Interview Plus
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Krupař: Na frontě dochází lidé a teď i běžná munice

Ukrajina svádí tvrdé boje s agresorem u města Pokrovsk v Doněcké oblasti, které je důležitým dopravním a zásobovacím uzlem. Podle novináře a fotografa Stanislava Krupaře pronikli Rusové na vzdálenost asi osmi kilometrů. „Není to tak, že by se snad hroutila fronta, nicméně je to tedy velmi drsné. Nejsem vojenský expert, ale je jasné, že Pokrovsk je brána do Donbasu a jeho ztráta by byla pro Ukrajince velmi bolestivá,“ popisuje pro Český rozhlas Plus.

24:14

Interview Plus

Vydává: Český rozhlas

Rozhovor s významnou osobností o tématech, která rezonují doma i ve světě.

Web

Dnes 24:46

Bioklimatolog: Jeseníku uškodilo, že lesy poničil kůrovec

Silné deště a následné záplavy vyvolaly vzpomínky na podobné události z minulých let. I mnozí starostové z postižených obcí srovnávali rozsah škod s tím, jak to vypadalo v letech 1997 nebo 2002, jinde mohli využít protipovodňových opatření vybudovaných na základě zkušeností z předchozích kalamit. „Každá povodeň je specifická, ale zejména na severu Moravy se blížila a v řadě profilů překročila to, co zažili v roce 1997,“ srovnává Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny.

Před třemi dny 26:10

Ekonom: Draghiho zpráva o Evropské unii odhazuje růžové brýle

Evropa by měla postupovat společně a robustně investovat do digitalizace a obranného průmyslu, píše ve zprávě o konkurenceschopnosti Unie bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi. „Pokud Evropa nebude ekonomicky fungovat, tak řeže větev pod sebou samou,“ souhlasí v pořadu Interview Plus ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Zahradník.

Před čtyřmi dny 25:56

Hrozí bleskové povodně, varuje šéf ČHMÚ

Čekají nás velmi vydatné až extrémní srážky, které mohou významně zvednout hladiny řek. Jak přesné jsou tentokrát předpovědi meteorologů? „Poslední výpočty a modely potvrzují středeční varování, to znamená, že pořád udávají to, že by mělo padat extrémní množství srážek,“ varuje pro Český rozhlas Plus ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder.

Před pěti dny 26:26

Harrisová dotlačila Trumpa k neuváženým výrokům, hodnotí novinářka

Kamala Harrisová se poprvé střetla s Donaldem Trumpem v živě vysílané televizní debatě. Mluvili o ekonomice, potratech, migraci i válce na Ukrajině. „Trump nemohl nějak zvlášť překvapit, byla to jeho sedmá debata a je o něm známo, že se nedrží faktů. To Harrisová byla jiná, nastavila mu v něčem pádnější, razantnější i pichlavější oponenturu, než byl zvyklý. A i tam byla jiná dynamika, protože ona je žena,“ shrnuje pro Český rozhlas Plus své dojmy novinářka Jana Ciglerová.

Před šesti dny 25:32

Novinářka z Izraele: Netanjahu válčí, aby zůstal u moci

Až tři čtvrtě milionu lidí demonstrovalo v sobotu v Izraeli za uzavření dohody o propuštění rukojmích držených v Pásmu Gazy. Premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že způsobit rozkol v izraelské společnosti je součástí plánu hnutí Hamás. „Ve skutečnosti je to Netanjahu, kdo rozděluje společnost. Jeho vládnutí bylo vždy podle hesla rozděl a panuj,“ soudí v rozhovoru pro Český rozhlas Plus novinářka žijící v Izraeli Nataša Dudinská.

Před týdnem 26:06

Horská: Aby ekonomika rostla, musíme investovat i do obrany

Státní rozpočet na příští rok počítá s rekordními investicemi i nižším deficitem než v předešlých letech, přesto bude schodek 230 miliard korun. Podle ekonomky Heleny Horské jsou investice způsob, jak rozhýbat ekonomiku. „Investicemi pokrýváme staré dluhy v podobě nedokončené dálniční sítě nebo rychlostních tratí. V moderní ekonomice bychom už měli investovat převážně do lidí a nových technologií, ale my musíme investovat do betonu,“ podotýká pro Český rozhlas Plus.

Před týdnem 25:47

Podnikatel Fiala: Na Ukrajině teď pracujeme nehledě na zisk

Při útocích ruských raket a dronů na ukrajinská města zahynuly v posledních dnech desítky lidí. Ukrajinské vedení požaduje po Západu další prostředky protiletecké obrany a také povolení k úderům v ruském vnitrozemí. „Spojené státy a další země se bojí, aby Ukrajina neprohrála, ale zároveň nechtějí, aby vyhrála. Chtějí to směřovat k neutrálnímu výsledku,“ popisuje mínění ukrajinských obyvatel i expertů podnikatel působící na Ukrajině Tomáš Fiala ze společnosti Dragon Capital.

Před týdnem 26:13

Špicar: K prosperitě potřebujeme více Evropy, ne uzavřenost

Ministerstvo průmyslu chce, aby se Česko už v příští dekádě dostalo mezi deset zemí Evropské unie s nejvyšším HDP. Cesta vede přes vzdělávání, inovace, výzkum a digitalizaci, píše se v nové hospodářské strategii. „Objevuje se tam mnoho stejných věcí jako v předchozích textech. To znamená, že nebyly naplněny. Ale teď strategie reflektuje změny v globálním byznysu,“ hodnotí pro Český rozhlas Plus Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Před týdnem 25:35

Poradce ministra: Lidé nemají peníze vyměnit práci za lepší

Vláda schválila novelu zákoníku práce, která má zvýšit flexibilitu pro zaměstnavatele i zaměstnance. Mimo jiné se prodlužuje zkušební doba a výpovědní lhůta má začít doručením výpovědi. V návrhu naopak chybí výpověď bez udání důvodu, kterou prosazuje ODS. „Je to bod, kterým se chce odlišit směrem k pravicové politice. Jsou s tím ale spojena spíše rizika a není to to, co náš pracovní trh pálí,“ soudí analytik a člen týmu poradců ministra práce Tomáš Ervín Dombrovský.