Hudba podle kalendáře
Epizoda 801. říjen 2022

Poslechněte si podcast: Českým folklórem se inspiroval skladatel Otmar Mácha

Další Hudba podle kalendáře připomene českého hudebního skladatele, dramaturga a hudebního režiséra 20. století Otmara Máchu, který se narodil 2. října 1922, tedy před rovnými 100 lety.

Otmar Mácha se narodil V Ostravě, kde také po maturitě na gymnáziu studoval skladbu nejprve u Františka Míti Hradila a poté pokračoval ve studiích na pražské konzervatoři a na její mistrovské škole u Jaroslava Řídkého. Po studiích pracoval jako hudební režisér Československého rozhlasu v Praze, poté jako ústřední dramaturg hudebního vysílání Československého rozhlasu a dramaturg Svatu československých skladatelů. Od roku 1962 se pak už věnoval pouze skladbě.

05:25

Hudba podle kalendáře

Vydává: Classic Praha

Události české a světové hudební historie. Významná hudební výročí toho kterého týdne na Classic Praha vybírá, připomíná a hudbou ilustruje Martina Klausová.

Web

Epizoda 158Dnes 04:32

Další Hudba podle kalendáře připomene italského hudebního skladatele a houslistu 18. století Pietra Antonia Locatelliho

Nejslavnějším dílem italského hudebního skladatele a houslisty 18. století Pietra Antonia Locatelliho je soubor dvanácti houslových koncertů s názvem "L'arte del violino", Umění houslí. Locatelli zemřel 30. března 1764, tedy před rovnými 260 lety.

Epizoda 157Před týdnem 06:28

Další Hudba podle kalendáře připomene jednoho z nejsvébytnějších hudebních skladatelů všech dob Modesta Petroviče Musorgského

K osobité a citově hluboké hudební řeči, která předešla svou dobu, dospěl ruský hudební skladatel Modest Petrovič Musorgskij, autor Obrázků z výstavy, ale i opery Boris Godunov, či symfonické skladby Noc na lysé hoře. Narodil se 21. března 1839, je tomu tedy letos 185 let.

Epizoda 156Před 2 týdny 05:04

Propagátor české hudby klavírista Radoslav Kvapil se narodil před 90 lety

Jako první v historii nahrál v 60. letech 20. století kompletní klavírní dílo Antonína Dvořáka i Leoše Janáčka. Koncertoval v pěti desítkách zemí a v nejvýznamnějších koncertních sálech celého světa. Významný český klavírista Radoslav Kvapil se narodil 15. března 1934.

Epizoda 155Před 2 týdny 05:05

Další Hudba podle kalendáře připomene jednoho z nejtalentovanějších houslistů dvacátého století Yehudi Menuhina

K nejtalentovanějším houslistům dvacátého století patřil Yehudi Menuhin. Mnohé jeho nahrávky jsou považovány za nepřekonané a v dospělosti tento přesvědčený humanista a demokrat úspěšně šířil poselství hudby ve světě. Houslový virtuóz a dirigent Yehudi Menuhin zemřel 12. března 1999, tedy před 25 lety. V roce 1993 královna Alžběta II. vegetariána, vyznavače jógy a britského občana Yehudi Menuhina lordem.

Epizoda 15429. únor 2024 06:28

Další Hudba podle kalendáře připomene českého velikána Bedřicha Smetanu

První dny měsíce března jsou pro každého hudbymilovného Čecha spojeny s jedním z našich nejvýznamnějších hudebních skladatelů, který je považován za tvůrce české národní hudby - Bedřichem Smetanou, který se narodil 2. března 1824. Letošek tedy přináší zcela zásadní smetanovského výročí, které se bude linout celým rokem 2024, a to i z toho důvodů, že i úmrtní tohoto velikána je letos kulaté – zemřel 12. května 1884..

Epizoda 15322. únor 2024 03:45

Další Hudba podle kalendáře připomene německého hudebního skladatele a varhaníka George Muffata

Další pořad připomene 320. výročí úmrtí barokního hudebního skladatele a varhaníka George Muffata. Zemřel 23. února 1704, tak je tomu letos rovných 320 let. Byl původem ze Savojska a působil na mnoha místech Evropy, především v Salcburku a Pasově.
Georg Muffat se narodil 1. června 1653 v Savojském panství, které tehdy – tedy v polovině 17. století - bylo součástí Svaté říše římské. Po rodičích byl skotsko-francouzského původu. V letech 1663 až 1669 studoval v Paříži, pravděpodobně u Jeana Baptista Lullyho, což ovšem není zcela jisté. Poté žil několik let v Alsasku, zejména ve Schlettstadtu, takže byl v cizině mylně považován za tamního rodáka, a působil zde jako varhaník. Od roku 1674 pobýval v Imgolstadtu, kde studoval práva a následně pobýval ve Vídni.

Epizoda 15215. únor 2024 05:52

Nejen klasická hudba, ale také jazz a muzikál obklopoval od útlého mládí sopranistku Renée Fleming

Rodačka z pensylvánského města Indiana, koloraturní a lyrická sopranistka Renée Fleming, která bravurně ztvárnila kromě řady jiných rolí i Dvořákovu Rusalku, slaví letos půlkulaté narozeniny.

Epizoda 1519. únor 2024 05:38

Hraběnka z Litně, operní pěvkyně Jarmila Novotná

Další Hudba podle kalendáře připomene výtečnou českou operní pěvkyni a také filmovou herečku Jarmilu Novotnou. Zemřela 9. února 1994, před rovnými 30 lety.
Význačná česká sopranistka a filmová herečka Jarmila Novotná se narodila 23. září 1907 v Praze a svou kariéru zahájila v roce 1925 jako elévka Národního divadla. Vystupovala ovšem i v kabaretech, hrála a zpívala v operetách a účinkovala v českých i zahraničních filmech. Je označována za nejslavnější žačku Emy Destinnové, i když ji slavná operní diva vyučovala jen pár měsíců.
Novotná na sebe upozornila rolí Mařenky ve Smetanově Prodané nevěstě, kterou v Národním divadle ztvárnila v pouhých osmnácti letech. Díky svému hereckému talentu si zahrála v mnoha činoherních evropských i jednom americkém filmu. V českých snímcích se objevila jen dvakrát – v němém snímku Vyznavači slunce a ve zvukovém melodramatu Skřivánčí píseň, kde předvedla i svůj pěvecký talent.

Epizoda 1501. únor 2024 07:10

Další hudba podle kalendáře připomene vrcholného představitele renesanční hudby, mistra kontrapunktu, italského hudebního skladatele a varhaníka Giovanni Pierluigi da Palestrinu

Giovanni Pierluigi da Palestrina se narodil v obci Palestrina nedaleko Říma, která byla v té době součástí Papežského státu, a to kolem roku 1525. Jeho rodiče byli poměrně zámožní, vlastnili dům, vinice a pole. Někteří hudební historikové tvrdí, že Giovanni dost možná vyrůstal u své babičky Jacobelly v Římě, a existuje i teorie, že se právě tam i narodil. Další verze říká, že Giovanni Pierluigi da Palestrina Řím poprvé navštívil až v roce 1537, kdy tam byl poslán otcem po smrti matky a kde se stal sboristou v bazilice Panny Marie Sněžné, Santa Maria Maggiore.

Epizoda 14925. leden 2024 05:29

Další Hudba podle kalendáře připomene francouzského houslistu, hudebního skladatele, kapelníka a pedagoga, jehož jméno je François-Joseph Gossec

François-Joseph Gossec byl synem rolníka, ale hudební talent projevoval už od útlého dětství. Stal se tedy sboristou v katedrále Notre-Dame v Antverpách. V roce 1751 přišel do Paříže a stal se tam žákem skladatele Jeana-Philippa Rameaua. Svého učitele pak vystřídal v řízení orchestru, který financoval generál Alexandre Jean Joseph Le Riche de La Pouplinière, bohatý amatérský hudebník a milovník a mecenáš hudby. 
François-Joseph Gossec si umínil oživit ve Francii instrumentální hudbu. První jeho symfonie byla provedena v roce 1754 a o dva roky později publikoval jako svůj třetí opus šestici dalších symfonií. V roce 1759, tedy v pouhých 25 letech se rozhodl složit monumentální dílo: Messe des morts – tedy Requiem. V květnu roku 1760 byla tato 90 minut trvající smuteční mše poprvé provedena v klášteře jakobínů v Rue Saint-Jacques v Paříži a učinila Gosseca doslova přes noc slavným.