Jezte, ať vám to sluší
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Svačiny do školy. Co je největším prohřeškem? Jak děti zapojit do jejich přípravy?

Co dítě během dne potřebuje? Jak svačiny uzpůsobit podle výuky? Co když dítě nedojídá obědy ve škole? Co s sebou k pití? Jsou důležité jen zdravé potraviny? Jsou tyčinky lepší než jiné sladkosti? Co když dítě chce jen sladké? Jaké trvanlivé potraviny nakoupit, když nestíháme přípravu svačiny? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

12:17

Jezte, ať vám to sluší

Vydává: Český rozhlas

O zdravém vztahu k jídlu a vyváženém stravování. Epizodami provází herečka Tereza Bebarová. Krátký rozhovor na vybrané téma ze světa výživy vede s jednou z nutričních terapeutek – Veronikou Pourovou, nebo Andreou Jakešovou. Přinášíme nejen spoustu zajímavých informací, ale také inspiraci, nápady a praktické tipy, jak jíst vyváženě a cítit se dobře ve svém těle. To vše srozumitelně, příjemnou a zábavnou formou.

Web

Před týdnem 10:55

Vaření pro celou rodinu. Co s dětmi, které něco odmítají jíst a nechávají zbytky?

Je zdravé vaření výzvou? Jaké nejčastější problémy či překážky přitom vznikají? Je nutné vařit pro každého člena rodiny zvlášť? Jaké jsou nejčastější chyby při snaze o zhubnutí? Jak odhadnout velikost porce? Jsou vyvážená jídla, která chutnají všem? Je zdravé „zobání“ k televizi? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před 2 týdny 09:36

Fastfood. Jak je na tom z výživového hlediska třeba hamburger?

Můžou fastfoody za obezitu? Co je jejich největším problémem? Existuje zdravý fastfood? Jaké chyby při výběru dělají lidé nejčastěji? Jak často je ještě v pořádku zajít do fastfoodu? Můžeme si na něj vypěstovat závislost? Můžeme si doma nachystat zdravou variantu burgerů či kuřecích nugetek? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před 3 týdny 10:55

Polévky. Jak jsou na tom s obsahem soli? Kupovat, či nekupovat ty instantní?

Jsou polévky zdravé? Jaké živiny v nich najdeme? Jsou některé polévky vyloženě nevhodné? Můžou nahradit hlavní jídlo? Lze nahradit vývar bujónem? Jak jsou na tom z nutričního hlediska čínské nudlové polévky? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Veroniky Pourové.

20. září 2024 10:31

Saláty a zálivky. Na co si dát pozor u těch kupovaných? Jsou všechny zálivky vhodné?

Může salát sloužit jako zdravá a vyvážená večeře? Jaké jsou nejčastější chyby? Je třeba dát si k salátu pečivo? Jsou všechny zálivky tučné a sladké? Co zdravého a zajímavého můžeme k salátu přidat? Jak jsou na tom ovocné saláty? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

13. září 2024 10:17

Nutriskóre. O co se jedná a jak se vypočítává? U jakých potravin nutriskóre sledovat?

Jak nutriskóre poznáme na obale v obchodě? Vypadá vždy jasně a srozumitelně? Pro koho je tento systém vhodný a pro koho možná nevhodný? Existuje ještě nějaký další systém hodnocení potravin? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

6. září 2024 08:54

Konzervace potravin. Máme se konzervám vyhýbat? Proč vydrží tak dlouho?

K čemu slouží konzervace? Jsou konzervanty obecně škodlivé? Můžeme si doma vyrobit třeba méně sladké konzervované ovoce? Jakého si vybrat tuňáka v konzervě? Existuje kvalitní maso v konzervě? Jak jsou na tom luštěniny v konzervě? Je lepší mražená, nebo konzervovaná zeleniny? Jaké konzervy si s sebou vybrat na trek? Tereza Bebarová se ptá nutiční terapeutky Veroniky Pourové.

30. srpen 2024 12:02

Aditiva. Je jejich použití nutné? Jsou sladidla jako třeba aspartam zdraví nebezpečná?

Co to vlastně jsou potravinová aditiva? Má jejich konzumace zdravotní rizika? Je rozdíl mezi přírodním a syntetickým aditivem? Jak je to s dusičnany v uzeninách? O čem napovídá dlouhý seznam aditiv na potravině? Co je tzv. syndrom čínské restaurace? Jsou potraviny, do kterých se aditiva nepřidávají? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Andrey Jakešové.

23. srpen 2024 10:39

Jak číst obaly. Vyplatí se vůbec zkoumat složení potravin? Jak rozumět různým éčkům?

Jsou informace, které musí výrobce uvádět povinně? Co bychom si měli hlídat? Co znamená označení fit, light či protein? Jsou zárukou zdravější potraviny? Jsou potraviny, které je lepší si doma vyrobit než je koupit hotové? Jak zjistit složení u nebaleného pečiva? Napoví o kvalitě potraviny třeba délka jejího složení? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

16. srpen 2024 09:02

Směnný provoz. Co pomůže v noci neusnout? Jak při únavě odolat sladkému?

Dá se při práci na směny zdravě jíst? Co bývá největší úskalí? Je vhodné vůbec v noci jíst, když naše tělo ví, že je noc a že běžně v noci nejíme? Jak při únavě odolat sladkému? Co si donést s sebou do práce na noční směnu? Jak je to s pitným režimem? Co si dát, když opravdu usínáme? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.