Jihočeši
Před týdnem

Poslechněte si podcast: U rybníka Řežabinec je úplně všechno, co si člověk představí pod pojmem jižní Čechy, říká ornitolog

Jiří Šebestian je ornitologem Prácheňského muzea v Písku. Rodilý Středočech nedá z hlediska své profese dopustit na jižní Čechy, které jsou rájem pro všechny badatele, jako je on.

22:05

Jihočeši

Vydává: Český rozhlas

Setkání s lidmi, kteří jsou rodem, nebo srdcem spojeni s jihočeským krajem.

Web

Před dvěma dny 19:36

Heda Vodičková vychovala tři generace zpěvaček. Přes třicet let spolupracovala se skladatelem Ebenem

Tři generace zpěvaček vychovala během svého života Heda Vodičková. Zpěvačka a sbormistryně dívčích pěveckých souborů působila v Třeboni a hlavně v Českých Budějovicích, na hudební škole Bohuslava Jeremiáše. A také se setkala a spolupracovala se spoustou osobností ze světa hudby.

Před 2 týdny 19:43

Zvuková lázeň Jana Flégla tibetskými mísami a dalšími nástroji zklidňuje a harmonizuje lidskou duši

„Při zvukové lázni jsem intuitivně veden, kterou konkrétní tibetskou mísu, zvonek, činelky nebo jiný hudební nástroj mám vzít a kde přesně se zvukem pracovat. Na konkrétním místě se pracuje tak dlouho, dokud se daná čakra či místo na těle nezharmonizuje.“

Před 3 týdny 23:30

Den začíná vizitou s několika skleničkami piva, vzpomíná na práci v Budvaru bývalý sládek

Jako dospívající mladík si doma zřídil laboratoř a experimentoval. Pak Josef Tolar vystudoval potravinářskou chemii a v roce 1965 zakotvil v Budějovickém Budvaru. Známému pivovaru zůstal věrný 43 let, postoupil tu až na pozice sládka a výrobně technického ředitele.

17. srpen 2024 27:09

Předkové Jana Vondrouše spravovali panství Schwarzenbergů, on po revoluci začal spravovat Krumlov

Jan Vondrouš byl prvním porevolučním starostou Českého Krumlova. Na radnici strávil osm let. Město, které je dnes vyhledávaným turistickým cílem, začal vést v době, kdy bylo považováno za neopravitelné.

10. srpen 2024 18:13

Neuvěřitelný útěk Jany Vydrové z Československa do USA vedl přes Sovětský svaz

Jana Vydrová je pravnučkou známého vynálezce Františka Křižíka. Přesto její rodina neměla v životě na růžích ustláno. Ona sama proto na začátku šedesátých let emigrovala.

27. červenec 2024 20:44

Ať se nejdřív přejmenuje soudruh Gottwald, řekl tatínek na návrh počeštit příjmení, vypráví historik

Petr Wittlich je kunsthistorik, emeritní profesor Univerzity Karlovy, autor a spoluautor celé řady monografií, třeba Česká secese, Bohumil Kafka – příběh sochaře nebo Horizonty umění. Narodil se 23. května 1932 v Českých Budějovicích. V nich chodil do obecné školy, měšťanskou školu pak navštěvoval v Táboře a v Táboře a Budějovicích také začal svá studia na reálném gymnáziu.

20. červenec 2024 30:42

Krásná doba, kdy tanečnice mazaly chlebíčky, vzpomíná dlouholetý ředitel Laterny magiky na revoluci

Již delší dobu prožívá volné chvíle svého života v bytovce nedaleko třeboňského rybníka Svět Petr Tošovský. Podstatnou část své kariéry věnoval jako ekonom, producent a především po dlouhých patnáct let jako ředitel onehdy slavné a atraktivní Laterně magice, historicky prvnímu multimediálnímu divadlu na světě.

13. červenec 2024 21:49

Ani nevěděl, co to Koh-i-noor je, ale šel se zeptat na práci. Dnes Vlastislav Bříza firmu vlastní

Vlastislav Bříza se do Českých Budějovic dostal víceméně náhodou. Narodil se v Chrudimi, přestěhoval do Hradce Králové, vystudoval v Praze a jako čerstvý absolvent vysoké školy se zprvu ucházel o zaměstnání v budějovickém Motoru.

6. červenec 2024 20:38

Jeho předkové po generace udržovali provaznické řemeslo, on se stal učitelem. Doba se změnila, říká

„Historicky je rod Jiskrů z Trhových Svinů,“ říká syn posledního kaplického provazníka Ferdinand Jiskra. „Ve Svinech měli děda, praděda a další předkové provaznickou výrobu. Můj otec vyrůstal v téhle provaznické rodině ještě s bratrem Honzou. A jelikož dva by se ve Svinech neuživili, tak jeden z těch kluků musel jít jinam.“