- Podcasty
- Jezte, ať vám to sluší

Poslechněte si podcast: Alergie. Jak hledat alergeny v potravinách a co dělat v restauracích
Jaké jsou nejčastější alergie a intolerance? Jak zjistím, jestli se jedná o alergii? Má smysl zkoušet doma eliminační diety? Jak nahradit mléčné výrobky nebo vejce? Můžeme mít reakci, i když jsou v potravině jen stopy daného alergenu? Mají smysl různé genetické testy? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Jezte, ať vám to sluší
O zdravém vztahu k jídlu a vyváženém stravování. Epizodami provází herečka Tereza Bebarová. Krátký rozhovor na vybrané téma ze světa výživy vede s jednou z nutričních terapeutek – Veronikou Pourovou, nebo Andreou Jakešovou. Přinášíme nejen spoustu zajímavých informací, ale také inspiraci, nápady a praktické tipy, jak jíst vyváženě a cítit se dobře ve svém těle. To vše srozumitelně, příjemnou a zábavnou formou.
Maso. Jaké živiny nám dodá? Kdo by měl jeho konzumaci omezit?
Existuje doporučení, jak často maso jíst? Co maso a hormony či antibiotika? Jak je na tom červené maso? Jaké druhy preferovat? Na co si dávat pozor? Je rozdíl mezi velkochovem a farmářským masem? Na co si dávat pozor při nakupování? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Vejce. Je rozdíl mezi farmářskými, z podestýlky a klecového chovu?
Jaké živiny nám dodají vejce? Kolik jich můžeme sníst za den? Jak je to s vejci a vysokým obsahem cholesterolu? Je někdo, kdo by měl jejich konzumaci omezit? Jak jsou na tom oblíbené knedlíky s vajíčkem? Jak dlouho můžeme skladovat vařená vejce? Kdy je vhodné zařadit vejce dětem? A co riziko salmonely? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Půsty v rámci tradice. Je velikonoční půst zdravý pro tělo? Čím nejlépe nahradit maso?
Co znamená velikonoční půst a jaký má duchovní i fyzický význam v tradičních zvycích? Jaký je rozdíl mezi velikonočním půstem a jinými formami půstu? Jaké živiny mohou v jídelníčku chybět? Dá se velikonoční pečení pojmout nějak zdravěji? Jsou nějaké benefity, které podle vás tradiční půsty přináší? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Protein. Je rozdíl mezi rostlinnými a živočišnými proteiny? Jak s proteinem vařit?
Co to je proteinový prášek a jak se vyrábí? Pro koho je vhodný? Má se rozmíchat ve vodě, nebo může být i mléko? Od jakého věku dítěte je vhodné užívat protein? Co když mi nechutná? Je protein smíchaný s vodou ideální svačina po silovém tréninku? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Carnivore dieta. Jaké potraviny jsou zakázané? Hubne se při ní?
Co si pod tímto pojmem mám představit? Proč se nyní tato dieta stává populární? Má nějaké benefity? Jaká jsou negativa? Jsou nějaká rizika konzumace velkého množství masa? Na co si při této dietě dávat pozor? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Veganství. Co znamená veganská strava a co vše je omezené?
Dají se veganskou stravou skutečně zajistit veškeré potřeby našeho těla? Jak je na tom sója? Jakých chyb se vegani často dopouštějí? Jak zajístit, aby to člověk nepřeháněl s vlákninou? Čím vším se dá nahradit maso? Co všechno by měl vegan suplementovat? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
O radosti z jídla i ze života: Sůl v potravinách. Kdo by si její konzumaci měl hlídat?
Jaký je doporučený denní příjem soli a jak jsme na tom s její konzumací my Češi? Kdy je vhodné nebo v pořádku začít solit pokrmy dětem? Které potraviny jsou bohaté na sůl? Jak se může projevit nadbytek soli a jak jsou na tom kořenící směsi nebo různé omáčky? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Kofein. Jaká rizika může mít konzumace kofeinu či kofeinových nápojů?
Co vlastně kofein je a jak funguje v našem těle? Jaká denní dávka je bezpečná? Existují nějaké benefity kofeinu? Kdo by se ho měl vyvarovat úplně? Co káva v těhotenství? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Železo v potravinách. Proč je pro naše zdraví důležité?
Jak se pozná jeho nedostatek v organizmu? Je nejlepším zdrojem železa červené maso? A co špenát nebo červené víno? Je něco, co z jídelníčku naopak vyřadit? Může dojít k předávkování železem? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Vápník. Jsou mléčné výrobky jeho nejlepším zdrojem?
Proč vápník potřebujeme? Jaká je jeho denní doporučená dávka? Komu nedostatek vápníku nejvíc hrozí a proč? Které jsou rostlinné zdroje vápníku? Jak podpořit jeho vstřebávání v těle? Lze se vápníkem předávkovat? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.