Jihočeská vlastivěda
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Ruští vojáci za napoleonských válek předváděli na jihu Čech své hry a tance. Došlo ale i k neštěstí

Během napoleonských válek se ruské vojsko pod velením generála Alexandra Suvorova v boji proti Francouzům přesouvalo na bojiště v severní Itálii. Jako spojenci rakouského státu byli vojáci ubytováni několik měsíců také v Jindřichově Hradci.

01:58

Jihočeská vlastivěda

Vydává: Český rozhlas

Historické zajímavosti a perličky z různých míst Jihočeského kraje.

Web

Dnes 01:41

Jihočeská ves Holečkov vznikla během dvou let a pojmenovali ji podle spisovatele Josefa Holečka

Na Prachaticku, pod vrchem Lomec se známým poutním místem se nachází nenápadná osada Holečkov. Pro svůj historický a urbanistický vývoj představuje zcela mimořádnou lokalitu v rámci celé republiky.

Před třemi dny 01:59

Obecní pastýř bydlel v pastoušce a lidem ze vsi pásl a hlídal stáda. Pomáhala mu prý čarovná hůl

Obecní pastýř, také nazývaný slouha, hrál v minulosti důležitou roli v životě každé obce až do poloviny 19. století. Jeho úkolem bylo hlídat a vést stádo dobytka, především ovcí, na pastvu. Ve vsi Polžově na Českobudějovicku pásl všem občanům ovce a vepřový dobytek, jak si dobře pamatoval otec historika a národopisce Jana Zítka, který zde žil až do roku 1847.

Před čtyřmi dny 01:51

V Lažišti prý každou noc vylézal z hrobu umrlec, díra ve dveřích věže byla podle místních jeho dílem

Hřbitovní kostel svatého Mikuláše v Lažišti patří mezi cenné příklady nejstarších dochovaných církevních staveb na Prachaticku. Původně románský kostel z první poloviny 13. století prošel v období gotiky a baroka dílčími stavebními úpravami, které mu vtiskly dnešní podobu.

Před pěti dny 01:51

Věncová hora získala své jméno omylem, na jejím vrcholu si opat nechal postavit „dům potěšení“

Jedeme-li z Českých Budějovic do Českého Krumlova, naproti Třebonínu se po pravé straně silnice zdvihá kuželovitá hora. A jedeme-li v opačném směru, máme ji po levé ruce. Jmenuje se Věncová hora, ale vlastně nedopatřením.

Před šesti dny 01:45

Tři obři byli podle lidové povídačky pohřbeni na Písecku. Archeologové ale našli jiné vysvětlení

Každý už určitě slyšel o Boubínském pralese na Šumavě nebo Žofínském a Hojnovodském pralese v Novohradských horách. V jižních Čechách máme ale ještě jeden prales, a to na Písecku.

Před týdnem 01:34

Zámek Pluhův Žďár koupil bratr prezidenta Beneše. Pak sídlo zabavili komunisté, teď zas patří rodině

Kdo by to byl řekl, že původně středověké sídlo bude jednou obývat prezidentův bratr. Tvrz a vesnici Žďár vlastnil nejprve vladycký rod Pluhů z Rabštejna už ve 13. století a podle něj se na Jindřichohradecku jmenuje i celá vesnice. Pluhův Žďár.

Před týdnem 01:42

Aktérem kuriózní nehody na sněhu se stal kníže Schwarzenberg. S manželkou vypadl ze saní

K dopravním nehodám docházelo odjakživa, byť samozřejmě jejich počet s rozvojem automobilismu vzrostl. Jedna kuriózní nehoda se stala v roce 1907 u Nových Hradů. Byla ojedinělá tím, že k ní došlo na sněhu a jejími účastníky byli členové rodu Schwarzenbergů.

Před týdnem 01:34

Po odsvěcení se českobudějovický kostel svaté Rodiny na čtyři desítky let proměnil v depozitář

Poněkud netypicky vyhlíží kostel svaté Rodiny na českobudějovickém Senovážném náměstí. Jeho dokončení sahá k roku 1888 a je spjato s řeholním řádem benediktinských sester.

Před týdnem 01:47

Do takzvaných šámbrů, kde se z číšnic stávaly prostitutky, lákaly některé českobudějovické hospody

V období první republiky bychom mohli v Českých Budějovicích natrefit na desítky hospod. Jejich úroveň byla pochopitelně rozdílná. Nacházely se mezi nimi takové, jejichž provozovatelé investovali nemalé peníze do zvelebení prostor, aby návštěvníkům co nejvíce zpříjemnili pobyt. Pak tu byly ovšem také hospody, kde vzhled a úprava interiéru byly podružné, zato se v nich dbalo na fungování oddělených místností, takzvaných šámbrů.