Jihočeská vlastivěda
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Klíčumburk se říkalo starému zámku ve Lnářích. Nad vstupem do sídla byl totiž vytesán klíč

Ve Lnářích na Strakonicku stojí vedle sebe mezi rybníky dva zámky. Těsně kolem nich vede hlavní silnice na Plzeň. Drobnější, takzvaný starý zámek v sobě ukrývá původní středověkou tvrz, která zdejšímu panstvu sloužila od 14. století.

01:27

Jihočeská vlastivěda

Vydává: Český rozhlas

Historické zajímavosti a perličky z různých míst Jihočeského kraje.

Web

Dnes 01:27

Kostel v Mláce stojí nezvykle stranou od vesnice. Vznikl na místě, kde lupiči přepadli mladou dívku

Poněkud nezvykle u lesa a stranou od samotné vesnice stojí kostel Zasnoubení Panny Marie v Mláce na Jindřichohradecku. K objasnění jeho vzniku i polohy se musíme podívat k roku 1710.

Včera 01:52

Lidé se několikrát snažili pěstovat vinou révu na jihu Čech. Nejdéle vydržela vinice na Hluboké

Jestliže jižní Čechy něčím rozhodně nejsou, pak vinařským krajem. Chybí jim vhodná půda, podnebí a dostatek sluníčka. Ale v minulosti se tady lidé o pěstování vinné révy pokoušeli, zejména v klimaticky příznivějších obdobích 16. století.

Před dvěma dny 01:48

Čtyři Dvory byly samostatnou obcí. Status města ale nezískaly a nakonec se staly součástí Budějovic

Čtyři Dvory, lidově Čtyrák, jsou od roku 1952 součástí města České Budějovice. V minulosti se však jednalo o samostatnou obec, která počtem obyvatel převyšovala leckterá okolní města i městečka.

Před třemi dny 01:41

„Herky prodali, v tichosti a pracovitosti žijí.“ Koněspřežka zničila živnost a bujarý život formanů

Osady Dolní Svince, Horní Svince a Prostřední Svince leží přibližně jedenáct kilometrů severovýchodně od Českého Krumlova a dnes patří pod střediskovou obec Dolní Třebonín. V minulosti obec proslula rovněž jako sídlo formanů.

Před šesti dny 01:29

V Česku je jen pět staveb zasvěcených svaté Voršile, tři z nich se nachází na jihu Čech

Svatá Voršila neboli Uršula žila podle legendy ve 4. století. Společně se svými společnicemi byla při plavbě lodí přepadena a zabita pohanskými Huny. V České republice máme jen pět staveb, které jsou jí zasvěceny. A hned tři z nich objevíme v jižních Čechách.

Před týdnem 01:43

Přírodní památka poblíž Prachatic nese název U poustevníka. Skutečná poustevna tu ale nikdy nebyla

Roku 1992 byla jižně od Rohanova u Prachatic vyhlášena přírodní památka U poustevníka. Na tomto území lze najít podmáčené smrčiny a olšiny a další chráněné rostliny. Název by mohl evokovat, že zde v minulosti stála poustevna. Bylo tomu tak v lidovém podání, o poustevnu v pravém slova smyslu ale nešlo.

Před týdnem 01:53

Velešínský vikář Theofil Hostounský zaplatil přestavbu kostela a proslul jako legendární silák

Jihočeské městečko Velešín proslulo v 19. století jako rodiště vlasteneckého spisovatele Josefa Vlastimila Kamarýta. Zhruba o sto let dříve, od roku 1732 působil na velešínské faře vikář Theofil Ignác Hostounský, který byl mužem schopným a činorodým. Pocházel z Plzně a byl potomkem zchudlého šlechtického rodu, který užíval predikát z Kosmáčova.

Před týdnem 01:59

Za 30 stříbrných prodal rytíř Častolar vodu z potoka u Křemže. Mlynáři pak prý plivali na jeho hrob

Že vám potok nikdo nemůže vzít? Něco o tom věděli staří mlynáři z Křemže. Roku 1591 se Vilém z Rožmberka rozhodl přilepšit svým mlýnům na Chvalšinském potoce a nechal také výrazně zvětšit panský mlýn v Březovíku. Aby měl dost vodní síly, dohodl se s rytíři Častolary, kteří vládli okolo Křemže, a odkoupil od nich za 30 stříbrných grošů část vody Křemežského potoka.

Před týdnem 01:31

Matriky z jihočeských obcí najdete v digitálním archivu. Celkem je k dispozici téměř sedm tisíc knih

O tom, že archivy nejsou zastaralou institucí, svědčí fakt, že ty jihočeské si zvolily cestu moderního zpřístupňování historických písemností. Když roku 2007 zahájil Státní oblastní archiv v Třeboni dlouhodobý proces digitalizace archiválií, zařadily se mezi první paměťové instituce svého druhu v České republice.

Před týdnem 01:21

Kozla vodili po městě, pak ho shodili z věže. Krutý zvyk udržovali v Trhových Svinech do roku 1850

Na jihu Čech se dlouho uchovaly také kruté pohanské obyčeje – obřadní zabíjení zvířat v rámci nejrůznějších svátků během roku. Jedním z nich bylo shazování kozla z kostelní věže a jeho následné zabití členy řeznického cechu.