Jak to bylo doopravdy
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Českým zemím vládli dokonce dva nekorunovaní Habsburkové, připomíná historik

Klíčovým státoprávním aktem byla v historii korunovace. Až tehdy se stál král nejvyšším představitelem země. To, kdy byla česká knížata ustanovena do pozic králů, patří k důležitým datům naší historie, zároveň i potvrzením významu českých zemí. Korunovace krále byla ale také symbol rovnoprávnosti českého národa stát vedle jiných, velkých. Proto je tak důležité připomínat si příběh panovníka Františka Josefa, a to už od druhé poloviny 19. století.

22:42

Jak to bylo doopravdy

Vydává: Český rozhlas

Odhalujeme mýty, polopravdy, dezinformace či lži z naší historie.

Web

Před týdnem 23:43

Socialismus se rozložil samospádem. Předtím ho nahlodávali lidé z kultury, říká publicista Rauvolf

Gorbačovova perestrojka se měla dotknout i československé kultury – tu si komunisté pozorně hlídali a cenzurovali. Také osobně rozhodovali, co se smí hrát, číst, vystavovat atd. Přesto se našla místa a akce, na kterých se lidé kriticky vyjadřovali k životu v totalitě. V divadle i literatuře se zas lidé naučili „číst mezi řádky“.

Před týdnem 04:59

Kultura 80. let a perestrojka

Knihy, hudba, film, literatura a umění vůbec. V 80. letech byla kultura něco, co nabourávalo ideologický pohled komunistické strany. Jak to vypadalo v praxi, prozradí publicista a překladatel Josef Rauvolf, který je také hostem dalšího dílu z cyklu Hra o perestrojku. Dozvíte se i to, jak hodnotí zapojení umělců do petice Několik vět.

Před týdnem 22:56

Existovali blaničtí rytíři? Je to krásný mýtus a dodnes přitahuje magičností, odpovídá historička

Hora Blaník je výjimečná – alespoň co se týká pověstí. Kdo by neznal blanické rytíře, kteří mají vyrazit na pomoc českým zemím, až jim bude nejhůře. Tajemství, které nás provází už několik staletí, se proměňovalo v době. Bezpochyby ale do naší tradice patří a stalo se inspirací i pro řadu uměleckých děl.

Před 2 týdny 22:26

Komunisti o perestrojce hlavně mluvili. Ve skutečnosti se báli, že přijdou o koryta, míní historik

„Vy nevidíte, že kolem nás to všetko ide do haj*lu? Robte niečo!“ Tato slova měl říct prezident a generální tajemník ÚV KSČ Gustáv Husák. Přitom právě on byl symbolem strnulosti komunistického režimu, taky se mu říká „prezident zapomnění“. Druhá polovina 80. let byla totiž poznamenána zásadní změnou Sovětského svazu, a to když do funkce „prvního muže“ nastoupil Michail Gorbačov. Chtěl změny, které se pak měly stát i v dalších zemích komunistického bloku.

Před 2 týdny 07:15

Perestrojka měla podobné rysy, jako naše reformy před srpnem 1968, vysvětluje historik

„Už od XIV. sjezdu KSČ, respektive od roku 1971 až do zhruba konce roku 1987, byla ve vedení strany stále ta stejná garda 14 lidí. Po nástupu Michaila Gorbačova v SSSR ale byli konfrontováni s nutností dělat reformy,“ vysvětluje historik Jan Kalous.

Před 3 týdny 23:50

S tou perestrojkou opatrně, varoval kolegy normalizační televizní ředitel Zelenka

Glasnosť, perestrojka, česky také přestavba – slova, která byla koncem 80. let všudypřítomná. Mnozí se jimi „zaklínali“, leckdo se před nimi schovával. Ani sami komunisté nevěděli, co vlastně dělat a jak změny pocházející ze Sovětského svazu uchopit.

Před 3 týdny 04:59

Perestrojka v televizi? Bylo to velmi opatrné, hodnotí historik

Přestavbu vedení Československé televize vnímalo velmi opatrně. Dlouho totiž nebylo jasné, co se může na obrazovce objevit, a co už ne, popisuje televizní historik Daniel Růžička. Něco jiného bylo zpravodajství, tam se o perestrojce mluvit mohlo, protože šlo o citace komunistických politiků.

9. září 2024 23:23

Před listopadem 89 už jela ekonomika pěkně z kopce. Ale na dně jsme ještě nebyli, myslí si historik

Československá ekonomika od poloviny 80. let stagnovala, životní úroveň se postupně propadala. Zažívali jsme si tak tady množství nedostatkového zboží – i toaletní papír se prodával tzv. pod pultem. Kšeftovalo se ve službách a objevili se i tzv. veksláci. Socialistickou ekonomiku ale současně zatěžovala velká vydání do sociální sféry. A uplácelo se i ve zdravotnictví. Sečteno podtrženo – nespokojenost lidí jen rostla a problémy byly všude, kam se člověk podíval.

9. září 2024 06:43

Komunisti se v době perestrojky reforem báli, dokonce i samotného slova, myslí si historik

Druhá část Hry o perestrojku mapuje pokusy československých komunistů reformovat ekonomiku, která se řítila pomalu do záhuby. Nebo to bylo trochu jinak a soudruzi si konec uvědomovali? Odpovědi prozradí historik Jakub Rákosník z Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK.