Nevýchova
13. duben 2021

Poslechněte si podcast: Komunikace s batoletem: Jak mít dítě za odměnu?

Nehledej, jak na dítě, ale jak s ním,” radí Nevýchova. Dlouho jsem nechápala, co to má znamenat. Až nedávno mi to docvaklo, a u nás doma se všechno změnilo… Co se stane, když začneme dětem říkat pravdu a pozorněji se dívat? A jak i s těmi nejmenšími komunikovat bez titulků?

10:13

Nevýchova

Vydává: Nevýchova

Jak doma zastavit zlobení, vztekání, pláč a křik a začít si s dětmi rozumět

Web

30. leden 2024 19:34

Období vzdoru: Už dorazilo? Moje dítě se vzteká desetkrát za den

„Mít doma mimino, to je v pohodě. Počkej si na období vzdoru, to je teprve peklo,“ strašili mě. Ze všech stran. Tak jsem si na to dávala pozor a vyhlížela, kdy to udeří. Synovi byly minulý měsíc dva roky. Tohle je zatím výsledek mého pozorování…  

10. říjen 2023 24:57

Jak pomoct dětem k odvaze, když se něčeho bojí a netroufají si

Místo marného hecování „dělej, polez, neboj, skoč“ zkuste 3 krůčky, které dítě podpoří   „Neboj, to zvládneš, jsi velká holka, tak šup, jsi přece chlapák, nebuď poseroutka.“ Podobně se rodiče většinou snaží děti povzbudit, když si do něčeho netroufají. Třeba na klouzačku, do vody, na lyže, nebo si samy koupit zmrzku. Tak rádi bychom, aby se odvážily. A přitom je nechtíc srážíme. Poslechněte si čím.

13. září 2023 24:32

Když se dítě sekne a respektující přístupy selhávají: Co s ním?

Taky vám děti občas kazí plány a komplikují situaci? Zaseknou se, když se to nejmíň hodí. Nechtějí třeba na výletě jít dál. Odmítají sebou hodit, když spěcháte. Řeší brouky u cesty, když za 5 minut zavírá školka. Znáte to? A taky z toho někdy už rostete? Tak tohle audio je pro vás :)

10. červenec 2023 17:39

Chybí dnes dětem empatie? 3 příběhy dětské vlídnosti

Citlivost k druhým, laskavost, soucítění, umí to vůbec naše děti? Poslechněte si 3 příběhy dětské vlídnosti, leccos vám k tomu napoví. Možná vás ale přitom napadne úplně jiná otázka: A co my dospělí? Předáváme jim tyhle hodnoty?

5. červen 2023 21:14

Nezvladatelné dítě: Jak k němu najít cestu? Nepřeslechněte jeho volání

Náročné dítě. V naštvání se mu říká spratek, sígr, hajzlík. Jestli takové máte doma nebo ve třídě a někdy už nevíte kudy kam, příběh Ondry, nadaného kluka s ADHD, vás navede. Jeho paní učitelce pomohly 4 věci, aby to s Ondrou zvládla. Tady je najdete. Ale na začátku bylo srdce. To, které bije i ve vás a touží rozumět.

10. květen 2023 14:36

Výchova batolete: Nonstop ho hlídat, nebo mu dát prostor?

Jestli jste s prckem zrovna v náročné fázi, kdy za ním neustále běháte, hlídáte a trnete, kam zase vleze nebo co na sebe shodí, možná máte pocit, že „To dítě je snad sebevrah!“ Ale co když není? :) Co kdyby šlo s všetečným batoletem docela dobře vyjít? Sledujte odvážný experiment maminky s 16měsíčňákem. 

12. duben 2023 14:45

Když máma selže: Chci tu být pro své dítě. Ale jsem nervní a protivná. Co teď?

Toužíte být trpělivá, milující maminka, snažíte se, jak nejvíc umíte. Ale někdy to nejde. Někdy to nedokážete, celý den mazlit, vysvětlovat, chápat. Vstát 5x za noc a hladit, tulit, utěšovat. Místo toho jste nervní, dítě vás vytáčí, jste na něj protivná. Co? Děje se vám to? Tak tady je první pomoc. Pro všechny nervní mámy (nebo i táty), co ztrácí trpělivost a jsou ze sebe zoufalé.  

6. březen 2023 15:10

Jak zabavit svoje dítě aneb Já se nudím!

Taky pořád dětem organizujete nějaký program, vymýšlíte zábavu, vozíte je na kroužky a všemožné dětské akce… a pak vás ta věta stejně dostane? „Mamí, tatí, já se nudím!“ Co teď? Máme tip, poslechněte si :) 99 nápadů, jak zabavit děti doma, ale nečekejte. Koukneme na dětskou nudu z úplně jiného pohledu. Mamííí, šťávu! je nepravidelný podcast Nevýchovy o tom, jak dát rodičovství novou šťávu. Tentokrát na téma: Jak zabavit svoje dítě aneb Já se nudím!  

8. únor 2023 16:13

Jedna otázka, která pomůže, když nevíte „jak na dítě“

Tenhle příběh možná taky znáte: „Mami, já nemůžu,“ pípne Majda (3) u schodů. A nahoru to mají tři patra. Už zase, zase si vymejšlí. „Ale jo, Májinko, pojď, to dáme,“ zkusí ji mamka po dobrém vyhecovat. A pak vyzkouší ještě sedm dalších způsobů, jak ji nahoru dostat. Nakonec ji vleče jak tašku s nákupem a pění. Jak teda na ni, když jí nechcete dát rovnou jednu přes p*del?

9. leden 2023 12:03

7 situací, kdy děti prudí: Chcete po nich, aby se chovaly správně?

Pár běžných situací ze života s námi dětmi. Asi je znáte, mamko, taťko. Ale znáte je i z druhé strany? Víte, šmírujeme vás. Na ulici, na pískovišti, cestou… My děti vás prostě máme pořád na očích. A snažíme se chovat správně. Úplně jako vy. Dívejte. A jestli chcete naše chování změnit, začněte tady.