Studovna
23. březen 2023

Poslechněte si podcast: Jak se studuje doktorát? Doktorandka Hana Řičicová o přijímačkách, disertační práci i stipendiích

Jak vypadá doktorské studium a jaké problémy akademičky a akademiky trápí? Hana Řičicová je moderátorkou nového podcastu Radia Wave Vlna a také doktorandkou na Univerzitě Karlově. Ve Studovně jsme probraly přijímačky a studování, ale také její nedávný příspěvek, ve kterém se problémům akademického prostředí věnovala.

21:46

Studovna

Vydává: Český rozhlas

Studovna je podcast o vzdělávání, studentském životě a všem, co k němu patří.

Web

Před týdnem 28:07

Jak používat AI při studiu? Nebát se, nelhat a nekrást, říká odborník na akademickou etiku

„Daleko více se budeme setkávat s tím, že texty budou výsledkem spolupráce člověka a nástroje umělé inteligence,“ vysvětluje Tomáš Foltýnek, odborník na AI a akademickou etiku z Masarykovy univerzity. Jak eticky používat nástroje umělé inteligence při studiu?

Před 2 týdny 22:51

Dress code, sport a šest předmětů. Jak se studuje na střední v USA?

Jak se dá spojit sport a studium na střední v USA? „Vybírala jsem i podle toho, že tam nabízeli golf, protože jsem nechtěla přestat hrát jenom kvůli tomu, že jsem se chtěla víc vzdělávat. Chtěla jsem balanc obojího,“ říká Anna Zapletalová, která studuje na Wyoming Seminary v Pensylvánii.

Před 3 týdny 22:10

Člověk se z toho nesmí hroutit, říká medička. Jak vypadá studium na 2. LF UK?

„Čtvrtý ročník je takový zlomový, začínají víc klinické obory a praxe,” popisuje Aneta Koudová, studentka 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Baví mě učit se o lidském těle a to, že to můžete využít v každodenním životě,” říká.

29. únor 2024 31:28

Jak si pamatovat jména, data a slovíčka? Mistr paměti Jakub Pok radí, jak na to

Jak si zapamatovat 100 slovíček za hodinu nebo latinské názvy? S Jakubem Pokem, autorem knihy Dokonalá paměť a zakladatelem Školy paměti jsme ve Studovně probrali efektivní techniky, které se hodí při učení. Jak funguje naše paměť a jak ji trénovat?

22. únor 2024 24:35

ADHD, stres a úzkosti. Co trápí vysokoškoláky a jak si pomoct?

Jak jsou na tom studující s duševním zdravím? „V praxi se často setkáváme s působením stresu a vyrovnáváním se s ním,“ říká lékař a výzkumník Matěj Kučera, který přišel do Studovny společně s psycholožkou a výzkumnicí Andreou Včelákovou z NÚDZ mluvit o duševním zdraví vysokoškoláků.

1. únor 2024 37:36

Neboj se, že uděláš chybu. Odborníci radí, jak vybrat vysokou

Studovna se tentokrát přemístila na veletrh vysokých škol Gaudeamus, kde jsme v rámci doprovodného programu diskutovali o tom, jak vybrat vysokou školu. S výběrem nám v panelové diskuzi pomohla kariérní poradkyně a mentorka Helena Lorenc a výchovný poradce, učitel a držitel české Global Teacher Prize Roman Göttlicher.

25. leden 2024 25:29

Už žádné zkostnatělé instituce. Bakalářský obor na UTB spojuje kulturu a digitální technologie

„Je tam důraz na workshopy, plenérové výjezdy, týmovou práci, na různé exkurze a blokovou výuku,“ říká Eva Gartnerová o vznikajícím bakalářském oboru Kreativní odvětví a digitální kultura. Jak se zakládá nový obor a jaké dovednosti by se ve škole mělo studentstvo naučit?

18. leden 2024 27:31

Nemůžu začít! Prokrastinace, rešerše i přípravy na obhajobu. Mentorka radí, jak na diplomku

„Od designu výzkumu přes prokrastinaci a nastavení režimu po přípravu na obhajobu nebo rady s rešerší,“ vyjmenovává Gabriela Boková z projektu Napiš diplomku s čím se na ní studentstvo často obrací.

11. leden 2024 25:32

Hazard, nebo zábava? Studentka zkoumala užívání tanečních drog, prevence je nedostatečná

„Snažila jsem se zjistit, jaké jsou náhledy uživatelů na taneční drogy,” říká studentka a výzkumnice Natálie Terčová z Masarykovy univerzity v Brně o své diplomové práci. Mluvili jsme i o jejím aktuální výzkumu internetu, společnosti a digitálních dovedností.

4. leden 2024 33:28

Tragická událost na FF UK nabourala jistoty. V krizi není ostuda vyhledat pomoc, říká psycholog

Budou to dva týdny od střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Tragická událost zasáhla spoustu lidí včetně studentstva. „Výrazně to nabouralo nějakou míru jistoty a pocit určitého bezpečí,“ říká psycholog Jan Kulhánek.