Jihočeská vlastivěda
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: „Čechové jsou opičáci.“ Kritiku vzbudila proměna doudlebských oděvů podle dobové zahraniční módy

Ráz kultury každého kraje se odráží i v podobě svátečního oděvu. Ovlivňoval ji charakter a zámožnost dané oblasti, ale také dobová móda. Konzervativní Doudlebsko patřilo v tomto směru ke starobylým českým regionům. Od poloviny 19. století ovšem módu odívání na Doudlebsku stále více ovlivňovaly vzory z Rakous a Bavor.

02:16

Jihočeská vlastivěda

Vydává: Český rozhlas

Historické zajímavosti a perličky z různých míst Jihočeského kraje.

Web

Včera 01:32

Pytláci nejsou jen zloději. Říkalo se tak také lidem, kteří po morové ráně opět zalidnili Holašovice

Řekne-li se pytlák, každý si jistě představí člověka, který se dopouští nelegálního lovu a svůj úlovek si odnáší na zádech v pytli. Mluvíme-li ale o holašovických pytlácích, pak toto slovo nabývá poněkud jiného významu.

Před třemi dny 01:29

Hru Loupežníci zřejmě inspirovala Česká Kanada. Autora Friedricha Schillera tam připomíná kámen

Kámen s nápisem Schillerstein najdeme v krajině České Kanady mezi Českým Rudolcem, Slavonicemi a Starým Městem pod Landštejnem. Připomíná německého literáta Friedricha Schillera, který se pravděpodobně při psaní své divadelní hry Loupežníci nechal inspirovat právě zdejším regionem.

Před čtyřmi dny 01:32

Středověký hrad Hus stál nedaleko Prachatic, s Mistrem Janem ale nemá nic společného

Na půli cesty mezi Prachaticemi a Volary se na zalesněném ostrohu nad Blanicí nachází zřícenina středověkého hradu Hus nedaleko Záblatí. Jeho jméno evokuje návaznost na Mistra Jana Husa, ale není tomu tak.

Před pěti dny 01:44

Jakub Krčín si nechával dovážet víno z Budějovic. Zdejší kupci a radní totiž uměli poznat kvalitu

Známý rožmberský regent, stavitel rybníků, dvorů a pivovarů Jakub Krčín z Jelčan si potrpěl na dobré víno. Zvlášť v pokročilém věku, kdy se uchýlil do soukromí na svou renesanční tvrz v Křepenicích u Sedlčan, kterou si přepychově vybudoval a se skromností sobě vlastní ji nazval Nový Hrádek Krčínov.

Před týdnem 01:29

Ve Vimperku se tiskly křesťanské knihy a svaté obrázky, ale i muslimské korány miniaturního formátu

Městečko Vimperk leželo na Zlaté stezce a dlouhá staletí zápasilo neúspěšně o prvenství s Prachaticemi. Už od 14. století vznikaly v okolí první sklárny, ale ještě důležitější bylo století patnácté. Tehdy totiž byla ve Vimperku za vlády Vladislava Jagellonského založena tiskárna, konkrétně v roce 1484.

Před týdnem 01:34

Vzácný zpěvník s nejstaršími záznamy husitských písní našel student na půdě fary v Jistebnici

Severozápadně od Tábora, na potoce s biblickým jménem Cedron se nachází městečko Jistebnice. V české literatuře se proslavilo především jako místo původu takzvaného kancionálu jistebnického.

Před týdnem 01:46

Impozantní dvůr Bisingrov stojí na Písecku. Areálu dominuje cihlový komín z doby, kdy tu byl lihovar

Nevšedně znějícím jménem Bisingrov se označuje honosný dvůr východně od Čimelic na Písecku. Jeho jméno pochází od šlechtického rodu Bissingenů z Bissingen, kteří čimelické panství vlastnili v 18. století.

Před týdnem 01:35

Na středověkém hradě pracovali purkrabí a komorník, ale i pověžný, fišmistři, holomci či obroční

O současných povoláních toho víme dost. S povoláními z dob před jedním až dvěma stoletími je to už horší. A jen málokdo dnes ví, kdo pracoval třeba na hradě v 15. a 16. století.

Před týdnem 01:49

Ukrutný pán z Hamru u Veselí nad Lužnicí se spravedlnosti vyhýbal, ale nakonec byl odsouzen

Tvrz ve vsi Hamru u Veselí nad Lužnicí patří k nejcennějším památkám svého druhu, ačkoli se z ní počátkem 21. století stala téměř zřícenina. Z jejích dávných držitelů neblaze proslul zejména Leopold Jakub baron Gerard.