- Podcasty
- Babské rady

Poslechněte si podcast: Jak skladovat česnek, aby neztratil aroma a štiplavou chuť? Dozvíte se v Babských radách
Jak správně skladovat česnek? To se dozvíte v dalších Babských radách, které prozradí i návod na česenkovou pastu se solí.
Babské rady
Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.
Rychlý průvodce paprikovým kořením: na co použít sladkou či uzenou? Napoví Babské rady
Paprikové koření je nezbytnou součástí kořenek snad v každé domácnosti. V Babských radách si řekneme, k čemu je která dobrá.
Z kdoulí vyrobíte chutné marmelády i přesnídávky. Ty pečené pomáhají při revmatických bolestech
Kdoule jsou dnes spíš vzácným ovocným stromem, plody tvarem připomínají jablko i hrušku. Jsou na nich drobné chloupky, syrové mají tuhou slupku a voní po vanilce a citrusech.
Jak snadno a šetrně odstranit usazeniny v záchodové míse? Tady jsou jednoduché domácí tipy
Kyselinu solnou nepoužívejte na čištění usazenin v záchodové míse, naleptává totiž glazuru. Místo toho použijte horkou vodu z konvice, do které jste přidali ocet – využijete ji na odstranění vodního kamene v konvici i na záchodě.
Trápí vás bolavá kolena? Babské rady doporučují obklad z brambor, rybí tuk nebo pití zeleného čaje
Při bolesti kolene vyzkoušejte obklad z uvařených brambor, které pomačkáte a ještě teplé přiložíte na místo zabaleny do plátěné utěrky. Pomáhají i listy hlávkového zelí, které naopak necháte v lednici a vytvoříte studený obklad.
Fíky a jejich využití: Od rychlé energie k lepšímu soustředění. Dobré jsou čerstvé i sušené
Fíky jsou podle archeologických výzkumů prvními pěstovanými rostlinami na světě. Čerstvé fíky mají výraznou sladkou chuť a nemusí se stydět za svoji výživovou hodnotu.
Tyhle tipy se vám při pečení masa budou hodit! Nechte se inspirovat Babskými radami
Jak ozvláštnit pečení vepřového? Povrch lehce potřete skořicí a během pečení přelévejte tmavým pivem, vznikne chutná křupavá kůrka.
Hroznové víno podporuje vaše zdraví! To červené přispívá k lepší tvorbě krvinek i trávení
Hroznové víno dokáže upravit metabolismus cukrů, snižuje překyselení žaludku a díky obsahu vlákniny ve slupce celkově přispívá k lepšímu trávení.
Limetka vám pomůže s hubnutím i krevním tlakem. A díky šťávě se vám budou lesknout vlasy
Limetka je šťavnaté aromatické citrusové ovoce. Říká se o ní, že to je sestra citrónu, ale jen méně kyselá. Její využití v kuchyni je široké – šťáva zvýrazní chuť salátů, výborná je i do sladkých koláčů.
Léčivé kapradí: nálev se hodí na zažívací potíže, výhonky zase do salátů nebo směsí koření
V dalším vydání Babských rad se vydáme do stínu vzrostlých stromů, kde roste kapradí, jedna z nejstarších rostlin světa.
Jak udržet papriky čerstvé a co s těmi nedozrálými? S tipy tu jsou Babské rady
Papriky, ať už ty koupené nebo vypěstované, před skladováním nikdy neomývejte. Jak je správně uchovat? V uzavřené plastové nádobě a v horní polici lednice.