Jezte, ať vám to sluší
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Glykemický index. Co může pomoct udržet stabilnější hladinu cukru v krvi?

Co je glykemický index a co nám říká? Je jeho sledování důležité? Je pravda, že jídlo s nízkým glykemickým indexem je zdravé? Jak připravit těstoviny tak, aby měly nízký glykemický index? Hraje roli i úprava jídla? Jak je na tom ovoce? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

13:24

Jezte, ať vám to sluší

Vydává: Český rozhlas

O zdravém vztahu k jídlu a vyváženém stravování. Epizodami provází herečka Tereza Bebarová. Krátký rozhovor na vybrané téma ze světa výživy vede s jednou z nutričních terapeutek – Veronikou Pourovou, nebo Andreou Jakešovou. Přinášíme nejen spoustu zajímavých informací, ale také inspiraci, nápady a praktické tipy, jak jíst vyváženě a cítit se dobře ve svém těle. To vše srozumitelně, příjemnou a zábavnou formou.

Web

Před týdnem 14:30

Mikrobiom. Co je střevní mikrobiom a proč je pro zdraví důležitý?

Jak můžeme přirozeně podpořit rovnováhu střevních bakterií? Kdy má smysl uvažovat o probiotikách nebo prebiotikách? Jaká strava našemu mikrobiomu škodí? Jaké nejčastější mýty kolem mikrobiomu kolují? Které potraviny střevní bakterie „potěší“? Ovlivňuje mikrobiom i naši náladu nebo imunitu? Jak často bychom měli zařazovat fermentované potraviny? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před 2 týdny 10:49

Výživa a genetika. Existuje genetická predispozice třeba k obezitě?

Když jsou všichni v rodině obézní, znamená to, že to máme v genech, nebo jde spíše o děděnou životosprávu? Určují naše geny, co bychom měli jíst? Lze genetickou dispozici změnit úpravou životosprávy? Je mnoho populárních genetických testů - dá se jim věřit? Co jsou nejčastější chyby, které lidé dělají? Má smysl nechat si sestavit jídelníček na základě genetických testů? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před 3 týdny 10:09

Výživa a Blue Zones. Co tento pojem znamená a čím jsou tyto oblasti zajímavé?

O které konkrétní oblasti se jedná? Jak se v nich lidé stravují? Jaké další faktory hrají roli v dlouhověkosti? Které potraviny by se na našem stole měly objevovat častěji, kdy bychom se Blue Zones nechali inspirovat? Jaké místo zaujímá v jídelníčku tamních obyvatel maso, alkohol či káva? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

21. listopad 2025 11:07

Syndrom propustného střeva. Co to je? Jaký je vliv vlákniny v jídle?

Co může narušit střevní bariéru? Jde o poměrně častý jev? Lze syndrom propustného střeva vyřešit změnou životosprávy? Může vést propustné střevo k psychické nerovnováze či únavovému syndromu? Jak stres ovlivňuje trávení? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

14. listopad 2025 11:10

Měření složení těla. Jaké přístroje se používají a které měření je nejpřesnější?

Proč bychom měli znát složení svého těla? Jak se na něj připravit? Může být výsledek zkreslený? Proč se čísla z domácích vah často liší od těch ambulantních? Jak interpretovat správně výsledky měření? Má smysl sledovat spíš váhu nebo složení těla? Spočítá mi mi bioimpedanční váha jaký mám metabolismus a kolik kalorií jíst? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

7. listopad 2025 10:46

Jak vařit za minimum času. Dá se vařit rychle a přitom zdravě?

Co nejvíce ušetří čas? Na které živiny lidé ve spěchu nejčastěji zapomínají? Jak zajistit pestrost jídel, když jsme v časovém presu? Existují rychlé a dobré recepty? Jsou konzervy a instantní potraviny dobrými pomocníky? Lze využít polotovary? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

31. říjen 2025 12:18

Intuitivní jezení. Co se pod tímto pojmem skrývá? Funguje i pro hubnutí?

Jak se dá v praxi začít jíst intuitivně? Jak poznáme, že jíme podle svých potřeb a ne podle chutí? Jakých chyb se vyvarovat? Jak se naučit vnímat pocit hladu a sytosti? Můžou jíst intuitivně i lidé s cukrovkou nebo jinými omezeními? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

24. říjen 2025 10:14

Výživa a vliv na akné. Má smysl vyřadit některé potraviny, třeba kávu a čokoládu?

Existuje spojitost mezi tím, co jíme a rozvojem akné? Můžeme vhodnou stravou akné vyléčit? Na co si dát pozor? Čím nejlépe nahradit mléčné výrobky, pokud je to nutné? Má výživa vliv i na jiné kožní onemocnění? Vyplatí se konzultace s dermatologem? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

17. říjen 2025 09:50

Vliv výživy na kvalitu vlasů a nehtů. Které živiny jsou pro jejich zdraví nejdůležitější?

Pomohou speciální doplňky stravy na vlasy a nehty, nebo je to spíš marketing? Může přílišná konzumace některých doplňků uškodit? Pomůže vyšší příjem kolagenu? Ovlivňuje pitný režim kvalitu vlasů a nehtů? Může stres a spánek ovlivnit stav vlasů? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.