FinCast
Sezóna 1Epizoda 726. říjen 2022

Poslechněte si podcast: Jak hospodařit v krizi? A dostanou klienti Sberbank své peníze zpět? Na toto i mnoho dalších témat odpoví nový díl FinCastu

Náklady rodiny se zvýšily o 25 tisíc korun. I takový může být příklad zdražování v Česku. Jak ustát tak zásadní zásah do rodinného rozpočtu? Úspory se hledat dají. Kde je najít, poradí Josef Soumar ze společnosti Finančníci.

Hospodaření v době krize není jednoduché. Ceny rostou všude kolem nás. Přitom se často jedná o nezbytné výdaje spojené s bydlením. Téma hospodaření v krizi ale není jediným tématem FinCastu. Společně s experty ze společnosti Finančníci jsme probrali také státní rozpočet, akcie zbrojařských firem a zvýšenou delikvenci dlužníků i prodej úvěrů Sberbank.

  • FinCast. Podcast finančníků Josefa Soumara, Tomáše Posekaného a Michala Vrančíka a moderátorů Petra Meškána a Jana Schönbauera.

  • Pravidelný pořad věnující se aktuálnímu ekonomickému dění a jeho dopadům na finance každého z nás. Cílem FinCastu je, abyste po jeho poslechu byli vždy o něco bohatší.

  • Poslechněte si konkrétní rady z oblastí ekonomického, investičního a finančního plánování.

  • FinCast vychází pravidelně každý měsíc. Poslouchejte na Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

  • Vaše tipy uvítáme a dotazy zodpovíme na adrese FinCast@financnici.com.

01:01:58

FinCast

Vydává: Finančníci

FinCast. Pravidelný pořad věnující se aktuálnímu ekonomickému dění a jeho dopadům na finance každého z nás. Investiční podcast Josefa Soumara, Tomáše Posekaného a Michala Vrančíka a moderátorů Petra Meškána a Jana Schönbauera. Cílem FinCastu je, abyste po jeho poslechu byli vždy o něco bohatší. Poslechněte si konkrétní rady z oblastí ekonomického, investičního a finančního plánování. FinCast vychází pravidelně každý měsíc. Poslouchejte na Spotify, Apple Podcasts nebo YouTube music.

Vaše tipy uvítáme a dotazy rádi zodpovíme na adrese FinCast@financnici.com nebo na https://www.financnici.com.

Web

Sezóna 1Epizoda 18Před 3 týdny 01:18:37

Když budete dávat fotky z drahých dovolených na sociální sítě, může na vás zaťukat finančák

Hlavní téma 18. FinCastu jsou daně. Daně platíme všichni a snad každý uvítá radu, jak je snížit nebo jak na sebe naopak neupozornit. Hostem daňové speciálu je daňový expert Daniel Vladyka. A jako v každém díle se budeme věnovat také české ekonomice. Tomáš Posekaný bude hodnotit kurz české koruny, výši dluhu penzijního účtu i možnost výpovědi bez udání důvodu. S dalším dílem FinCastu můžete být zase o něco bohatší. 

V tomto díle se dozvíte, kdy je vhodné založit si s.r.o. nebo naopak kdy se vyplatí podnikat na fyzickou osobu. Jak ušetřit na daních, jaké benefity pro zaměstnance zvolit nebo jak zdanit výnosy z investic. To všechno jsou témata dalšího dílu FinCastu.

00:00 FinCast: Ekonomické zpravodajství
01:58 Kurz koruny, schodek v důchodovém účtu a výpovědi bez udání důvodů
22:23 Hlavní téma: Investiční šmejdi a jak jim nenaletět
01:09:55 Otázky klientů a posluchačů

Sezóna 1Epizoda 171. únor 2024 01:15:58

Investiční šmejdi ukradli miliardy a změny v penzijních produktech a hypotékách

Těch cest, jak si finanční piraně najdou cestu k vaší peněžence, je mnoho. Kauzy jako WSM, XIXOIO, J.O. Investment, Growing Way nebo IPC zasáhly tisíce lidí. Dnes nemají nic a čekají, jestli vůbec něco zpět ze své investice získají. Co spojuje dané podvody a na co si dát pozor, o tom bude další díl FinCastu s finančním odborníkem Josefem Soumarem.

Hlavní téma 17. FinCastu jsou Investiční šmejdi. Budeme se zeširoka věnovat všem trikům podvodníků v českém finančním světě. Jednou jsou to investiční roboti, po druhé neexistující tokeny nebo také klasické dluhopisy. Jak poznat podvodníky v investičním světě popisuje Josef Soumar ze společnosti Finančníci. Jeho kolega Tomáš Posekaný se pak v první části pořadu vyjadřuje ke změnám finančních produktů od roku 2024 a ekonomickému experimentu v Argentině. Mění se totiž podpora u stavebního spoření, doplňkového penzijního spoření a také podmínky hypoték. Další FinCast je nabitý informacemi, díky nimž můžete být zase o něco bohatší.

Sezóna 1Epizoda 1631. leden 2024 50:01

ESG: Společenská odpovědnost firem je pro investování důležitá. Které jsou v tomto srovnání nejlepší, a kterým je lepší se vyhnout

Když se řekne zkratka ESG, tak mnoho lidí může napadnout jen téma životního prostředí. Přitom firmy Tesla a Shell jsou v žebříčcích ESG na podobných místech. Proto by investor neměl zapomínat ještě na S – Social a G – Governance. ESG totiž není jen o ekologii. Téma jsme podrobně probrali s finančníky Michalem Vrančíkem a Tomášem Posekaným.

Tento díl FinCastu se věnuje především tématu společenské odpovědnosti firem. Jak vyhledávat v ESG žebříčcích a rozumně investovat poradí Michal Vrančík z Finančníků.  Mimo hlavní téma FinCastu rozebereme také akcie a zisk společnosti ČEZ, téma ceny energií a návrat poplatku za obnovitelné zdroje energie. Stranou nezůstane ani hutnictví a problémy společností těžících uhlí na Ostravsku. Aktuality z ekonomiky podrobně vysvětlí  Tomáš Posekaný.

Sezóna 1Epizoda 1524. říjen 2023 51:52

Úsporný balíček vlády: Kdo o peníze přijde, kdo dostane více

Vláda schválila škrty v rozpočtu. Ty se dotknou takřka každého z nás. Podnikatelé budou platit větší zálohy a škrtají se také některé druhy státní podpory. Zároveň se zvyšuje daň pro firmy. Jaké to bude mít dopady probereme s finančníky Michalem Vrančíkem a Tomášem Posekaným.

V dalším díle FinCastu se podíváme na rozpočet vlády na rok 2024, protože jsou v něm škrty, které zasáhnou celou ekonomiku. Mimo hlavní téma FinCastu se budeme věnovat ještě tématu úrokových sazeb hypoték a jejímu výhledu, cen komodit a zdražování potravin v obchodech. Stranou nezůstane ani izraelsko-palestinský konflikt a jeho dopad na cenu ropy a pohonných hmot.

Na tato i další témata se zaměří 15. díl FinCastu.

Sezóna 1Epizoda 1423. srpen 2023 45:24

Investice v nejisté době: Jak rebalancovat portfolio, když trhy míří do červených čísel

V srpnu trhy zamířily jižním směrem a zvýšila se volatilita na trzích. Může za to hned několik faktorů. Narůstají obavy z realitní bubliny v Číně, makrodata také netěší investory. To vše vede k obavám z dalšího vývoje. Jak s tím pracovat probereme v hlavním tématu FinCastu.

Česko v letošním roce směřuje k zápornému vývoji hospodářství. Mají vládní představitelé ještě více přitáhnout kohoutky veřejných financí? 

Topná sezona je před námi a zásobníky jsou naplněné až po okraj? Bude nám to na zimu stačit? A jaká bude cena plynu, až teploty klesnou pod nulu?

V Rusku se prodávají auta jako před invazí na Ukrajinu. Jak je to možné, když exporty pozastavily všechny „západní” automobilky? Které vozy nahradily Audi nebo BMW? 

Jsou dluhopisy nyní atraktivní investicí? Jak do nich nejlépe investovat?

Na tyto i další otázky odpoví 14. díl FinCastu.

Sezóna 1Epizoda 1312. červenec 2023 01:03:38

Letní speciál: V EU se pojistěte zejména na odpovědnost a pozor na převody měn

Vyplatí se mi cestovní pojištění na dovolenou v Chorvatsku? Ne každý ví, že v rámci Evropské unie jsme krytí na běžné zdravotní zákroky, tak jako občan daného státu. Proto se v EU vyplatí zejména pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou někomu jinému. Kde si vybrat peníze, proč se vyplatí služby typu Revolut a jak postupovat v případě nehody automobilu ve speciálním díle FinCastu věnovanému dovoleným.
Úrokové sazby zahraničních centrálních bank se zvyšují a Česko jen v klidu pozoruje dění v okolních zemích. Japonsko má nejvyšší inflaci za desítky let. Kolik to je? Kolik zaplatíme za předčasně splacený úvěr, a jak „výhodné“ je stavební spoření? A nejen to. Další díl FinCastu s Tomášem Posekaným a Josefem Soumarem je zaměřený na finance a pojištění v rámci dovolených, ale odpoví i na nejdůležitější otázky aktuálního dění ve světě financí.

FinCast. Podcast finančníků ⁠⁠Josefa Soumara⁠⁠, ⁠⁠Tomáše Posekaného⁠⁠ a ⁠⁠Michala Vrančíka⁠⁠ a moderátorů Petra Meškána a Jana Schönbauera.
Pravidelný pořad věnující se aktuálnímu ekonomickému dění a jeho dopadům na finance každého z nás. Cílem FinCastu je, abyste po jeho poslechu byli vždy o něco bohatší.
Poslechněte si konkrétní rady z oblastí ekonomického, investičního a finančního plánování.
FinCast vychází pravidelně každý měsíc. Poslouchejte na ⁠⁠Spotify⁠⁠, ⁠⁠Apple Podcasts⁠⁠ a ⁠⁠Google Podcasts⁠⁠.
Vaše tipy uvítáme a dotazy zodpovíme na adrese ⁠⁠FinCast@financnici.com⁠⁠.

Sezóna 1Epizoda 126. duben 2023 01:05:00

Kdo působí na poradenském trhu, jaké jsou rozdíly mezi honorovaným a provizním poradenstvím a jak se případně bránit „šmejdům“

Vypracovat opravdu kvalitní, nezávislý a objektivní finanční plán trvá hodiny i dny. Finančníci z Písku se rozhodli jít tou náročnější cestou a sklízí ovoce. Placené finanční poradenství zatím nemá příliš silné základy a proto je snaha skupiny Finančníků obdivuhodná. Jak na tuto myšlenku přišli a jak jsou regulováni se dozvíte v dalším díle FinCastu s Josefem Soumarem a Tomášem Posekaným.

Profesionální finanční poradenství ale není jediné téma. Podrobně s finančníky probereme také starobní důchody, jejich valorizaci a dopad na státní finance, stabilitu bankovního sektoru v USA a utažení opasků ze strany Americké centrální banky FED. V neposlední řadě se podíváme také na evropské finanční instituce a jejich sílu. Po pádu Credit Suisse se v dalším díle FinCastu budeme věnovat také ohrožení českých bank, potažmo jejich zahraničních matek v době otřesů na finančních trzích.

Sezóna 1Epizoda 1126. únor 2023 53:21

Bude se opakovat .com bublina? Pozor na investice do umělé inteligence

Jaký byl uplynulý rok na finančních trzích a jaký bude letošní rok z pohledu investora? Do čeho letos investovat, a kterou investiční platformu si pro danou investici vybrat? Probereme s Michalem Vrančíkem ze společnosti Finančníci.

Trendem investování je v posledních měsících umělá inteligence. Akcie, které mají v názvu “AI”, rostly o desítky až stovky procent. Právě proto by se měl mít investor na pozoru. Kromě investic v dalším díle FinCastu probereme růst důchodů, výnosy penzijních fondů a také ceny elektřiny a jejich promítnutí se do ceníků distributorů.

  • FinCast. Podcast finančníků Josefa Soumara, Tomáše Posekaného a Michala Vrančíka a moderátorů Petra Meškána a Jana Schönbauera.

  • Pravidelný pořad věnující se aktuálnímu ekonomickému dění a jeho dopadům na finance každého z nás. Cílem FinCastu je, abyste po jeho poslechu byli vždy o něco bohatší.

  • Poslechněte si konkrétní rady z oblastí ekonomického, investičního a finančního plánování.

  • FinCast vychází pravidelně každý měsíc. Poslouchejte na Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

  • Vaše tipy uvítáme a dotazy zodpovíme na adrese FinCast@financnici.com.

Sezóna 1Epizoda 1018. leden 2023 01:04:09

Sazby ČNB ovlivňují celou ekonomiku. Rodina s průměrnými příjmy nedosáhne na pětimilionový úvěr

V tomto díle se dozvíte, jaké všechny sazby vyhlašuje ČNB. Ty totiž ovlivňují dění v ekonomice, a když rostou, tak to tlumí ekonomiku i inflaci. ČNB neustále zpřísňuje pravidla a dostat hypotéku je stále obtížnější. Ve FinCastu se věnujeme i aktuálnímu dění v ekonomice. Tématy kromě úvěrů jsou také akciové trhy, vstup Chorvatska do schengenského prostoru a kurz české koruny.

Jak ovlivňuje Česká národní banka úrokové sazby úvěrů? Kolik je běžná sazba u hypoték, spotřebitelských půjček a podnikatelských úvěrů? To jsou otázky, kterým se věnuje desátý díl FinCastu s odborníky ze společnosti Finančníci – Tomášem Posekaným a Josefem Soumarem.

  • FinCast. Podcast finančníků Josefa Soumara, Tomáše Posekaného a Michala Vrančíka a moderátorů Petra Meškána a Jana Schönbauera.

  • Pravidelný pořad věnující se aktuálnímu ekonomickému dění a jeho dopadům na finance každého z nás. Cílem FinCastu je, abyste po jeho poslechu byli vždy o něco bohatší.

  • Poslechněte si konkrétní rady z oblastí ekonomického, investičního a finančního plánování.

  • FinCast vychází pravidelně každý měsíc. Poslouchejte na Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

  • Vaše tipy uvítáme a dotazy zodpovíme na adrese FinCast@financnici.com.

Sezóna 1Epizoda 920. prosinec 2022 01:02:25

Na řešení dědictví není nikdy brzo. Obzvláště když máte velký majetek

Věděli jste, že „vydědit“ své děti není vůbec tak jednoduché, jak se na první pohled zdá? A komu připadne majetek, když zemřelý nemá přímé dědice? Dědictví se ale dá řešit s předstihem a díky tomu zamezit případným neshodám mezi pozůstalými.

Od určitého množství majetku byste si měli dát pozor na to, kdo po vás majetek zdědí. Zákon v tomto ohledu hovoří jasně. Obzvlášť důležité je to v případě, když máte nemovitosti nebo finance v zahraničí, kam oko notáře nedohlédne. Stejně tak je tomu i v případě majetku v kryptoměnách. Jak na to poradí další díl FinCastu. A řeč bude také o cenách potravin u našich sousedů, zdražení zimních dovolených a prodeji úvěrového portfolia Sberbank.

  • FinCast. Podcast finančníků Josefa Soumara, Tomáše Posekaného a Michala Vrančíka a moderátorů Petra Meškána a Jana Schönbauera.

  • Pravidelný pořad věnující se aktuálnímu ekonomickému dění a jeho dopadům na finance každého z nás. Cílem FinCastu je, abyste po jeho poslechu byli vždy o něco bohatší.

  • Poslechněte si konkrétní rady z oblastí ekonomického, investičního a finančního plánování.

  • FinCast vychází pravidelně každý měsíc. Poslouchejte na Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

  • Vaše tipy uvítáme a dotazy zodpovíme na adrese FinCast@financnici.com.