Nejezte blbě!
NejnovějšíSezóna 1Epizoda 1313. červenec 2022

Poslechněte si podcast: Ivan Chadima: Muž, který stoloval s Princem Philipem

V USA jej řadili mezi nejlepší hoteliéry na světě. Four Seasons, Ritz Carlton, UN Plaza…Rozhovor s jedním z největších odborníků na gastronomii a hotelnictví o tom jak to chodí u nás i jinde, o tom, co si myslí personál o svých hostech, o profesionalitě, o “hře na ni”. Unikátní vyprávění muže, který byl během své kariéry velmi blízko lidem ja např.: Margaret Thatcher, Ivana Trump nebo Jan Tříska. Vždy vtipný a v pohodě. Stolovat a povídat si s ním je vždy unikátní!

46:38

Nejezte blbě!

Vydává: Pavel Maurer

Podcast Pavla Maurera. O jídle i životě. Prostě abyste nejedli, nepili a nežili blbě. Každý měsíc uslyšíte oblíbené gastro glosy i rozhovory se zajímavými hosty. Sledujte https://maureruv-vyber.cz/

Web

Sezóna 1Epizoda 121. červen 2022 55:36

Vladimír Železný: Rozhovor téměř o všem

Zakladatel TV Nova, politik, novinář, galerista, fotograf, vlastník významného vinařství Tanzberg. Co možná nevíte o muži, který se proslavil třeba slavným programem “Volejte řediteli”? Má břitký, osobitý a vyhraněný postoj k mnoha společenským i odborným tématům. Některé z jeho názorů na současné problémy našeho světa probereme i v našem unikátním podcastu. Gastronomii nevyjímaje.

Sezóna 1Epizoda 1118. květen 2022 07:04

Vůně

Aroma, zápach, pach, ódér, smrádeček či naopak vůně? To je u jídla a pití asi vůbec jedna z nejdůležitějších věcí! Když si čichnete k jídlu a nevoní vám - dáte si takový pokrm pak do úst? Sníte něco co vám smrdí? Já tedy ne! Naopak, když něco voní libě - člověk prostě začne samovolně slinit a jeho chuťové pohárky jsou jako na trní!

4. květen 2022 49:38

Hanka Zemanová a její Rytmus roku: Rozhovor s nejznámější biokuchařkou v naší zemi

Jak vypadá běžný den a vůbec celý rok nejslavnější české biokuchařky a spisovatelky? O důležitých rytmech našeho života, o vztahu k přírodě, k rodině a k planetě. Rozhovor s mojí milou přítelkyní o "světě bio", o tom, jak nevědomky míjíme vynikající plevel kolem nás, o tom, proč vydala před lety svou první knihu "Biokuchařka", která v naší zemi poprvé pořádně představila svět bio. A hlavně o poslední knize “Rytmus roku”, která má přes 530 stran a Hanka ji psala přes tři roky.

Sezóna 1Epizoda 920. duben 2022 10:52

Vodní příběh z Expa Dubaj 2022

Představení unikátního vynálezu českého pavilonu na Expu v Dubaji - jak získat v poušti vodu díky vzduchu a slunci. Jak zavlažit horký písek a vytvořit oázu zeleně. A také vyprávění o tom, jak je možné, že slaná voda je dobrá pro některé zemědělské plodiny a ryby?

Sezóna 1Epizoda 86. duben 2022 38:52

Co si myslí číšník?

Marcel Rabik, číšník a sommeliér patří k těm co "obsluhovali anglického krále" a možná i "habešského císaře"! Pracoval v zahraničí a pak mnoho let ve Francouzské restauraci Art Nouveau v Obecním domě v dobách její největší předcovidové slávy. Dokáže skvělý servis pro "pány i kmány". Jsem rád, že jej pár let znám, a ještě k tomu vaše nadšené facebookové reakce a přání poslechnout si právě jeho názory na gastronomii, chování hostů, zákulisí práce číšníka - to vše mi dalo velkou motivaci a inspiraci pro tento rozhovor.

Sezóna 1Epizoda 723. březen 2022 09:55

Hovězí

Představte si, že miliarda Indů začne jíst posvátné hovězí maso. Kde ho vezmou? I bez toho bude biftek stále dražší a dražší pro nás všechny. Příběh hovězího masa v devíti minutách.

9. březen 2022 48:02

AAA (Alena Antonovičová Arhuacos)

Alena Antonovičová je výtvarnice, ale pro mne především “ambasadorka” kolumbijských indiánů Arhuacos, kterým již několik let pomáhá zachránit jejich území a také zhodnotit jejich práci. Kávu od nich z vysokých hor ze Sierra Nevada de Santa Marta piju moc rád, myslím na to, jak ji sbírají ručně, že je to prakticky jediný zdroj jejich obživy. Chutná mi a také jsem poctěn, že mohu svým douškem kávy alespoň trošku pomoci tomuto bohulibému projektu. Alena vám povypráví víc!

Sezóna 1Epizoda 523. únor 2022 13:11

Alkoholik

Sbormistr Bohumil Kulínský a kameraman Mirek Čvorsjuk byli moji blízcí přátelé. Už nejsou pár let mezi námi. Když jsem psal tuto “alkoholickou glosu”, myslel jsem na sebe i docela dost na ně oba. Pokusil jsem se neodborně, ale o to s větší upřímností popsat - co tohle téma vlastně znamená?

Sezóna 1Epizoda 49. únor 2022 11:43

Nepodceňujte mraženou zeleninu!

Mnoho expertních výzkumů potvrzuje, že v zimě, když není sezóna některých potravin, je nutričně i vitamínově někdy lépe sáhnout po mraženém, kvašeném nebo někdy i konzervovaném zboží. Únorové jahody, "právě vylovené" ryby z dalekých moří a další tzv. kvalitní čerstvá ovo-zel jsou občas trochu "diskutábl."