Jihočeská vlastivěda
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Tři obři byli podle lidové povídačky pohřbeni na Písecku. Archeologové ale našli jiné vysvětlení

Každý už určitě slyšel o Boubínském pralese na Šumavě nebo Žofínském a Hojnovodském pralese v Novohradských horách. V jižních Čechách máme ale ještě jeden prales, a to na Písecku.

01:45

Jihočeská vlastivěda

Vydává: Český rozhlas

Historické zajímavosti a perličky z různých míst Jihočeského kraje.

Web

Dnes 01:40

Rytíř Bořek slušně vydělával díky silnici, která vedla přes Vlčeves. „Obchvat“ tedy rozhodně nevítal

Pokud nějaká obec leží na frekventované silnici, vybudování obchvatu pro ni bývá požehnáním. V minulosti tomu ale bylo přesně naopak. Své by o tom mohla vyprávět třeba Vlčeves u Černovic na Táborsku.

Včera 01:41

Jihočeská ves Holečkov vznikla během dvou let a pojmenovali ji podle spisovatele Josefa Holečka

Na Prachaticku, pod vrchem Lomec se známým poutním místem se nachází nenápadná osada Holečkov. Pro svůj historický a urbanistický vývoj představuje zcela mimořádnou lokalitu v rámci celé republiky.

Před čtyřmi dny 01:59

Obecní pastýř bydlel v pastoušce a lidem ze vsi pásl a hlídal stáda. Pomáhala mu prý čarovná hůl

Obecní pastýř, také nazývaný slouha, hrál v minulosti důležitou roli v životě každé obce až do poloviny 19. století. Jeho úkolem bylo hlídat a vést stádo dobytka, především ovcí, na pastvu. Ve vsi Polžově na Českobudějovicku pásl všem občanům ovce a vepřový dobytek, jak si dobře pamatoval otec historika a národopisce Jana Zítka, který zde žil až do roku 1847.

Před pěti dny 01:51

V Lažišti prý každou noc vylézal z hrobu umrlec, díra ve dveřích věže byla podle místních jeho dílem

Hřbitovní kostel svatého Mikuláše v Lažišti patří mezi cenné příklady nejstarších dochovaných církevních staveb na Prachaticku. Původně románský kostel z první poloviny 13. století prošel v období gotiky a baroka dílčími stavebními úpravami, které mu vtiskly dnešní podobu.

Před šesti dny 01:51

Věncová hora získala své jméno omylem, na jejím vrcholu si opat nechal postavit „dům potěšení“

Jedeme-li z Českých Budějovic do Českého Krumlova, naproti Třebonínu se po pravé straně silnice zdvihá kuželovitá hora. A jedeme-li v opačném směru, máme ji po levé ruce. Jmenuje se Věncová hora, ale vlastně nedopatřením.

Před týdnem 01:34

Zámek Pluhův Žďár koupil bratr prezidenta Beneše. Pak sídlo zabavili komunisté, teď zas patří rodině

Kdo by to byl řekl, že původně středověké sídlo bude jednou obývat prezidentův bratr. Tvrz a vesnici Žďár vlastnil nejprve vladycký rod Pluhů z Rabštejna už ve 13. století a podle něj se na Jindřichohradecku jmenuje i celá vesnice. Pluhův Žďár.

Před týdnem 01:58

Ruští vojáci za napoleonských válek předváděli na jihu Čech své hry a tance. Došlo ale i k neštěstí

Během napoleonských válek se ruské vojsko pod velením generála Alexandra Suvorova v boji proti Francouzům přesouvalo na bojiště v severní Itálii. Jako spojenci rakouského státu byli vojáci ubytováni několik měsíců také v Jindřichově Hradci.

Před týdnem 01:42

Aktérem kuriózní nehody na sněhu se stal kníže Schwarzenberg. S manželkou vypadl ze saní

K dopravním nehodám docházelo odjakživa, byť samozřejmě jejich počet s rozvojem automobilismu vzrostl. Jedna kuriózní nehoda se stala v roce 1907 u Nových Hradů. Byla ojedinělá tím, že k ní došlo na sněhu a jejími účastníky byli členové rodu Schwarzenbergů.

Před týdnem 01:34

Po odsvěcení se českobudějovický kostel svaté Rodiny na čtyři desítky let proměnil v depozitář

Poněkud netypicky vyhlíží kostel svaté Rodiny na českobudějovickém Senovážném náměstí. Jeho dokončení sahá k roku 1888 a je spjato s řeholním řádem benediktinských sester.