Interview Plus
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Komentátor Šídlo: Koalice ODS a ANO by mohla zemi posunout

Vláda navrhuje zvýšit platy politiků. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se měly zvýšit o 6,9 procenta, předseda hnutí ANO Andrej Babiš kontroval návrhem na zmrazení platů politiků na pět let. „Platy jsou stanoveny koeficientem a odvíjí se od průměrné mzdy. Bohužel jednou za čas, bohužel docela pravidelně, politici neodolají tomu, aby si platy nezmrazili,“ glosuje komentátor Jindřich Šídlo.

25:52

Interview Plus

Vydává: Český rozhlas

Rozhovor s významnou osobností o tématech, která rezonují doma i ve světě.

Web

Včera 25:48

Zmocněnec Kopečný: Ukrajinci připouštějí, že se vzdají části území

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zahajuje týden diplomatických jednání, která mohou výrazně ovlivnit další průběh války. Západní politici by se nyní měli dozvědět detaily takzvaného plánu vítězství. „Je to soubor čtyř pěti základních témat. Jsou zaměřena především na zbraně, jejich volnější používání, jednání s Kurskou oblastí a garance udržení hranic,“ říká pro Český rozhlas Plus vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný.

Před čtyřmi dny 25:59

Paliativní lékařka: Mluvit o umírání je těžší než konec sám

Zhruba 13 tisíc dětí a jejich rodin v České republice potřebuje paliativní péči. Navzdory rozšířenému přesvědčení přitom nutně nejde o péči v závěru života, jako tomu bývá u dospělých pacientů. „Dětská paliativní péče je mnohem více o životě než o smrti jako takové,“ zdůrazňuje onkoložka a dětská paliativní lékařka Lucie Hrdličková pro Český rozhlas Plus.

Před pěti dny 26:11

Novinář Al-Džazíry: Hamás se nedá vyloučit ze společnosti

V pondělí 7. října uplynul rok od brutálního útoku Hamásu na Izrael, který zásadně otřásl Blízkým východem i celým světem. „Stále pozorujeme vlny, které se vzedmuly po tomto dni. Prach se ještě neusadil a podle mne ani neusadí po mnoho následujících let,“ míní James Kleinfeld, investigativní reportér televize Al-Džazíra. Většina médií k informování o konfliktu nepřistupuje dostatečně poctivě, říká pro Český rozhlas Plus. Jeho slova pak rozebírá komentátor Jan Fingerland.

Před šesti dny 26:20

Němeček: Ficova vláda je opojená mocí, má ale první problémy

Robert Fico opět verbálně napadl média a obvinil je, že mohou za vypjatou společenskou atmosféru v zemi. Oznámil, že na práci novinářů bude dohlížet národní mediální úřad. „Je to odvádění pozornosti. Jeho vláda se po prvním roce, kdy byla opojená mocí, začíná potýkat s prvními vážnými problémy v ekonomice. Musela prosadit zvyšování daní, které bude bolet i její voliče. Vypustit kouřovou clonu se Ficovi několikrát osvědčilo,“ soudí advokát a někdejší novinář Tomáš Němeček.

Před týdnem 25:28

Publicista Neumann: Trump je rozporuplná osobnost, ale měl výsledky

Necelý měsíc před rozhodujícím datem je výsledek amerických prezidentských voleb stále nepředvídatelný. Vyhrocený je nejen souboj mezi demokratkou Kamalou Harrisovou a republikánem Donaldem Trumpem, ale často také mezi jejich příznivci. „Bohužel ano, hlavně ve velkých městech. Na venkově to není zdaleka tak silné, protože tam převažují konzervativci,“ popisuje publicista Dušan Neumann situaci v Pensylvánii, která bude ve volbách důležitým státem.

Před týdnem 25:46

Čejka: Otevřená válka by pro Izrael byla tvrdá záležitost

Rok od útoku palestinských teroristů z hnutí Hamás se válka rozšířila z Pásma Gazy. Izrael nepolevuje v údech na základny libanonského Hizballáhu a z jihu této země se musejí evakuovat další lidé. „Konflikt nabývá nových dimenzí. Radikalizují se proíránské milice, samotný konflikt mezi Íránem a Izraelem nebezpečně eskaluje, ale je zde i radikalizace na izraelské politické scéně a osadnické milice,“ shrnuje pro Český rozhlas Plus politolog Marek Čejka.

Před týdnem 25:03

Pracovat na české důchodce budou i roboti, očekává Juchelka

Opozice se v Poslanecké sněmovně snaží zabránit vládě v prosazení reformy penzí. Podle hnutí ANO by měly důchody růst rychleji a zároveň by se neměl zvyšovat věk pro odchod do penze nad 65 let. „Rozhodně je třeba něco dělat. Ale toto nenazýváme důchodovou reformou, protože zde chybí to základní, a to jsou příjmy. A ty musíme řešit. Jinak se systém bude propadat do deficitů,“ upozorňuje poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO).

Před týdnem 24:15

Marci Shore: Biden je slušný člověk, ale nebyl dost odvážný

Ukrajinci jsou na východní frontě pod silným tlakem a Rusové vytrvale také dál ničí ukrajinskou infrastrukturu. Kyjev mezitím žádá Západ o další pomoc, o níž prezident Volodymyr Zelenskyj ve Spojených státech jednal s prezidentem Joem Bidenem i oběma jeho možnými nástupci. „Sledovala jsem jeho tiskovou konferenci s Donaldem Trumpem a říkala si, jakému ponížení se pro dobro své země vystavuje. Ale chápala jsem, proč to dělá,“ komentuje americká historička Marci Shore.

Před týdnem 25:50

Tureček: Otevřenou válku si Írán ani Izrael nemohou dovolit

Izrael chystá odpověď na úterní útok íránských raket na své území. Podle odborníka na Blízký východ Břetislava Turečka si Írán nemůže dovolit vstoupit do otevřené války, ale totéž platí i pro Izrael. „Obě země vědí, že by za to těžce zaplatily. A proto teď kalibrují, jak reagovat, protože je i zájmem Američanů, aby se to nevymklo kontrole,“ soudí v Interview Plus.