Jazz do kapsy
31. květen 2022

Poslechněte si podcast: Jazz do kapsy, díl 5: Bigband

Bigbandy zažívaly svou zlatou éru ve 30. a 40. letech minulého století, ale dodnes jsou nedílnou součástí scény. Vždyť málokterý jazzman si někdy nezahrál v bigbandu. Naše pozvání tentokrát přijali pozounista Jarda Vávra a saxofonista Marcel Bárta.

06:54

Jazz do kapsy

Vydává: Český rozhlas

Matěj Belko přináší porci zaručených jazzových rad pro vaše ucho

Web

5. červenec 2022 06:27

Jazz do kapsy, díl 10: Jazzová policie

Jazzová policie je pojem, který je obestřen stále mnoha tajemstvími a nejasnostmi. Abychom to napravili, vydali jsme se v závěrečném dílu našeho podcastu za generálporučíkem Tomášem Dorfenthálem. A došlo i na jeden bluesový lick.

28. červen 2022 10:38

Jazz do kapsy, díl 9: Jazzman na cestách

Protože prodejem desek se dnes lze jen stěží uživit, musí si muzikant občas sbalit fidlátka a vyrazit na cesty. Co obnáší život jazzového muzikanta na turné, jsme se ptali kapelního řidiče Standy i hvězdného hosta, varhaníka Ondřeje Pivce.

21. červen 2022 05:25

Jazz do kapsy, díl 8: Tradiční jazz

V další epizodě Jazzu do kapsy nahlédneme do sféry tradičního jazzu. Svůj recept na úspěch v této oblasti nám prozradí kapelník Harry Hradecký a v rubrice Lick týdne uvítáme virtuózního hráče na theremin, maestra Luďka Škrhu.

14. červen 2022 07:09

Jazz do kapsy, díl 7: Scatujeme

V této epizodě se zaměříme na zásadní formotvorný prvek jazzového zpěvu, totiž tzv. scat. Naše pozvání přijali vzácní hosté, textař Honza Vrubný a zpěvačka Markéta Foukalová.

7. červen 2022 05:25

Jazz do kapsy, díl 6: Improvizace

V dílu věnovaném improvizaci jsme vyslechli dva respektované jazzmany, saxofonistu Karla a rumunského basistu Cornelia Ovidiu.

24. květen 2022 06:55

Jazz do kapsy, díl 4: Gastro jazz

Leckterý jazzový směr má své hrdé vlajkonoše a zásadní alba. K tzv. gastro jazzu se toho ale mnoho nedočteme, ačkoli se na něj hodně jazzmanů specializuje. Napravujeme to v dalším díle Jazzu do kapsy!

17. květen 2022 07:57

Jazz do kapsy, díl 3: Moderní jazz

O tom, co je to moderní jazz, si budeme povídat s naším hostem, kterým je Matt Zvonař, pianista, skladatel, pedagog a popularizátor moderního jazzu. V rubrice Lick týdne jsme nahlédli do „kuchyně“ bubeníka Dano Šoltise.

10. květen 2022 07:44

Jazz do kapsy, díl 2: Jam session

V dalším díle Jazzu do kapsy jsme si povídali s vynálezcem jam session, panem Jaromírem Malým. Zjistili jsme, že za vznikem jam session stojí vcelku logická úvaha: u baru nejvíce utrácejí sami muzikanti. V rubrice Lick týdne jsme vyzpovídali altsaxofonisu Kevina G. Navrátila.

Sezóna 1Epizoda 13. květen 2022 06:38

Jazz do kapsy, díl 1: Najazzlost

V prvním díle podcastu Jazz do kapsy jsme se podívali na zoubek pojmu „najazzlá hudba“. V rubrice Rozhovor u klavíru nám o tématu pověděl své kytarista Karel a po stopách najazzlosti jsme se vydali do Černošic, za skladatelkou Beatou Hlavenkovou.