Jezte, ať vám to sluší
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Konzervace potravin. Máme se konzervám vyhýbat? Proč vydrží tak dlouho?

K čemu slouží konzervace? Jsou konzervanty obecně škodlivé? Můžeme si doma vyrobit třeba méně sladké konzervované ovoce? Jakého si vybrat tuňáka v konzervě? Existuje kvalitní maso v konzervě? Jak jsou na tom luštěniny v konzervě? Je lepší mražená, nebo konzervovaná zeleniny? Jaké konzervy si s sebou vybrat na trek? Tereza Bebarová se ptá nutiční terapeutky Veroniky Pourové.

08:18

Jezte, ať vám to sluší

Vydává: Český rozhlas

O zdravém vztahu k jídlu a vyváženém stravování. Epizodami provází herečka Tereza Bebarová. Krátký rozhovor na vybrané téma ze světa výživy vede s jednou z nutričních terapeutek – Veronikou Pourovou, nebo Andreou Jakešovou. Přinášíme nejen spoustu zajímavých informací, ale také inspiraci, nápady a praktické tipy, jak jíst vyváženě a cítit se dobře ve svém těle. To vše srozumitelně, příjemnou a zábavnou formou.

Web

Před třemi dny 09:41

Nutriskóre. O co se jedná a jak se vypočítává? U jakých potravin nutriskóre sledovat?

Jak nutriskóre poznáme na obale v obchodě? Vypadá vždy jasně a srozumitelně? Pro koho je tento systém vhodný a pro koho možná nevhodný? Existuje ještě nějaký další systém hodnocení potravin? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před 2 týdny 11:26

Aditiva. Je jejich použití nutné? Jsou sladidla jako třeba aspartam zdraví nebezpečná?

Co to vlastně jsou potravinová aditiva? Má jejich konzumace zdravotní rizika? Je rozdíl mezi přírodním a syntetickým aditivem? Jak je to s dusičnany v uzeninách? O čem napovídá dlouhý seznam aditiv na potravině? Co je tzv. syndrom čínské restaurace? Jsou potraviny, do kterých se aditiva nepřidávají? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Andrey Jakešové.

Před 3 týdny 10:03

Jak číst obaly. Vyplatí se vůbec zkoumat složení potravin? Jak rozumět různým éčkům?

Jsou informace, které musí výrobce uvádět povinně? Co bychom si měli hlídat? Co znamená označení fit, light či protein? Jsou zárukou zdravější potraviny? Jsou potraviny, které je lepší si doma vyrobit než je koupit hotové? Jak zjistit složení u nebaleného pečiva? Napoví o kvalitě potraviny třeba délka jejího složení? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

16. srpen 2024 08:26

Směnný provoz. Co pomůže v noci neusnout? Jak při únavě odolat sladkému?

Dá se při práci na směny zdravě jíst? Co bývá největší úskalí? Je vhodné vůbec v noci jíst, když naše tělo ví, že je noc a že běžně v noci nejíme? Jak při únavě odolat sladkému? Co si donést s sebou do práce na noční směnu? Jak je to s pitným režimem? Co si dát, když opravdu usínáme? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

9. srpen 2024 10:04

Služební cesty. Jak a proč řešit jídlo v jejím průběhu?

Může jídlo na pracovních cestách zhatit snahu o hubnutí? Co je to hlavní, na co bychom měli myslet? Jak vybírat z nabídky snídaňového bufetu? Jak řešit jídlo přes den, když je k dispozici jen omezený catering? Co třeba zabalit si vlastní jídlo? Jak řešit jídlo ve stresu? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Andrey Jakešové.

2. srpen 2024 09:16

Fyzicky náročné zaměstnání. Je důležitá svačina, nebo stačí sytý oběd?

Jaký typ zaměstnání už můžeme považovat za fyzicky náročný? Co když nemám čas se najíst? Můžu si dát sladké nápoje? Co si dát k svačině, když se v létě jídlo rychle kazí? Jak si poradit se zvýšeným cholesterolem? Co když se mi v práci střídají dny, kdy sedím a kdy celý den prochodím? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Veroniky Pourové.

26. červenec 2024 12:22

Sedavé zaměstnání. Jak tomu přizpůsobit jídelníček? Máme si vařit?

Jak zvýšit výdej energie, pokud v práci celý den sedím? Na co bychom měli myslet v rámci jídelníčku? Jaké jsou nejčastější chyby? Jak předcházet chuti na sladké? Co když musím chodit na oběd do kantýny? Jak řešit jídlo ze stresu? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Andrey Jakešové.

19. červenec 2024 11:44

Příprava jídel. Jaké zásady dodržovat? Škodí dlouhé skladování?

Co je nejčastějším problémem v praxi? Jaký stupeň úpravy už není zdravý a jak ho poznáme? Co takové brambory opečené do zlatova? Jak bychom měli skladovat například ovoce a zeleninu? Co když nám naklíčí brambory? Jak správně skladovat ořechy, semínka a oleje? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

12. červenec 2024 09:16

Sušení. Je sušené ovoce vhodné pro děti? Jak správně na sušení masa?

Jaké potraviny nejčastěji sušíme a proč? Co se s nimi děje? Neztrácejí se při sušení některé živiny? Dá se něco pokazit nevhodným skladováním sušených potravin? Jak jsou na tom různé tyčinky ze sušeného ovoce? Tereza Bebarová se ptá nutriční poradkyně Veroniky Pourové.