IT Sessions
Sezóna 1Epizoda 628. červenec 2022

Poslechněte si podcast: Česko na tom s rychlostí internetu není slavně, zasloužilo by si lepší čísla, říká v nové IT Session Tomáš Strašák z Quantcomu

Průměrná rychlost pevného internetu se v Česku pohybuje kolem 50 megabitů za sekundu. Průměr regionu střední a východní Evropy by přitom měl podle přední technologické společnosti Cisco v příštím roce dosáhnout 88 Mbps a v západní Evropě dokonce 123 Mbps. „Nejsme na tom vysloveně špatně, že bychom pokulhávali za zbytkem světa, ale Česká republika je taková lehce inovativní země, takže bychom si určitě zasloužili lepší čísla,“ říká v další IT Session obchodní ředitel společnosti Quantcom Tomáš Strašák.

29:10

IT Sessions

Vydává: Quantcom

Podcast IT Sessions se věnuje trendům a fenoménům ve světě informačních technologií. Jak vypadá budoucnost přenosu a zpracování dat, která jsou „ropou 21. století“? Nejen o tom debatují experti z českých telekomunikačních a IT firem.

Web

Sezóna 1Epizoda 922. prosinec 2022 41:54

Jedny z nejefektivnějších kyberútoků jsou skrze dodavatele, říká Josef Muknšnábl z Max banky

Události posledních dvou let ukázaly, že se v rámci kyberbezpečnosti stávají zásadním tématem útoky prostřednictvím dodavatelských řetězců. Útočník infikuje firmu, která je velkým dodavatelem ideálně v oblasti informačních technologií, a skrze její produkt se v krátkém čase dostane do mnoha organizací po celém světě. „Takové útoky reálně nastaly například v roce 2021, kdy se skupině REvil podařilo rychle nakazit množství organizací prostřednictvím softwarového dodavatele Kaseya. Výsledkem mimo jiné bylo, že jeden švédský obchodní řetězec kvůli tomu musel uzavřít stovky svých prodejen,“ říká Josef Muknšnábl, který je šéfem informační bezpečnosti v Max bance. Ta je zároveň partnerem dalšího dílu IT Session.

Sezóna 1Epizoda 88. září 2022 32:33

V moderní budově jsou tisíce řídících jednotek, development se neobejde bez špičkového internetu. V další IT Session se sešli Miroslav Pekník z CPI Property Group a Michal Fišer z Quantcomu

Administrativní budova na vstupu naskenuje návštěvníkovu tvář a pak už jeho cesty a pobyt uvnitř řídí přesně podle individuálního zadání. Výtah dojede do správného patra, v místnosti je požadovaná teplota i světelnost, k mítinku se dostaví ti správní lidé. Není to hudba budoucnosti, tak popisuje v nové IT Session svou zkušenost z londýnského sídla společnosti Bloomberg ředitel developmentu brněnského regionu CPI Property Group Miroslav Pekník.

Sezóna 1Epizoda 715. srpen 2022 37:54

Svět IT zaplavují mikroaplikace, firmy se tomu musí přizpůsobit, říká Vladimír Kvaš z Geetoo

Covid změnil vše – jak žijeme, fungujeme v zaměstnání, nakupujeme nebo navazujeme vztahy. Výjimkou nezůstal ani svět informačních technologií. „Tak jako se vžil hybridní model kombinující práci na dálku a v zaměstnání, stalo se standardem používání různých jednoúčelových aplikací, takzvaných mikroaplikací. Jejich počet dramaticky stoupá a jen za poslední tři roky se zvýšil čtyřnásobně,“ říká v nové IT Session Vladimír Kvaš ze společnosti Geetoo, která se specializuje na poskytování cloudových řešení.

Sezóna 1Epizoda 51. červen 2022 28:54

Původní tvůrci internetu byli velmi kreativní, ale dnešní způsoby kyberzločinu nepředpokládali, říká v další IT Session Jaroslav Šaroch z Quantcomu

Kybernetické hrozby jsou na vzestupu a jejich rozmach umožňuje i stále větší propojení světa internetovou sítí. Ta ale ve svých základech nebyla stavěna na to, aby odolávala atakům dnešních kyberzločinců. „Internet jeho tvůrci vyvíjeli v době studené války, a přesto ho paradoxně konstruovali pro mnohem přátelštější prostředí, než jaké panuje dnes,“ říká v dalším dílu IT Session Jaroslav Šaroch, člen bezpečnostního týmu společnosti Quantcom, která se specializuje na datové připojení pro firmy.

Sezóna 1Epizoda 420. květen 2022 24:33

Zahlcovacích útoků přibývá, firmy si po vlastní zkušenosti samy říkají o ochranu. V IT Session diskutovali Jaroslav Toman z Notina a Michal Fišer z Quantcomu

Online obchod je v Česku na nepřetržitém vzestupu a letos už dosahuje podílu 13,5 procenta v maloobchodním obratu. Internetové připojení je pro tento byznys klíčové. Experti se shodují, že ambiciózní e-shop by měl fungovat z datacentra a datové připojení stavět na optických kabelech.

Sezóna 1Epizoda 328. duben 2022 32:09

Počet hráčů na českém trhu s internetem je unikum. V IT Session debatovali Marek Šťastný z Quantcomu a Martin Kříha z Pe3ny Net

V Česku poskytuje připojení k internetu přes tisíc různých firem, což v jiných evropských zemích nemá obdoby. „Tenhle fenomén je naprosto jedinečný. Vždy když sem přijde nějaký zahraniční partner, vůbec nechápe, jak se to mohlo stát,“ říká v novém dílu podcastové série IT Session Marek Šťastný, technický ředitel společnosti Quantcom, která se specializuje na datové připojení pro firmy.

Sezóna 1Epizoda 226. duben 2022 36:48

Optický internet pro celé Česko je práce na dekády. Ve druhé IT Session debatovali Jiří Prudík z Quantcomu a David Pollák z Raycomu

Je to ten nejlepší pevný internet na trhu, ale zatím není dostupný pro všechny, a hned tak nebude. První propojení optickým kabelem se v Česku začala instalovat koncem 80. let minulého století, dnes je optický internet standardem pro firmy a teprve postupně se dostává k domácnostem. „My tu síť stavíme a víme, co to obnáší. Připojení celého Česka na optiku je opravdu hodně náročná práce na desítky let, i kdyby se operátoři spojili a stát tomu vyšel vstříc,“ říká v nové IT Session Jiří Prudík ze společnosti Quantcom, která se zaměřuje na datové připojení pro firemní zákazníky.

Sezóna 1Epizoda 126. duben 2022 37:38

Internet nenarazí na technologické limity, ale na regulaci, říká Tomáš Strašák z Quantcomu

Firmy dnes za připojení k internetu dávají několikanásobně nižší díl svých celkových nákladů než v minulosti. „Telekomunikace se staly z hlediska výdajů v podstatě bezvýznamnými, protože ceny klesly,“ říká Tomáš Strašák ze společnosti Quantcom, která se specializuje na telekomunikační služby pro firemní klientelu. Řada zákazníků má podle něj pocit, že by ceny mohly padat ještě rychleji, ale nedoceňují skutečnost, že za své peníze zároveň dostávají stále víc. „Kdysi jste dali nějaké penzum peněz za kapacitu 64 kilobitů za sekundu, dnes máte 100 megabitů za sekundu možná za ty samé peníze,“ vysvětluje Strašák.