- Podcasty
- Hovory

Poslechněte si podcast: Matka alkoholička, otec gambler. Do života si už pouštím jen co chci, přiznává dítě z Klokánku
Matka Patrika Budaye je alkoholička, otec násilník a gambler. Ve svých pěti letech skončil i s bratrem v Klokánku, pak vyrůstali v pěstounské rodině. V dospělosti se od své rodiny odstřihnul, dokonce si změnil příjmení a má vlastní rodinu. Nedávno někdo pověsil na sítě video s jeho opilou matkou. „V dětství jsem si toho dost prožil a naučil jsem se na všem hledat něco pozitivního,“ říká lektor skateboardingu.
Hovory
Rozhovor s osobností, která má zajímavý osobní i profesní život a názory. Hosty pořadu jsou respektované, ne nutně mediálně známé tváře všech oblastí společnosti.
Štve mě, že za zvýšené ceny potravin nedostáváme nic lepšího, říká autorka knihy Skromné jídlo
„Po letech, kdy jsem říkala, že máte do jídla investovat co nejvíc, protože jde o vaše zdraví a životy, jsem se musela zamyslet a uvědomit, že lidé teď řeší něco úplně jiného. Proto se snažím doporučovat, jak jíst dobře i se sníženým rozpočtem,“ říká gastronomická publicistka a autorka knihy Skromné jídlo Hana Michopulu.
Výtvarník Pivovarov: Spoléhám na intuici a prostý cit. V mých obrazech nejsem já, ale energie
„Nepřemýšlím o sobě jako o básníkovi, cítím se být prostředníkem, sluhou jazyka,“ říká Viktor Pivovarov, ruský výtvarník a představitel moskevského undergroundu, který od 80. let žije v Praze. Až ve svých 88 letech se teď poprvé dotýká i politických témat a války na Ukrajině.
Když pacienti vozí jeden papír k různým lékařům, je něco špatně, říká Havryluk z online ordinace
„Odhadem 20 procent kalendářů v lékařských ambulancích je stále v papírové podobě. To způsobuje, že systém jako celek neví, jakou kapacitu má. Respektive – kde je dlouhá, nebo krátká fronta,“ uvažuje Tomáš Havryluk, zakladatel startupu Medevio, který chce zlepšit péči o pacienty a usnadnit komunikaci s lékaři mj. s projektem online ordinace.
Jsme národem houbařů? Překvapilo mě, kolik lidí o nich nic moc neví, odpovídá analytik Havel
„Uvědomuji si, že je to asi netradiční, ale kniha Houby a my byl trochu pokus, jak o nich psát trochu odborně – což může vadit laikům –, ale zas ne moc –, a to by mohlo vadit expertům,“ popisuje agrární analytik a publicista Petr Havel. „A buď všechny zaujmu, nebo skoro všechny naštvu, doufám v to první,“ dodává v pořadu Hovory.
Příroda je studnice vědění, ale musíme ji chránit, varuje ekolog Pithart, vnuk bývalého premiéra
„Baví mě ,překládat‘ složitější informace o přírodě do jednodušší formy určené laické veřejnosti, tedy pro normální lidi. Musím zjednodušovat a musí to mít tempo, což plyne i ze stylu, který je mi vlastní. Často bývám zrychlený, a když něco vidím, jsem toho plný. Prostě potřebuji, aby to odsýpalo, ,moc se s tím nemažu‘,“ říká fotograf, filmař a ekolog Prokop Pithart v pořadu Hovory s inovátory.
Obrazy Pavla Raszky jsou prostě dokonalé, popisuje Kočenda, autor knihy o životě umělce
Valašský malíř Pavel Raszka (1907–1979) měl podle univerzitního ekonoma Evžena Kočendy velmi zajímavý život, což popsal i ve své publikaci Pavel Raszka – Dva životy jednoho malíře. „Já mám mnoho zájmů, nejen ekonomii. Takže když jsem před téměř 30 lety poprvé uviděl několik obrazů, zaujaly mne svou dokonalostí a krásou,“ popisuje Kočenda v pořadu Hovory.
Být dobrým učitelem znamená spolupracovat. S dětmi, rodinami i s kolegy ve škole, míní učitelka
„Na učitelském povolání je asi nejtěžší to, že děti mají různé potřeby, různou míru znalostí a dovedností, ale my je ve třídě máme všechny v jednu chvíli. Děti jsou různě připravené se učit, a každý učitel pak má jen omezený čas čtyř pěti vyučovacích hodin a přitom všem máme někam spolu jít, nejlépe v co nejefektivnější vzájemné propojení pro téma,“ vysvětluje učitelka Anna Babanová.
Operátorka Temelína: Výbuch jaderné elektrárny netrénujeme, to se nemůže stát. Není to jaderná bomba
„Vlastně je to podobně jako u toho Homera Simpsona: Sedím spolu s dalšími třemi kolegy v místnosti plné tlačítek, displejů v blokové dozorně, tedy na velíně jaderné elektrárny,“ popisuje Adéla Chalupová, operátorka JE Temelín a mimo jiné i atomová influencerka.
Vepřové na mikrořasách? Chutná stejně jako maso. Navíc tvoříme potravinu nového typu, říká inovátor
„Klobásy, mleté maso i panenka vyrobené z našeho kultivovaného masa? To je zatím hudba nedaleké budoucnosti. Zatím nejsme ve fázi, abychom mohli někomu oficiálně dát ochutnat,“ přiznává Roman Lauš, který stojí se svým brněnským startupem Mewery v čele projektu „pěstování masa“ bez zabití jediného zvířete nebo poškození planety.