Host do domu
31. prosinec 2018

Poslechněte si podcast: Ivanka Devátá: Rozvod? Moc dobře jsem udělala. Jinak bych mistrovi žehlila košile

„Herectví už jsem sbalila. Sem tam se někde mihnu, ale psaní mě baví víc. Vlastně jsem si vybudovala novou kariéru,“ svěřuje se v otevřeném rozhovoru spisovatelka.

33:48

Host do domu

Vydává: Český rozhlas

Rozhovory o životě se zajímavými lidmi kolem nás.

Web

3. květen 2023 30:31

Nic nemůže naši budoucnost změnit víc než vzdělaní lidé, věřil amerikanista Josef Jařab

Po krátké těžké nemoci tuto středu dopoledne zemřel Josef Jařab, respektovaný znalec a překladatel anglické a americké literatury, někdejší senátor a první polistopadový rektor olomoucké Univerzity Palackého. Bylo mu 85 let. Výraznou osobnost na Dvojce připomínáme archivním rozhovorem z roku 2017 se Stáňou Lekešovou pro pořad Host do domu.

1. červen 2022 34:47

„Lidi říkali: Nevíme, proč ses vrátil.“ Zemřel herec Jaroslav Vízner, bratr Oldřicha Víznera

Krátce před svými 85. narozeninami zemřel herec Jaroslav Vízner. Bratr herce Oldřicha Víznera se v 60. letech proslavil filmovou sérií o detektivovi Martinovi. Po srpnu 1968 ovšem emigroval do Švýcarska, kde hrál a režíroval. Zpátky do Čech se vrátil až v roce 2001 a konečně si zahrál se svým bratrem v seriálu Vraždy v kruhu. Ve svém posledním rozhovoru na Dvojce z března 2015 u Jana Rosáka vzpomínal právě na tuhle dobu.

3. květen 2022 30:06

„Kdybych měla děti, možná by všechno bylo jiný.“ Odešla mecenáška Meda Mládková

Ve věku 102 let zemřela známá mecenáška a sběratelka umění Meda Mládková. Pro Čechy pomohla znovu objevit Kupku, zrekonstruovala Werichovu vilu a stojí i za zprovozněním Muzea Kampa v bývalých Sovových mlýnech. Na Dvojce si s ní před deseti lety povídala moderátorka Martina Kociánová. Poslechněte si povídání o umění, křivdě i čokoládě. Jaké to je, když konečně můžete darovat svému městu, tedy Praze, uměleckou sbírku obrovské hodnoty a on ji nikdo zase až tak moc nechce?

20. březen 2022 33:04

Choreograf Jiří Kylián: Tanečníka, jako jsem já, bych k sobě nevzal

V podnělí 21. března oslaví svoje 75. narozeniny choreograf, tanečník a fotograf Jiří Kylián. Poslechněte si rozhovor, který s ním v roce 2016 udělala Jitka Novotná. Rodák z Prahy a světoobčan, který se už ve svých 29 letech stal uměleckým šéfem Nederlands Dans Theater, se v něm vyznává z toho, že na prahu sedmdesátky se cítí konečně svobodný.

3. únor 2022 29:36

Zemřela spisovatelka Ludmila Vaňková. Její život sám vydal na knihu

Ve věku 94 let odešla Ludmila Vaňková, autorka více než 30 knih o osobnostech českých dějin. Vystudovaná a „vyřazená“ socioložka pracovala jako sekretářka, tisková redaktorka, ale i jako železniční výhybkářka. Poprvé publikovala v 50 letech a v 67 letech se vydala na cestu kolem světa. Na Dvojce s ní naposledy mluvil Jiří Holoubek v květnu 2016, když dokončovala svoji autobiografii Život na rozhraní věků.

1. únor 2022 33:35

„Měl jsem to strašný štěstí, že jsem směl poslouchat Hrabala.“ Poslední rozhovor Radko Pytlíka

Ve věku 93 let zemřel literární historik a spisovatel Radko Pytlík. Soustavně se věnoval dílu Jaroslava Haška a Bohumila Hrabala. I o nich mluvil ve svém posledním rozhovoru na Dvojce z 4. června 2018.

11. březen 2021 38:44

„Ze všeho nejvíc se cítím být dandym. Člověkem, který jde proti směru,“ svěřil se Vodňanský

Ve věku 79 let zemřel herec, zpěvák, spisovatel, humorista, básník, filosof a signatář Charty 77 Jan Vodňanský. „Ze všeho nejvíc se cítím být dandym. Člověkem, který jde proti směru a vzniklé situaci,“ řekl na Dvojce.

16. únor 2021 29:39

„Říkali nám, že koukat se v poledne na televizi je volovina,“ vzpomínal Otakar Černý na Dvojce

Ve věku 77 let zemřel v únoru 2021 sportovní novinář Otakar Černý. Jeho životním osudem se stala televize. Zpočátku se věnoval sportu a později i politickým debatám. Na začátky kariéry i kuriozity při natáčení vzpomínal v roce 2015 v rozhovoru s Janem Rosákem. Uvádíme jej v repríze.

16. únor 2021 31:53

Zemřel filozof Jan Sokol. Do účtování jsem se nikdy nehrnul, svěřil se v rozhovoru na Dvojce

Zemřel filozof Jan Sokol. Exministrovi školství a prezidentskému kandidátovi bylo 84 let. Na Dvojce si dnes od 18 hodin poslechněte Stříbrný vítr, kde byl hostem Jitky Novotné. Po odvysílání jej najdete na webu Dvojky i v aplikaci mujRozhlas. Zajímavý byl i jeho pohled na uprchlickou krizi, poslechněte si již nyní rozhovor s Jolanou Voldánovou.

13. květen 2020 35:59

„Nejmystičtější místo na světě?“ Za cestovatelem, etnografem a náčelníkem Kikapú Miloslavem Stinglem

V pondělí 11. května zemřel Miloslav Stingl. Bylo mu 89 let. „Mrzí mě, že nejsem o 50 let starší,“ říkal na Dvojce v rozhovoru v roce 2014 před výpravou na Papuu.