Jak to vidí...
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Expert Bříza: Důsledkem války na Ukrajině je renesance jaderných zbraní. Prim bude hrát Rusko a Čína

Rusko už několik měsíců avizuje, že změní svou jadernou doktrínu. Jde jen o další eskalaci rétoriky, nebo by ke změně skutečně mohlo dojít? „Zapadá to do strategie Ruské federace. Vždy, když se Rusku nedaří, deklaruje změnu jaderné doktríny,“ říká expert Vlastislav Bříza. V audiozáznamu ještě vysvětlí, co o Americe vypovídá druhý pokus o zabití Donalda Trumpa, i to, co stálo za masivní explozí komunikačních zařízení členů militantní organizace Hizballáh v Libanonu.

26:22

Jak to vidí...

Vydává: Český rozhlas

Aktuální názory a komentáře nezávislých osobností na dění kolem nás.

Web

Včera 25:03

Genetik: Žloutenka i leptospiróza. Potraviny vyhoďte. Zaplavenou studnu vyčistěte až za tři týdny

Lidé v Česku se pustili do odklízení následků ničivých povodní. Práce v zatopených oblastech však s sebou nesou riziko infekce. Kromě úplavice a žloutenky typu A hrozí i nákaza krysí horečkou. Na co si dát pozor v oblastech zasažených povodněmi? A kdy má smysl nechat vyčistit studnu? Genetik Jan Pačes ještě vysvětlí, jak nebezpečné jsou pro nás ptačí chřipka či opičí neštovice, a přiblíží i výsledky udílení Nobelových cen za ignoranci.

Před dvěma dny 23:50

Odsunutí voleb teď není možné. Vyvolalo by nedůvěru a vlnu dezinformací, říká politolog

Měl by se kvůli povodním, které zasáhly Českou republiku, posunout termín voleb? A jak povodňovou situaci zvládli a stále zvládají krajští politici a političky? Ukazuje se během povodní, jaká je důvěra veřejnosti ve stát? Na otázky odpovídá politolog Lukáš Jelínek.

Před třemi dny 25:48

Hydrolog Daňhelka: Lidem se zdálo, že zbytečně strašíme. Naštěstí jsme včas upustili přehrady

Varování před extrémními srážkami a záplavami vydal Český hydrometeorologický ústav před týdnem. Dalo se připravit lépe? Jak moc přesné jsou předpovědní modely? Jak účinná byla protipovodňová opatření? A dají se letošní záplavy srovnávat s lety 1997 a 2002? „Platí, že každá povodeň je jiná. Takže ani tato nás na budoucí nepřipraví. Určitě nás ale v lecčem poučí,“ říká ředitel pro hydrologii Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka.

Před čtyřmi dny 28:10

V čem pro nás dnes mohou být kláštery inspirací? A měli i mniši dovolenou?

Kudy vede stezka, která spojuje 17 významných evropských cisterciáckých klášterů? Čím mohou být středověké kláštery inspirativní pro člověka 21. století? Vydržel do dnešních dní důmyslný systém, který umožnil existenci konventu v Plasích na bažinatém podloží? Proč cisterciáci používali znakovou řeč? Měli i mniši něco jako prázdniny nebo dovolenou? Bylo v barokní klášterní hovorně místo třeba i pro biliárový stůl?

Před čtyřmi dny 27:17

Radka Ranochová, koordinátorka Plaské klášterní krajiny

Sváteční setkání sestry Angeliky se zajímavými lidmi nad neotřelými tématy. Repríza.

Před šesti dny 25:42

Meteorolog Žák: Povodním se nevyhneme. Po deštích nás ale čeká babí léto

Česko zažívá mimořádně deštivý závěr týdne. Intenzita srážek bude o víkendu ještě vyšší. Meteorologové varují před větrem a povodněmi na velké části území s extrémním stupněm nebezpečí. „Na řadě míst bude překročena 50letá voda. Někde situaci zhorší lokální bouřky,“ varuje meteorolog Michal Žák. Co současnou situaci způsobilo? Jak přesné jsou dnes předpovědi počasí? A kdy by mohlo přestat pršet?

Před týdnem 25:20

Amerikanista: Na vlně populismu jede Trump i Harrisová. Souboj můžou rozhodnout lokální témata

Demokratická kandidátka Kamala Harrisová a republikán Donald Trump se poprvé utkali v televizní debatě. Komu se před kamerami vedlo lépe? A je duel předznamenáním toho, jak dopadnou listopadové volby? Amerikanista Jiří Pondělíček ještě zavzpomíná na vůbec první televizní střet prezidentských kandidátů v roce 1960 a zamyslí se nad tím, jak můžou průběh voleb ovlivnit celebrity.

Před týdnem 25:40

Hudebník Hlaváč: Hraní pod širým nebem je výzva. Akustický diskomfort vyvažuje nádhera scenérií

Letní měsíce každoročně přejí kulturním akcím pod širým nebem. Hraje se na hradech a zámcích, na lodích i na vodních pontonech. Jaká byla dramaturgie a kvalita letních programů? Oceňuje publikum kreativitu pořádajících, nebo spíše sází na jistotu? Hudební pedagog Jiří Hlaváč se ještě zamyslí nad tím, jak těžké je pro mistry a mistryně oborů udržet se na vrcholu, a prozradí i to, jak je na tom současný fotbal.

Před týdnem 24:50

Politoložka Dvořáková: Kraje k nám mají blízko. Větší důvěru by si ale získaly lepším hospodařením

Volby do krajských zastupitelstev a někde i do Senátu se budou konat 20. a 21. září. Jak hodnotit probíhající předvolební kampaň? Půjde znovu o referendum o vládě? A vědí lidé, co po krajích mohou chtít? Politoložka Vladimíra Dvořáková ještě okomentuje detaily návrhu státního rozpočtu a zamyslí se nad tím, jaká je politická cena připravované důchodové reformy.