Jihočeská vlastivěda
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Nejvýše položené hrady patří k Šumavě. Jeden lidé vybudovali i na skalnatém vrcholu hory Ostrý

Který hrad v Čechách stojí, nebo stál úplně nejvýše? Na mysli máme jeho zeměpisnou polohu, nikoli význam, protože pak bychom asi museli přiznat, že nejvýše nade všemi stojí Pražský hrad. O prvenství co do nadmořské výšky soupeří hned dva šumavské hrady.

01:41

Jihočeská vlastivěda

Vydává: Český rozhlas

Historické zajímavosti a perličky z různých míst Jihočeského kraje.

Web

Dnes 02:03

Odkud pochází slavná míšeňská jablka? Jedna teorie je spojuje se zaniklou jihočeskou obcí Míšňany

Míšeňské jablko je velmi stará ovocná odrůda, doložená už v 16. století. Její původ však nebude asi nikdy zcela objasněn. Němečtí pomologové obvykle uvádějí, že jméno je odvozeno od saského města Míšně. Český pomolog František Suchý naopak na začátku 20. století prosazoval český původ. Název odvozoval od obce Míšňany na Českokrumlovsku, dnes již zaniklé a nacházející se ve vojenském prostoru Boletice.

Včera 01:36

Z honosného kláštera v Opařanech na Táborsku se v 19. století stal ústav pro choré pomatence

Královský český zemský filiální ústav pro choré pomatence fungoval v 19. století v Opařanech na Táborsku. Začněme ale od začátku. Původně stávala v Opařanech tvrz, na jejímž místě vznikl v polovině 17. století menší kostel sv. Františka Xaverského.

Před třemi dny 01:28

Jako vojáci sloužili v Budějovicích dva budoucí prezidenti, herci i spisovatelé

V minulosti se v Českých Budějovicích nacházelo několik kasáren. U zdejší posádky strávily svou vojenskou službu tisíce mužů a my si některé vybrané připomeneme.

Před šesti dny 01:32

Pytláci nejsou jen zloději. Říkalo se tak také lidem, kteří po morové ráně opět zalidnili Holašovice

Řekne-li se pytlák, každý si jistě představí člověka, který se dopouští nelegálního lovu a svůj úlovek si odnáší na zádech v pytli. Mluvíme-li ale o holašovických pytlácích, pak toto slovo nabývá poněkud jiného významu.

Před týdnem 02:16

„Čechové jsou opičáci.“ Kritiku vzbudila proměna doudlebských oděvů podle dobové zahraniční módy

Ráz kultury každého kraje se odráží i v podobě svátečního oděvu. Ovlivňoval ji charakter a zámožnost dané oblasti, ale také dobová móda. Konzervativní Doudlebsko patřilo v tomto směru ke starobylým českým regionům. Od poloviny 19. století ovšem módu odívání na Doudlebsku stále více ovlivňovaly vzory z Rakous a Bavor.

Před týdnem 01:29

Hru Loupežníci zřejmě inspirovala Česká Kanada. Autora Friedricha Schillera tam připomíná kámen

Kámen s nápisem Schillerstein najdeme v krajině České Kanady mezi Českým Rudolcem, Slavonicemi a Starým Městem pod Landštejnem. Připomíná německého literáta Friedricha Schillera, který se pravděpodobně při psaní své divadelní hry Loupežníci nechal inspirovat právě zdejším regionem.

Před týdnem 01:32

Středověký hrad Hus stál nedaleko Prachatic, s Mistrem Janem ale nemá nic společného

Na půli cesty mezi Prachaticemi a Volary se na zalesněném ostrohu nad Blanicí nachází zřícenina středověkého hradu Hus nedaleko Záblatí. Jeho jméno evokuje návaznost na Mistra Jana Husa, ale není tomu tak.

Před týdnem 01:44

Jakub Krčín si nechával dovážet víno z Budějovic. Zdejší kupci a radní totiž uměli poznat kvalitu

Známý rožmberský regent, stavitel rybníků, dvorů a pivovarů Jakub Krčín z Jelčan si potrpěl na dobré víno. Zvlášť v pokročilém věku, kdy se uchýlil do soukromí na svou renesanční tvrz v Křepenicích u Sedlčan, kterou si přepychově vybudoval a se skromností sobě vlastní ji nazval Nový Hrádek Krčínov.

Před týdnem 01:29

Ve Vimperku se tiskly křesťanské knihy a svaté obrázky, ale i muslimské korány miniaturního formátu

Městečko Vimperk leželo na Zlaté stezce a dlouhá staletí zápasilo neúspěšně o prvenství s Prachaticemi. Už od 14. století vznikaly v okolí první sklárny, ale ještě důležitější bylo století patnácté. Tehdy totiž byla ve Vimperku za vlády Vladislava Jagellonského založena tiskárna, konkrétně v roce 1484.