• Podcasty
  • S Arenbergerem nejen o medicíně
S Arenbergerem nejen o medicíně
24. květen 2023

Poslechněte si podcast: Je potřeba u porodu lékař?

Každé malé dítě vám řekne, že je to nesmysl, protože děti přece nosí čáp. Přesto jsme si ale v minulosti zvykli, že se při tom lékař vyskytuje. Je to ale opravdu potřeba?

23:46

S Arenbergerem nejen o medicíně

Vydává: Český rozhlas

Podcast připravuje profesor MUDr. Petr Arenberger a vzniká ve spolupráci s Českou lékařskou společností a Českým rozhlasem. S významnými lékaři přibližuje medicínská témata vědecko-populárním způsobem.

Web

Před dvěma dny 26:11

Perinatologie pomáhá v nejútlejším věku

Od roku 1875 je cihlová stavba od Josefa Hlávky v Apolinářské ulici v Praze 2 určena pro to, aby nás bylo víc. S postupem času lékařská věda nepřešlapovala na místě. I v porodnictví se objevily nové metody a postupy.

Před týdnem 26:46

Nemá rád píchání injekcí

Proto nešel na medicínu, ale medicínou se celý život zabývá. Vystudoval Strojní fakultu ČVUT, ale humanoidní roboty nesestavuje. Ve škole měl na biofyziku pana profesora Rosinu, nyní děkana Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, jehož přednášky mu tehdy učarovaly. Řeč je o panu ing. Markovi Švejdovi.

Před 2 týdny 24:58

Be Charity ve zdravotnictví

Někdy si chceme ve zdravotnickém zařízení koupit nějaký dražší přístroj a nemocniční management nám poradí, ať to zase zkusíme za rok. Pokud jste přesvědčeni, že ho ale musíte mít letos, zavoláte Báře Nesvadbové a ta se svým týmem posoudí, jestli vám vaše přání splní.

Před 3 týdny 33:26

Vaří molekulární mikrobiolog i hovězí bujon?

To nám prozradí pan profesor Dr. Pavel Dřevínek, přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole.

28. únor 2024 31:45

Neurochirurg neoperuje jen mozek

Neurochirurgickou kliniku Univerzity Jana Evangelisty Purkyně vede pan profesor Martin Sameš. Kdybyste měli neurinom akustiku, který se správně označuje jako vestibulární schwannom a rozhodli jste se pro chirurgické řešení, zavolejte mu.

21. únor 2024 24:07

Je důležitější ruka nebo noha?

V medicíně existují podobory jako je chirurgie ruky, ale není specialista na chirurgii nohy. Proč tomu tak je, je opravdu ruka důležitější než noha? Možná není důležitější, ale je složitější.

14. únor 2024 30:34

Pravá ruka? Ne, byl pro mě oběma rukama

Za pandemie COVID-19 bych bez něho jako ministr zdravotnictví nevěděl, jestli, jak se říká, bude líp nebo už je líp. Původním povoláním je biologem, zabýval se laboratorní prací a výzkumem. Líbila se mu práce s daty, a to mu zůstalo dodnes. V roce 2019 dobudoval NZIS, který je centrálním zdravotnickým systémem se statistickými daty. Hovoříme o prof. RNDr. Ladislavovi Duškovi, řediteli Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

7. únor 2024 24:27

Fungujeme na baterky?

Jak často se nabíjíte? Kdy vám naposledy vyměňovali baterku? Před třiceti lety klidně jednou ročně. Dnes vydrží přes 10 let. Záruka je prý šestiletá.

31. leden 2024 23:52

Jak předejít problémům s trávicím traktem

Náš host dnešního podcastu prof. MUDr. Julius Špičák je přednostou Kliniky hepatogastroenterologie Institutu klinické a experimentální medicíny.

24. leden 2024 27:19

Karolína se nám svěřila se svým trápením

Najdeme pro ni řešení? Slečna Herciková je se mnou dnes ve studiu a souhlasí, že svědění je horší než bolest. Trpí atopickým ekzémem.