Téma dne
10. leden 2023

Poslechněte si podcast: Jak je na tom Západ s pomocí Ukrajině?

Dodá jí Evropa zbraně? Po překvapivém kroku Německa to vypadá, že ano, podporu navýšily i USA. Stačí to ale na vítězství Ukrajiny ve válce? Moderuje Jan Burda.

23:53

Téma dne

Vydává: Český rozhlas

Téma dne je půlhodinové ranní vysílaní věnované tomu nejvíce aktuálnímu dění v politice, byznysu i společnosti. S odborníky, aktéry i komentátory mluvíme o problémech dne,  ať už to jsou témata z domácí politiky, zahraničí, ale i byznysu nebo ekologie. 

Web

8. únor 2023 11:40

Dotřesová série v Turecku se pravděpodobně utlumí a nebude způsobovat další škody, říká seismolog

Zemětřesení, které v pondělí otřáslo Tureckem a Sýrií si už vyžádalo více než 8000 obětí. V postižených lokalitách už pracuje téměř 60 000 záchranářů, včetně dvou českých týmů. Situaci ale zhoršuje husté sněžení a chladné počasí, noční teploty v některých místech klesají k -10 °C. Počasí tak komplikuje i dopravu záchranářů. „Sněhové podmínky neumožňují, aby letiště fungovalo. Už to trvá několik dní,” okomentoval v ranním vysílání zvláštní zpravodaj v Istanbulu Jaromír Marek.

31. leden 2023 21:56

Hřib: Vyjednávání mohlo být kratší, kdybychom první nabídku od Spolu dostali hned po volbách

Praha už čtyři měsíce čeká na nové vedení. Nyní se zdá, že je dohoda po dlouhém vyjednávání na dosah, ovšem s nezbytnými ústupky všech zúčastněných, a to především koalice Spolu a Pirátů. Hlavním cílem budoucí pražské koalice je, aby mělo město Praha nové vedení včetně zvoleného primátora do 16. února. Co všechno ještě stojí v cestě podpisu koaliční smlouvy a kdo zaujme jakou pozici?

30. leden 2023 21:37

Komentátor Čaban: Cesty do krajů, kde Pavel nevyhrál, můžou přispět k zakopání příkopů

Nově zvolený prezident Petr Pavel se v nadcházejících týdnech začne připravovat na převzetí úřadu. Před svou inaugurací, která se bude konat 9. března, chce představit svůj tým a naplánovat si cesty a schůzky na několik měsíců dopředu. Před uvedením do úřadu by měl Pavel ještě navštívit některé kraje a podle svých slov je taky připravený setkat se se svým předchůdcem.

27. leden 2023 21:56

Volební víkend je za dveřmi. Nabídneme vám poslední duel, sčítací aplikaci i souboj predikcí

V pátek se ve dvě hodiny odpoledne otvírají volební místnosti a začíná druhé kolo prezidentské volby. Poslední předvolební debaty, která se odehraje na Českém rozhlase, se zúčastní oba kandidáti, generál ve výslužbě Petr Pavel i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Na co se debata zaměří? A jaké novinky letos během voleb využije server iROZHLAS.cz?

26. leden 2023 21:29

Srocovali se mi před domem a křičeli „vydejte nám vraha“, popisuje Kubek chování skupiny okolo Tušla

Pražský soud začal projednávat případ obtěžování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Jeden z obžalovaných Patrik Tušl je obviněný z nebezpečného pronásledování, podle obžaloby se opakovaně snažil vynutit si s Kubkem kontakt, aby mu mohl pokládat otázky. Měl na něj čekat před domem, kde bydlel, zvonit na něj, čekat na něj před pracovištěm nebo mu volat do ordinace.

25. leden 2023 21:49

EU se v řešení migrace neposunula. Situaci pak bude hasit na poslední chvíli, varuje odborník

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vládě navrhne, aby se režim kontrol na česko-slovenských hranicích měnil postupně. Následujících deset dnů by na kontrolních místech měli zůstat jen policisté, vojáci a celníci by měli být staženi. Vláda obnovila kontroly na bývalých hraničních přechodech i na tzv. zelené hranici mezi Českem a Slovenskem před čtyřmi měsíci kvůli nárůstu běženců z Blízkého východu, zejména ze Sýrie.

24. leden 2023 21:37

Zpravodaj: Pokud Američané věnují Ukrajině tanky Abrams, Berlín je s Leopardy bude zřejmě následovat

Evropská unie se radila, jak posílit ukrajinskou obranu proti ruským úderům. Ministři zahraničí EU se dohodli na další vojenské pomoci v hodnotě 500 milionů eur. Dalších 45 milionů eur pošlou na výcvik ukrajinských vojáků. „Finanční pomoc vychází z evropského mírového nástroje, tedy z evropského rozpočtu, podstatná část z peněz půjde také na humanitární pomoc,“ říká český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který se schůze účastnil.

23. leden 2023 23:34

Filozof Kroupa: Babiš jen opakuje, co už mnohokrát řekl. Nemoc může být pro Pavla handicap

V pondělí je poslední možnost zveřejňovat průzkumy veřejného mínění týkající se prezidentské volby. Kampaň zároveň vrcholí týdnem plným předvolebních debat, který odstartoval nedělní duel v České televizi. Kromě Petra Pavla, který dopředu potvrdil účast, dorazil i jeho protikandidát Andrej Babiš, který původně účast odmítl. O čem společně debatovali? Jaké mají plány na poslední týden před volbami? A jaké trendy ukazují průzkumy?

20. leden 2023 22:39

E.ON nabízí první podstropový tarif. Nejprve si porovnejte nabídky, doporučuje odborník

První tuzemský dodavatel začal nabízet energie za cenu pod stropem stanoveným vládou. Rozdíl v ceně však není příliš velký, společnost u něj navíc vyžaduje dlouhodobou fixaci. „Cena elektřiny i plynu s dodáním v příštích letech klesá. A to tedy i na spotovém trhu, kde je asi poloviční oproti zastropované ceně,” říká ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová. Nabídka dodavatele tedy nemusí být do budoucna výhodná, ukazuje však, že se situace na trhu začíná zlepšovat.

19. leden 2023 21:35

I kdyby teď Evropa poskytla Ukrajině vše, co má, tak by to nemuselo stačit, obává se novinář Soukup

Ve městě Brovary na Ukrajině zemřelo kvůli včerejší tragické nehodě vrtulníku nejméně 14 lidí, včetně vedení ministerstva vnitra a samotného ministra Denyse Monastyrského. Ukrajinská vláda již vyjádřila svou lítost, zároveň však oznámila, že tragédie chod ministerstva neochromí. Nehoda by tak neměla negativně ovlivnit válečný vývoj ani sympatie dalších zemí a jejich pomoc napadené Ukrajině. Problémem by však mohly být nedostatečné dodávky a hrozba nové ofenzivy.