách, planetách a vesmíru, který nás obklopuje.

Web

Včera 06:38

Královská hvězdárna Mysu Dobré naděje byla první stálou observatoří na jižní polokouli

Z kongresu Mezinárodní astronomické unie se vrátila šéfka českobudějovické hvězdárny a planetária Jana Tichá. Valné shromáždění se vůbec poprvé konalo na africkém kontinentu, konkrétně v Kapském Městě v Jihoafrické republice, což má podle ní spoustu zajímavých konotací, jak současných, tak z hlediska historie astronomie.

Před 2 týdny 06:57

Září přinese podzimní rovnodennost, se kterou skončí léto, ale také částečné zatmění Měsíce

Září každoročně přináší podzimní rovnodennost. Okamžik, kterým začne astronomický podzim a Slunce vstoupí do znamení Vah, letos nastane 22. září v 14.44 hodin.

Před 3 týdny 07:36

Velikán americké astronomie Fred Whipple zkoumal meteorické roje a komety

Před dvaceti lety, 30. srpna 2004 zemřel americký astronom Fred Whipple. Šéfka českobudějovické hvězdárny a planetária Jana Tichá o něm mluví jako o velikánovi a legendě v souvislosti s jeho prací v oblasti meteorů a kometární astronomie.

18. srpen 2024 05:57

V souhvězdí Hadonoš najdete pozůstatek po výbuchu supernovy i rychlou Barnardovu šipku

Na nebeském rovníku se nachází souhvězdí Hadonoš. Podle jihočeské astronomky Jany Tiché je poměrně rozlehlé a najdeme v něm řadu hvězdokup, kulových i otevřených. „Ale nejzajímavějším objektem celého souhvězdí je pozůstatek po výbuchu supernovy v roce 1604,“ říká.

11. srpen 2024 07:11

Hledáte na obloze souhvězdí Herkules? Zaměřte se na květináč, radí astronomka

Jedním z nejrozsáhlejších souhvězdí je Herkules. Nachází se blízko nebeského rovníku, díky čemuž je alespoň zčásti pozorovatelné na jakémkoli obydleném místě na Zemi. „Herkula najdeme mezi Lyrou a jasnou hvězdou Arcturus v souhvězdí Pastýře,“ přibližuje jihočeská astronomka Jana Tichá.

4. srpen 2024 05:30

Jasně zářící Štír a naopak velmi nenápadný Kozoroh patří k souhvězdím letní oblohy

K souhvězdím, která můžeme pozorovat na letní obloze, patří Štír. Toho je podle jihočeské astronomky Jany Tiché poměrně snadné najít, protože je velmi nápadný a září jasnými hvězdami.

28. červenec 2024 06:43

Až sto meteorů za hodinu. Srpnovou oblohu opět ozdobí Perseidy

Tradiční podívanou, kterou nabízí srpnová obloha, jsou Perseidy, meteorický roj zdánlivě vyletující ze souhvězdí Persea. „Letošní maximum Perseid připadá na 12. srpna odpoledne, kdy mohou mít frekvenci až sto meteorů za hodinu,“ připomíná jihočeská astronomka Jana Tichá.

21. červenec 2024 06:19

Střelec, v jehož těle se skrývá čajová konvice. I to uvidíte na letní obloze, upozorňuje astronomka

Jedním z velkých souhvězdí, která můžete pozorovat na letní obloze, je Střelec. Má zobrazovat mytologickou postavu kentaura, tedy napůl muže, napůl koně, nebo muže na koni. V obou případech s lukem.

14. červenec 2024 05:59

Letní trojúhelník na obloze tvoří nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Labuť, Lyra a Orel

Mezi nejnápadnější jevy na letní obloze patří Mléčná dráha, svit statisíců a milionů hvězd, který splývá do třpytivého stříbřitého pásu. „To, zda Mléčnou dráhu vůbec uvidíme a zda ji uvidíme v její plné kráse, závisí na kvalitě tmy v místě, kde se budeme nacházet,“ říká jihočeská astronomka Jana Tichá. Na Mléčné dráze by pak měl být poměrně dobře viditelný i Letní trojúhelník.