Po asfaltu
Epizoda 2014. prosinec 2021

Poslechněte si podcast: Jak reagovat na modré majáky? Dívejte se kolem sebe a buďte ohleduplní, říká bývalý saniťák

Netřeba příliš představivosti, aby si člověk uvědomil, že práce řidiče sanitky není žádný med. Ptám se tedy, jak my, řidiči běžných aut, můžeme saniťákům tuhle práci usnadnit.

20:22

Po asfaltu

Vydává: Novinky.cz

Život na čtyřech kolech a chování za volantem očima člověka, pro kterého je řízení vším.

Web

Epizoda 3131. květen 2022 15:46

Na silnice se nejspíš všichni vejdeme, ukazuje pět měsíců s povinným odstupem při předjíždění

Pro některé řidiče povinný odstup při předjíždění cyklistů platí už pět měsíců a třebaže před sebou stále máme letní prázdniny, zatím to nevypadá, že by byl pro plynulost provozu nějakým zásadním problémem, shodujeme se s profesionálním řidičem.

Epizoda 3016. květen 2022 16:19

Dálková světla a nečekané konce asfaltu, aneb Jak se jezdí v Bosně

Klikaté a úzké hlavní silnice, neosvětlené tunely a případy, kdy se z ničeho nic z krásné asfaltky stane děravá šotolina - to jsou silnice v neskutečně nádherné Bosně a Hercegovině.

Epizoda 293. květen 2022 27:12

Mrtvý úhel vs. motorkáři. Z potenciálně nebezpečné situace znají cestu řidiči aut i motorek

Motorkáři po zimě vytáhli své stroje a tím nám, řidičům aut, připomněli poněkud nepříjemný nešvar, kterého se někteří z nich dopouštějí - dokážou se schovat do mrtvého úhlu auta tak šikovně, že o nich nemáme šanci vědět. Nejen o tom debatujeme s Anisem Stitou v nejnovějším díle podcastu Po asfaltu.

Epizoda 2825. duben 2022 29:10

Budou mít obyvatelé sídlišť kde nabíjet své elektromobily? Přístup poskytovatelů energií se různí

Budeme-li opravdu za pár desítek let všichni jezdit elektromobily, musíme je mít kde nabíjet, a to i pokud bydlíme na sídlišti. Plánování dobíjecí infrastruktury je běh na dlouhou trať.

Epizoda 2719. duben 2022 18:10

Jezdí šoféři MHD vždy vzorně? Zbytečné klaksony připomínají nešvar řady řidičů

Drobné ústupky, i když má řidič přednost, někdy dokážou zásadně zmírnit riziko nehody a přispět k pohodě na silnicích. Dva řidiči MHD, kteří mě jednoho dne vezli, je neudělali.

Epizoda 265. duben 2022 27:22

Za měsíc jsme zvládli, co běžně trvá půl roku. Rallyový pilot Jan Černý o rychlém skoku do WRC3

Chtěl do mistrovství světa, tak musel sestoupit o kategorii níž, do nově vzniklého šampionátu WRC3. Jezdí na stejných tratích jako ti nejlepší z nejlepších a v prvním letošním podniku, Rallye Monte Carlo, se umistil druhý.

Epizoda 2522. březen 2022 25:34

Vlevo, vpravo, neviditelní i vzorní: Není chodec jako chodec

Všichni jsme někdy chodci a všichni musíme v provozu spolupracovat, abychom se všichni ve zdraví dostali do cíle. Někdy to ale vypadá, že někteří chodci na to trochu zapomínají. A nezáleží, jestli se na to s Anisem Stitou díváme zrovna jako řidiči, nebo také jako chodci.

Epizoda 248. březen 2022 29:58

Řídí Češi jako dobytek? O zlozvycích českých řidičů a házení všech do jednoho pytle

Řídí Češi jako dobytek? O zlozvycích českých řidičů a házení všech do jednoho pytle
a perex Leckdo odmítá nechat na způsobu jízdy českých řidičů nit suchou, přesto drtivá většina z nich každý den dojede do svého cíle v pořádku. Myslím si tedy, že to nemůže být tak hrozné. A nacházím věci, za které dokážu české řidiče skutečně pochválit.

Epizoda 2322. únor 2022 26:58

Recept na pohromu, nebo vítané osvěžení? Stará auta a celoroční pneumatiky v zimě

Na první pohled to je recept na průšvih - vyjet v zimě ve starém autě bez elektroniky, a ještě na celoročních pneumatikách. Jenže letošní zima není zrovna krutá a „celoročky“ v dnešní době nejsou vůbec špatné.

Epizoda 228. únor 2022 29:03

Řidičsky zajímavé elektromobily za rozumné peníze? Jen otázka času

Máme obyčejná elektrická auta, která člověka prostě vozí, pak dlouho nic a pak supersporty za mnoho milionů. Tu mezeru začínají - doufejme - plnit auta jako Škoda Enyaq Coupé RS iV, shodujeme se s motoristickým novinářem Vojtěchem Dobešem.