- Podcasty
- Jezte, ať vám to sluší
Poslechněte si podcast: Honí vás mlsná? Čím ošálit chuť na sladké nebo chipsy? Poslechněte si o radosti z jídla i ze života
Které potraviny by se na našem jídelníčku neměly objevovat? Podle čeho dělíme potraviny na vhodné a méně vhodné? Co když milujeme sladké nebo chipsy? Co si lze dát nad rámec zdravého jídelníčku, když nás honí mlsná? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Jezte, ať vám to sluší
O zdravém vztahu k jídlu a vyváženém stravování. Epizodami provází herečka Tereza Bebarová. Krátký rozhovor na vybrané téma ze světa výživy vede s jednou z nutričních terapeutek – Veronikou Pourovou, nebo Andreou Jakešovou. Přinášíme nejen spoustu zajímavých informací, ale také inspiraci, nápady a praktické tipy, jak jíst vyváženě a cítit se dobře ve svém těle. To vše srozumitelně, příjemnou a zábavnou formou.
Výkyvy hmotnosti. Co je ještě v normě a jak poznám, že hubnu správně?
Je normální, když se ručička váhy neustále hýbe o pár kilo? Co všechno hmotnost ovlivňuje? Jaká rychlost hubnutí je ideální? Jak často se vážit? Má zavodnění vliv na váhu? Dá se s tím něco dělat? Mohou mít na váhu vliv hormony či jiné faktory? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Novoroční předsevzetí. Co dělat, aby nám vydrželo i po zbytek roku?
Má smysl v lednu odlehčit jídelníček, abychom vykompenzovali sváteční přejídání? Na co si dát pozor, abychom nepřepálili začátek? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Veroniky Pourové.
Jaké jídlo připravit na Štědrý den? Dá se alkohol rozdělit na lepší a horší?
Má smysl snažit se o vyváženou štědrovečerní večeři? Má smysl celodenní půst? Jsou tipy na odlehčená tradiční jídla? A co tradiční chlebíčky na Silvestra? Čím se dají nahradit chipsy a podle čeho vybrat kvalitní sýry a uzeniny? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
O radosti z jídla i ze života: Jak o Vánocích nepřibrat. Jaká vánoční potravina je nejméně zdravá?
Co je hlavním viníkem toho, že o Vánocích přibíráme? Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se dopouštíme? Je třeba sledovat míru alkoholu? Jaká potravina je o Vánocích ta nejnezdravější? Je naopak taková, která je zdravá? Jsou zdravější varianty cukroví? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Rychlá jídla, která šetří čas. Je v pořádku odbývat se pečivem? A co instantní kaše?
Jak se poprat s vánočním shonem a zdravým stravováním? Můžou při vaření šetřit čas chytré spotřebiče? Jak a čím doplnit zeleninu? Jsou vyvážené recepty, které jsou rychle hotové? Jak na vyvážené obložené pečivo? Jak jsou na tom třeba polévky z pytlíku? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Zdravé pečení. Lze péct odlehčené cukroví? Jak je to s margarínem?
Má smysl připravovat méně sladké nebo tučné cukroví? Jak ho správně skladovat? Čím to je, že někdy cukroví zhořkne? Můžeme cukr nahradit něčím zdravějším? Co vhodné cukroví pro diabetiky? Které druhy raději nedělat do zásoby? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Veroniky Pourové.
Jídelníčkem proti únavě. Jaké nejčastější chyby k únavě vedou?
Když se po některých jídlech cítíme unaveni, znamená to, že jsou nevhodná? Má strava vliv na náš celkový objem energie? Jaké potraviny jsou zásadní? Jaký vliv má pitný režim? Pomůžou proti únavě různé svačinky? Existují suplementy, které pomohou s nedostatkem energie? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Jídelníček při nemoci. Pomáhá čaj s medem a citronem? A ovocné šťávy?
Co jíst, když se chceme co nejdřív uzdravit? Prospívá tělu nižší příjem? Je k něčemu nadopovat se vitaminem C? Hraje roli stravitelnost jídla? Mění se nějak při nemoci fungování organizmu? A co vydatný vývar? Jak je to při redukci hmotnosti? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Veroniky Pourové.
Probiotika. Kde je v potravinách najdeme a proč mají dobrý vliv na zdraví?
Co jsou to vlastně probiotika? Jaké mají benefity? Jsou potraviny, které probiotika v našem těle ničí? Jak poznáme, že nám v organizmu chybí? Které probiotické potraviny se doporučují? Co třeba kombucha? Lze doporučit domácí fermentování potravin? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.