Babské rady
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Jak skladovat česnek, aby neztratil aroma a štiplavou chuť? Dozvíte se v Babských radách

Jak správně skladovat česnek? To se dozvíte v dalších Babských radách, které prozradí i návod na česenkovou pastu se solí.

01:01

Babské rady

Vydává: Český rozhlas

Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.

Web

Dnes 01:09

Rychlý průvodce paprikovým kořením: na co použít sladkou či uzenou? Napoví Babské rady

Paprikové koření je nezbytnou součástí kořenek snad v každé domácnosti. V Babských radách si řekneme, k čemu je která dobrá.

Včera 01:08

Z kdoulí vyrobíte chutné marmelády i přesnídávky. Ty pečené pomáhají při revmatických bolestech

Kdoule jsou dnes spíš vzácným ovocným stromem, plody tvarem připomínají jablko i hrušku. Jsou na nich drobné chloupky, syrové mají tuhou slupku a voní po vanilce a citrusech.

Před šesti dny 01:05

Jak snadno a šetrně odstranit usazeniny v záchodové míse? Tady jsou jednoduché domácí tipy

Kyselinu solnou nepoužívejte na čištění usazenin v záchodové míse, naleptává totiž glazuru. Místo toho použijte horkou vodu z konvice, do které jste přidali ocet – využijete ji na odstranění vodního kamene v konvici i na záchodě.

Před týdnem 00:57

Trápí vás bolavá kolena? Babské rady doporučují obklad z brambor, rybí tuk nebo pití zeleného čaje

Při bolesti kolene vyzkoušejte obklad z uvařených brambor, které pomačkáte a ještě teplé přiložíte na místo zabaleny do plátěné utěrky. Pomáhají i listy hlávkového zelí, které naopak necháte v lednici a vytvoříte studený obklad.

Před týdnem 01:08

Fíky a jejich využití: Od rychlé energie k lepšímu soustředění. Dobré jsou čerstvé i sušené

Fíky jsou podle archeologických výzkumů prvními pěstovanými rostlinami na světě. Čerstvé fíky mají výraznou sladkou chuť a nemusí se stydět za svoji výživovou hodnotu.

Před týdnem 01:01

Tyhle tipy se vám při pečení masa budou hodit! Nechte se inspirovat Babskými radami

Jak ozvláštnit pečení vepřového? Povrch lehce potřete skořicí a během pečení přelévejte tmavým pivem, vznikne chutná křupavá kůrka.

Před týdnem 01:04

Hroznové víno podporuje vaše zdraví! To červené přispívá k lepší tvorbě krvinek i trávení

Hroznové víno dokáže upravit metabolismus cukrů, snižuje překyselení žaludku a díky obsahu vlákniny ve slupce celkově přispívá k lepšímu trávení.

Před 2 týdny 01:04

Limetka vám pomůže s hubnutím i krevním tlakem. A díky šťávě se vám budou lesknout vlasy

Limetka je šťavnaté aromatické citrusové ovoce. Říká se o ní, že to je sestra citrónu, ale jen méně kyselá. Její využití v kuchyni je široké – šťáva zvýrazní chuť salátů, výborná je i do sladkých koláčů.

Před 2 týdny 01:01

Léčivé kapradí: nálev se hodí na zažívací potíže, výhonky zase do salátů nebo směsí koření

V dalším vydání Babských rad se vydáme do stínu vzrostlých stromů, kde roste kapradí, jedna z nejstarších rostlin světa.

Před 2 týdny 01:05

Jak udržet papriky čerstvé a co s těmi nedozrálými? S tipy tu jsou Babské rady

Papriky, ať už ty koupené nebo vypěstované, před skladováním nikdy neomývejte. Jak je správně uchovat? V uzavřené plastové nádobě a v horní polici lednice.