Hudba podle kalendáře
NejnovějšíEpizoda 182Před pěti dny

Poslechněte si podcast: Další Hudba podle kalendáře připomene německou klavíristku a skladatelku Claru Schumann

Další Hudba podle kalendáře je věnována německé klavíristce, hudební skladatelce a pedagožce Claře Schumann, ženě, která stále zůstává ve stínu svého manžela, Roberta Schumanna, a to přesto, že ve své době byla skvělou klavírní virtuózkou a i její vlastní skladatelský odkaz stojí za stálé připomínání.

07:43

Hudba podle kalendáře

Vydává: Classic Praha

Události české a světové hudební historie. Významná hudební výročí toho kterého týdne na Classic Praha vybírá, připomíná a hudbou ilustruje Martina Klausová.

Web

Epizoda 181Před týdnem 06:22

Další Hudba podle kalendáře připomene kulaté výročí rakouského hudebního skladatele a varhaníka Antona Brucknera

První skladbu složil v jedenácti letech, všeobecného uznání se dočkal až po šedesátce. Anton Bruckner se narodilpPřed rovnými 200 lety, 4. září 1824,

Epizoda 180Před 2 týdny 06:25

Další Hudba podle kalendáře připomene italského skladatele Amilcare Ponchielliho

Na pozadí veselého karnevalu v renesančních Benátkách se odehrává spletitý příběh milostného trojúhelníku, Giocondy, Laury a Enz, plný intrik, spleti neprolomitelné moci úřadů, tajné policie, špiónů a státní akvizice. Zábava ve strachu, smích skrze slzy. To je opera La Gioconda italského operního skladatele Amilcare Ponchielliho. Narodil se před rovnými 190 lety.

Epizoda 179Před 3 týdny 08:02

Další Hudba podle kalendáře připomene francouzského impresionistu Claude Debussyho

Plný milostných afér a společenských skandálů byl osobní život francouzského impresionisty Claude Debussyho. K jeho nejznámějším dílům patří Preludium k Faunově odpoledni, či Svit luny a Dívka s vlasy jako len. Patřil mezi nejvýznamnější představitele impresionismu. Své umělecké názory sdílel s malíři a básníky, kteří se ve svých dílech snažili zachytit neopakovatelné okamžiky, prchavé vjemy a dojmy, nálady či barevné odstíny.

Epizoda 17815. srpen 2024 05:46

Další Hudba podle kalendáře bude patřit sopranistce italského původu, jejíž jméno je Licia Albanese

Především v rolích lyrických hrdinek Verdiho a Pucciniho vynikala americká sopranistka italského původu Licia Albanese. V letech 1940–1966 patřila mezi přední sólisty Metropolitní opery v New Yorku a zemřela před deseti lety – 15. srpna 2014.

Epizoda 1778. srpen 2024 04:38

Další Hudba podle kalendáře připomene italského operního skladatele, předního představitele italského verismu, Ruggiera Leoncavalla

V roce 1892 uspěl se svou operou Komedianti italský hudební skladatel Ruggiero Leoncavallo. Kus měl okamžitý úspěch, stal se trvalou součástí světového operního repertoáru a nahrávka árie Vesti la giubba v podání Enrica Carusa se stala první gramofonovou deskou na světě, která přesáhla milion prodaných výlisků.

Epizoda 1761. srpen 2024 04:42

Další Hudba podle kalendáře připomene českého skladatele Jana Hanuše

Jako nejmladší z osmi dětí generálního ředitele Škodových závodů doktora inženýra Františka Hanuše se narodil český hudební skladatel 20. století, ale též nakladatel a organizátor Jan Hanuš. Jeho dílo čítá více než sto dvacet číslovaných opusů rozličných hudebních forem a žánrů od úprav lidových písní přes skladby komorní až po symfonie a celovečerní scénická díla – opery a balety. Další Hudba podle kalendáře připomene českého hudebního skladatele 20. století, ale také nakladatele a organizátora, Jana Hanuše. Zemřel 30. července 2004 – tedy před rovnými 20 lety.

Epizoda 17525. červenec 2024 04:20

Další Hudba podle kalendáře připomene anglického hudebního skladatele druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století, jehož jméno je Frederick Delius

K výrazným postavám obrození anglické hudby konce 19. století patřil syn německého obchodníka a naturalizovaný Brit, hudební skladatel Frederick Delius.  Frederick Delius se narodil 29. ledna 1862 a byl synem německého obchodníka, který se stal naturalizovaným britským občanem v roce 1860. Po studiích na gymnáziu a vysoké škole chtěl jeho otec, aby se Frederick Delius zapojil do rodinného podnikání, ale Delia od dětství přitahovala hudba, které se začal naplno věnovat v roce 1886, kdy odešel do Lipska.

Epizoda 17418. červenec 2024 06:13

Další Hudba podle kalendáře připomene skladatele Vítězslava Nováka

Rok české hudby na Classic Praha neopomine ani českého skladatele Vítězslava Nováka. Narodil se 5. prosince 1870 a zemřel před rovnými 75 lety – 18. července 1949. Vítězslav Novák se narodil v Kamenici nad Lipou a byl pokřtěn jakoViktor Augustin Rudolf Novák. Pocházel z hudebně založené rodiny, jeho maminka Marie, rozená Pollenská, hrávala na klavír, otec Jakub Novák byl lékař a zpíval v pěveckém sboru. Dětství Novák prožíval v Počátkách, kde se učil hrát na klavír a housle a už během studií na gymnáziu v Jindřichově Hradci začal veřejně vystupovat jako klavírista. Díky učiteli klavíru Vilému Pojmanovi začal už tehdy skládat první drobné skladby.

Epizoda 17311. červenec 2024 05:33

Další Hudba podle kalendáře připomene jednoho z nejvýznamnějších tenoristů 20. století Carla Bergonziho

Výročí Carla Bergonziho je v letošním roce hned dvojité – narodil se před sto lety – 13. července 1924, zemřel jen několik dnů po svých devadesátinách, před rovnými deseti lety 25. července 2014Carlo Bergonzi debutoval v roce 1948, ještě jako baryton, a to v roli Figara v Rossiniho opeře Lazebník sevillský, v produkci, kterou pořádala organizace bývalých válečných zajatců. Během následujících tří let pak v barytonovém oboru odzpíval celou řadu dalších úloh, mezi nimiž byli například Malatesto v Donu Pasqualovi, Belcore v Nápoji lásky, Enrico v Lucii di Lammermoor, Alfio v Sedláku kavalírovi, Sharples v Madamě Butterfly, Albert ve Wertherovi, Giorgio v Traviatě či titulní Rigoletto.