Za obzorem
7. květen 2023

Poslechněte si podcast: Japonci po vraždě expremiéra Abeho podepisují petice za rozpuštění Moonovy sekty

Někdejší Církvi sjednocení, známé též v Česku jako Moonova sekta, hrozí v Japonsku rozpuštění. Vláda nařídila její vyšetřování po červencové vraždě bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Církev přitom nemá atentát přímo na svědomí. Vražda ale odhalila úzké a neprůhledné vazby mezi Liberálně demokratickou stranou a Církví sjednocení. (Repríza z prosince 2022.)

24:59

Za obzorem

Vydává: Český rozhlas

Konflikty, politika i kultura – pečlivé analýzy z opomíjených koutů světa.

Web

Před čtyřmi dny 25:00

Indie míří k volbám: Miliarda voličů rozhodne o budoucnosti nejlidnatější země světa

Hlasujete pro slona, lotos, šicí stroj, nebo bicykl? To je otázka, před kterou bude v dubnu a květnu skoro miliarda voličů. Indická volební komise konečně oznámila datum konání napjatě očekávaných parlamentních voleb. Budou trvat skoro měsíc a půl – od 19. dubna do 1. června. A je to i největší událost svého druhu na světě.

Před týdnem 24:23

Australská migrační politika? To jsou statisíce přijatých ročně, ale i brutální zacházení

Do Austrálie se ročně stěhují statisíce lidí ze zahraničí. Důvodem jsou dobré pracovní podmínky a vstřícná migrační politika. Právě migrace je nejdůležitějším zdrojem populačního růstu a podle odborníků i důvodem dobré ekonomické kondice země. Austrálii přitom často dávají za vzor odpůrci migrace do Evropy, podle kterých je to téměř nepropustná pevnost.

Před 2 týdny 25:19

Výjimečný stav v Myanmaru trvá už tři roky

Obyvatelé jihoasijské Barmy, oficiální název je Republika Myanmarský svaz, chcete-li Myanmar, už tři roky bojují s vojenskou juntou, která se země zmocnila během převratu.

Před 3 týdny 25:20

Jak ovlivňuje globální změna klimatu Etiopii

Na to hledá odpověď dnešní díl cyklu Za obzorem. Připravil ho Zdeněk Novák.

Před 3 týdny 25:20

Světové kolébky zemědělských civilizací jsou teď závislé na dovozu potravin

Když ruská invaze na Ukrajinu – a s ní spojená krize v Černém moři – přerušily dodávky ukrajinského a ruského obilí do světa, celosvětově zdražily potraviny. Odhalilo to zároveň jiný problém: země Blízkého východu a subsaharské Afriky (zahrnuje území kontinentu bez severní Afriky, která je považovaná za součást arabského světa) se v dlouhodobém horizontu stávají stále víc závislými na dovozu potravin ze zahraničí.

25. únor 2024 25:04

Nejen v Evropě, ale i v Indii nastartovali nespokojení zemědělci svoje traktory a vyrazili směrem na hlavní město

Zatímco u nás se ale protesty obešly bez větších komplikací, vláda v Dillí poslala proti protestujícím po zuby ozbrojenou policii a zemědělce do metropole zatím nepustila. Dají se nalézt paralely mezi protesty v Evropě a v Indii? Neprotestují zemědělci za zachování stavu, který je neudržitelný? A jak je nejlidnatější země světa připravená na výzvy, které přinášejí změny klimatu? O tom všem je tento díl pořadu Za obzorem.

25. únor 2024 25:04

Bouří se už i indičtí zemědělci. Vláda nechala Dillí obehnat ostnatým drátem, policie používá drony

Granáty se slzným plynem, gumové projektily a zátarasy s ostnatým drátem okolo hlavního města – i tak mohou vypadat protesty zemědělců. Nejen v Evropě, ale i v Indii nastartovali nespokojení zemědělci traktory a vyrazili směrem na hlavní město. Vláda v Dillí ale nechala vybudovat zábrany na hlavních tazích do metropole a nespokojené zemědělce si drží daleko od těla. Při tvrdých střetech s policií zatím přišel o život (asi) jeden člověk, zraněných jsou ale stovky.

18. únor 2024 23:12

Čína nešíří svůj vliv jen do zemí třetího světa. Uplatňuje ho i v Řecku

Čína nešíří svůj vliv skrze investice a půjčky jen v zemích třetího světa. Jedním ze států, ve kterých si udržuje velký vliv, je i Řecko – člen NATO i Evropské unie. Jak Čína svůj vliv v Řecku uplatňuje, k čemu ho potřebuje a jak se proti němu Athény brání?

11. únor 2024 25:30

Baškirové mají na svědomí největší protesty v Rusku od začátku invaze na Ukrajinu

Jedním z důsledků decimace občanské společnosti v Rusku, je i to, že stát nedokáže předvídat místa dalších konfliktů. Potvrzuje to situace v Baškortostánu, kde v polovině ledna poslal soud do vězení na čtyři roky aktivistu Faila Alsinova.

4. únor 2024 25:30

Bhútán: Himálajské království sevřené Indií a Čínou

Země hromového draka Bhútán zůstává jednou z nejizolovanějších zemí světa. U nás je známý jako stát, který před ekonomickými ukazateli rozvoje, jako je růst HDP, upřednostňuje takzvaný Index národního štěstí.