Tribuna
25. listopad 2022

Poslechněte si podcast: Infantinův bizarní výstup? Kouřová clona. Fanouškům může s MS dojít trpělivost

Mistrovství světa v Kataru se naplno rozjelo. I když jsme už byli svědky několika velkých sportovních momentů, společensko-politické souvislosti nejen prosakují do dění na šampionátu, ale dá se říct, že ho dočista zaplavily. Až je složité přes ně vidět samotný fotbal. Kritika na vrub pořadatele mistrovství za poslední týden eskaluje. Proč Katar ve svém jednání přitvrdil a bude se opravdu nakonec řešit hlavně fotbal, nebo mnohým fanouškům konečně došla trpělivost?

24:58

Tribuna

Vydává: Český rozhlas

Sportovní magazín Radia Wave. Vojtěch Jírovec a Martin Vait komentují, jak se sportovní dění odráží ve společnosti – a naopak. Pohledy daleko za branky, body a vteřiny.

Web

29. prosinec 2023 42:03

Sportovní Silvestr 2023. Kdo a co nás pobavilo v uplynulém roce?

Kdo si počká, ten se dočká. Celou řadu nejvtipnějších, nejskandálnějších, ale taky nejbizarnějších momentů nabídl uplynulý rok 2023 až na samém konci, a tak je co vytahovat z rukávu. V nové a poslední Tribuně vyhlašujeme silvestrovské ceny.

22. prosinec 2023 27:57

Sportovní expanze Saúdské Arábie: Jaká je role fotbalu a jak ovlivňuje i další disciplíny?

Sportswashing – pojem, který se často objevuje v souvislosti se Saúdskou Arábií a jejími úmysly se sportovním prostředím. Právě saúdské zákulisní machinace byly zásadním hybatelem světového sportu v roce 2023. O co jde a proč právě tato země v posledních letech tak mohutně investuje do fotbalu, golfu, motorismu či bojových sportů?

15. prosinec 2023 40:16

Ze sportovce století troskou. Čeká Ullricha třetí život? Čím fascinují cyklističtí podvodníci?

Události jsou to staré zhruba dvacet let, ale až nyní se dá mluvit o jakési finální tečce. Bývalý cyklista Jan Ullrich, který jako jediný Němec vyhrál Tour de France, se po letech přiznal k tomu, že během své kariéry dopoval a že podvedl své fanoušky. Je jeho přiznání důležitým krokem, když o realitě tehdejší cyklistiky se ví už dlouho? A zaslouží si i prvotřídní sypač druhou šanci?

8. prosinec 2023 23:00

Netušené souvislosti českého fotbalu: Spisovatel Lee o derby „S” nebo prohře Československa s Itálií

O tuzemském fotbale zjistil věci, které u nás snad ještě nezazněly – minimálně nejsou všeobecně známé. Derby Slavie se Spartou je v domácí kopané považováno za posvátné. Tušili jste ale, že je nejstarší na evropském kontinentu mimo Britské ostrovy? Nový díl Tribuny přináší rozhovor s fotbalovým spisovatelem a podcasterem Chrisem Leem. Společně se ohlížíme za historickou rolí, kterou fotbal sehrál v propojení politiky a sportu, ale také za jeho vlivem na širokou veřejnost.

1. prosinec 2023 27:03

Štístko Šmicer? Nová kniha nabourává vnímání legendy. Ukazuje ostatním cestu po konci kariéry

Štístko a good guy českého fotbalu, bývalý vynikající hráč, stříbrný a bronzový medailista z Eura a vítěz Ligy mistrů. Fotbalová kariéra Vladimíra Šmicera je ověnčena nádhernými úspěchy, které dosáhl svým umem, láskou k fotbalu, ale taky vždy pozitivním a vítězným přístupem. A i ona pověstná kariéra po kariéře rozhodně stojí za řeč.

24. listopad 2023 44:21

Reprezentace už v českém fotbale není nejvíc. Dokazuje to alkoaféra a pád trenéra Šilhavého

Česká fotbalová reprezentace bude mít po pěti letech nového trenéra. Jaroslav Šilhavý u týmu skončil navzdory tomu, že s mužstvem postoupil na mistrovství Evropy. Bylo to překvapení, nebo nutnost? Proč byl v závěru svého působení tolik kritizovaný? A jak to bylo s opileckou aférou trojice reprezentantů?

3. listopad 2023 27:28

Cyklistický green deal. Nutnost, póza, podřezávání větve, nebo inspirace pro ostatní sporty?

Cyklistická sezona je sice převážně u konce, ale tenhle sport si vždy najde nějaké téma, o kterém se dá mluvit. Tentokrát se o něj postaral prezident Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient, který předestřel poměrně ambiciózní plán, jak se má cyklistika chovat v době klimatických změn. Jde jen o prázdné floskule a snahu vypadat dobře navenek? Nebo je zatím upřímná snaha, jak tenhle sport, který se tváří zeleně, ale tak úplně zelený není, změnit?

20. říjen 2023 41:29

Maraton jako továrna na rekordy z říše snů. Co pohání nejdemokratičtější sport, ale i budí rozpaky?

V Berlíně a v Chicagu padly v posledních týdnech oba maratonské rekordy. Mohl za to další pokrok v technologii bot? Má v téhle bitvě navrch Etiopie nebo Keňa? A který výkon je kvalitnější, ženských 2:11 nebo mužských 2:00?

13. říjen 2023 44:16

Beckham: Co Netflix (ne)prozradil o muži, který přivedl fotbalový byznys do 21. století

David Beckham byl na přelomu tisíciletí nejsledovanější fotbalovou hvězdou, zároveň se stal jedním z prvních sportovců, který naplno pronikl i do světa showbyznysu. Právě o Beckhamovi nyní Netflix natočil sledovanou dokumentární sérii. Jak se povedla a co nám říká o někdejším kapitánovi britské reprezentace?

6. říjen 2023 33:13

Sagan: Sprinterský jednorožec i zahořklý klaun končí. Co odkázal slovenskému sportu?

Peter Sagan už do toho nešlape, alespoň ne na silnici. Kariéra velké osobnosti nejen slovenské cyklistiky, ale celého sportu se o víkendu uzavřela. Jaká byla Saganova největší vítězství? A jak se na velkého inovátora i baviče bude vzpomínat?