Hudba podle kalendáře
NejnovějšíEpizoda 187Dnes

Poslechněte si podcast: Další Hudba podle kalendáře připomene klavírního virtuóza a skladatele Fryderyka Chopina

Fryderyk Chopin se narodil 22. února nebo 1. března 1910 v Żelazowej Woli, vsi v Polsku zhruba 60 km od Varšavy. Jeho otec byl francouzský emigrant, matka pocházela ze zchudlého polského šlechtického rodu. Celá rodina byla velmi muzikální. Otec hrál na housle a flétnu, matka na klavír a klavír také vyučovala. Díky rodičům se tak Fryderyk brzy seznámil s hudbou v mnoha jejích formách. Malý Fryderyk se pokoušel hrát už od šesti let, první klavírní lekce mu dávala jeho starší sestra Ludwika. Svá první klavírní vystoupení absolvoval už v pouhých sedmi letech a tehdejší salónní společnost jej označovala za nového mladého Mozarta.

06:43

Hudba podle kalendáře

Vydává: Classic Praha

Události české a světové hudební historie. Významná hudební výročí toho kterého týdne na Classic Praha vybírá, připomíná a hudbou ilustruje Martina Klausová.

Web

Epizoda 186Před týdnem 04:59

Další Hudba podle kalendáře připomene kulaté výročí francouzského skladatele Françoise Adriena Boieldieu

Srdce skladatele Françoise Adriena Boieldieu je uloženo v pomníku skladatele v Rouenu. Tělo je pochováno v Paříži na hřbitově Père Lachaise. Další Hudba podle kalendáře připomene kulaté výročí francouzského, převážně operního skladatele Françoise Adriena Boieldieu. Zemřel před 190 lety, 8. října 1834.

Epizoda 185Před 2 týdny 06:59

Další Hudba podle kalendáře připomene flétnistu, klavíristu, sbormistra a hudebního pedagoga 19. století Viléma Blodka

Oženil se se šlechtičnou, dožil v ústavu pro choromyslné. Český hudební skladatel období českého hudebního romantismu, ale také flétnista, klavírista, sbormistr a hudební pedagog 19. století Vilém Blodek zemřel před 150 lety a narodil se před 190 lety, 3. října 1934.

Epizoda 184Před 3 týdny 06:03

Další Hudba podle kalendáře připomene světově proslulého českého pěvce Karla Buriana

Přední nejen český, ale i ve světovém měřítku proslulý tenorista přelomu 19 a 20. století, a také překladatel operních libret Karel Burian zemřel 25. září 1924, tedy před rovnými 100 lety.

Epizoda 18319. září 2024 04:54

Další Hudba podle kalendáře připomene 45. výročí úmrtí českého skladatele a hudebního pedagoga Miloslava Kabeláče

Neústupnost vůči zlu a oddanost humanistickým ideálům. Svůj životní postoj akcentoval Miloslav Kabeláč i ve své tvorbě.

Epizoda 18212. září 2024 07:43

Další Hudba podle kalendáře připomene německou klavíristku a skladatelku Claru Schumann

Další Hudba podle kalendáře je věnována německé klavíristce, hudební skladatelce a pedagožce Claře Schumann, ženě, která stále zůstává ve stínu svého manžela, Roberta Schumanna, a to přesto, že ve své době byla skvělou klavírní virtuózkou a i její vlastní skladatelský odkaz stojí za stálé připomínání.

Epizoda 1815. září 2024 06:22

Další Hudba podle kalendáře připomene kulaté výročí rakouského hudebního skladatele a varhaníka Antona Brucknera

První skladbu složil v jedenácti letech, všeobecného uznání se dočkal až po šedesátce. Anton Bruckner se narodilpPřed rovnými 200 lety, 4. září 1824,

Epizoda 18029. srpen 2024 06:25

Další Hudba podle kalendáře připomene italského skladatele Amilcare Ponchielliho

Na pozadí veselého karnevalu v renesančních Benátkách se odehrává spletitý příběh milostného trojúhelníku, Giocondy, Laury a Enz, plný intrik, spleti neprolomitelné moci úřadů, tajné policie, špiónů a státní akvizice. Zábava ve strachu, smích skrze slzy. To je opera La Gioconda italského operního skladatele Amilcare Ponchielliho. Narodil se před rovnými 190 lety.

Epizoda 17922. srpen 2024 08:02

Další Hudba podle kalendáře připomene francouzského impresionistu Claude Debussyho

Plný milostných afér a společenských skandálů byl osobní život francouzského impresionisty Claude Debussyho. K jeho nejznámějším dílům patří Preludium k Faunově odpoledni, či Svit luny a Dívka s vlasy jako len. Patřil mezi nejvýznamnější představitele impresionismu. Své umělecké názory sdílel s malíři a básníky, kteří se ve svých dílech snažili zachytit neopakovatelné okamžiky, prchavé vjemy a dojmy, nálady či barevné odstíny.

Epizoda 17815. srpen 2024 05:46

Další Hudba podle kalendáře bude patřit sopranistce italského původu, jejíž jméno je Licia Albanese

Především v rolích lyrických hrdinek Verdiho a Pucciniho vynikala americká sopranistka italského původu Licia Albanese. V letech 1940–1966 patřila mezi přední sólisty Metropolitní opery v New Yorku a zemřela před deseti lety – 15. srpna 2014.