Finančák
28. duben 2022

Poslechněte si podcast: Investice do krypta? Začněte s pár stovkami a vzdělávejte se, doporučuje ekonom Josef Tětek

Investujete do digitálních měn? Nebo o tom teprve uvažujete? Jak začít a proč vůbec investovat do něčeho, na co si nemůžete „sáhnout“?

29:44

Finančák

Vydává: Český rozhlas

Finančák je magazín o všem, co se týká peněz. S lidmi na ulici i odborníky mluvíme o tom, jak ušetřit, naspořit, vydělat nebo do čeho investovat. Zveme si hosty, kteří rozumí financím, a ptáme se jich na konkrétní rady. Pravidelně vyrážíme do ulic a zjišťujeme, jaké mají lidé finanční návyky a jestli mají svoje peníze pod kontrolou. Rozebíráme nejen aktuální témata, ale i nadčasové otázky spojené se správou peněz, dárcovstvím, investicemi, dluhy nebo dědictvím.

Web

2. březen 2023 23:12

IVF cyklus? Pojišťovna nehradí vše. Za léky doplatíte 30 000 korun a hradíte i nadstandardní metody

Do nového Finančáku si Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec pozvali vedoucí lékařku skupiny Pronatal Nicole Mardešićovou. „Toto téma je citlivé, a to především proto, že se neplodného páru niterně dotýká. Myšlenku na početí dítěte máte v hlavě prakticky pořád,“ vysvětluje lékařka.

23. únor 2023 26:38

Až 14 000 Kč za rok. Tolik by průměrně ušetřila rodina, pokud by neplýtvala jídlem, tvrdí odbornice

Tak schválně – kdy naposledy jste vyhodili nějaké jídlo? A přemýšleli jste někdy o tom, kolik byste ušetřili, kdyby se vám podařilo neplýtvat? Vysoká škola ekonomická, Mendelova univerzita a spolek Zachraň jídlo to spočítali za vás.

16. únor 2023 26:13

Je čas říct si o zvýšení platu, říká ekonomka Horská o kombinaci inflace a nízké nezaměstnanosti

Ekonomka Helena Horská přijala pozvání do magazínu Finančák zhruba po roce. I tentokrát se Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec ptali především na to, jak dlouho bude rekordní inflace trvat, kdy budeme mít to nejhorší za sebou a jak se chovat, abychom vysoké ceny zvládli co nejlépe.

26. leden 2023 25:11

„Váleční veteráni“ a „nevěsty z Východu“ stále fungují, říká o podvodech policejní mluvčí

Podvodníků v online prostředí přibývá. A stále vymýšlejí nové způsoby, jak z důvěřivých lidí vylákat peníze. Jaké trestné činy patří mezi ty nejčastější? A kdo je vůči podvodům nejzranitelnější? Na to se Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec v novém magazínu Finančák zeptali tiskového mluvčího Policie České republiky Jakuba Vinčálka.

19. leden 2023 29:22

V otázce investic zapomeňte na emoce a soustřeďte se na delší horizont, radí specialista Jiří Hluchý

Pokud patříte mezi ty, kteří mají na účtu (nebo v obálce ve skříni) našetřené peníze, nejspíš si kladete otázku, co s nimi. Jak porazit inflaci? A jakým institucím při spoření a investování věřit? Nejen na to se v novém magazínu Finančák ptali Richard Vrdlovec s Ivou Hadj Moussou, kteří si do studia pozvali finančního specialistu Jiřího Hluchého.

12. leden 2023 27:09

Recenze píšu jen v případě, že mě něco opravdu hodně naštve, říká Petr Šmelhaus z organizace dTest

Od letošního ledna došlo k důležitým změnám v oblasti ochrany spotřebitele. Týkají se především akčních slev a falešných recenzí. Co přesně se mění? To probrali Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec ve Finančáku s Petrem Šmelhausem, vedoucím právního oddělení organizace dTest.

5. leden 2023 36:10

Ještě nejsme z nejhoršího venku, říká o energetické krizi ekonom Lukáš Kovanda

Jak vidí rok 2023 ekonom Lukáš Kovanda, kterého si do Finančáku pozvali Richard Vrdlovec a Iva Hadj Moussa? A jak se vyplnily jeho odhady právě uplynulého roku? „Pokud bychom se začetli do mých prognóz před dvanácti měsíci, přesné nebyly. Většina z nás nemohla očekávat agresi Ruska na Ukrajině, která změnila všechno. Nejen z hlediska geopolitiky, ale také z hlediska ekonomiky a vývoje ve světě i v České republice,” přiznává ekonom.

29. prosinec 2022 21:49

Hlavně nestrkat hlavu do písku. Poslechněte si to nejlepší z letošních Finančáků

Jedním z nejčastějších témat, kterým se Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec v magazínu Finančák věnovali, patřila schopnost lidí hospodařit s penězi: jak si postupně vytvořit finanční rezervu a jak by měla být vysoká? Na čem se dá nejlépe ušetřit? A jak si počínat, když už dostatečný polštář peněz máme: uložit, nebo investovat?

22. prosinec 2022 23:13

Sváteční hostina? Nepotřebujeme hory jídla, abychom si Vánoce užili, myslí si gastro publicistka

Na otázku, zda-li a jak se dá na vánoční tabuli ušetřit, se Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec v novém Finančáku ptali publicistky Hany Michopulu, která se zabývá gastronomií a připravuje podcast o jídle a vaření.

15. prosinec 2022 25:27

Voda konečně nabývá hodnoty. Jedno spláchnutí stojí korunu, upozorňuje ochránce přírody Petr Stýblo

Ceny vodného a točného se zvedají. To nezní jako dobrá zpráva, ale… nepřinutí nás to alespoň k tomu, abychom s touto vzácnou tekutinou konečně šetřili? „Voda z naší krajiny mizí, a proto je prostě je nutné s ní šetřit. To, že se zvedla její cena, je dobře. Lidi to donutí přemýšlet, jak s ní šetřit,“ uvádí Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody, kterého si do nového Finančáku pozvali Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec.