Hovory
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Vařit jsem začal podle 300 let staré kuchařky, říká britský historik gastronomie Ivan Day

„Když mi bylo 13 let, koupil jsem si kuchařku aristokratické kuchyně z roku 1723. Koupil jsem ji v roce 1963 – to byla doba, kdy bylo jídlo v Anglii stále pod vlivem špatné ekonomické situace, takže se vařilo hodně jednoduše,“ popisuje své kulinářské začátky Ivan Day, přední britský historik a specialista na dějiny gastronomie a kulturu stolování.

20:15

Hovory

Vydává: Český rozhlas

Rozhovor s osobností, která má zajímavý osobní i profesní život a názory. Hosty pořadu jsou respektované, ne nutně mediálně známé tváře všech oblastí společnosti.  

Web

Před čtyřmi dny 24:09

Počet kyberútoků se celosvětově každé čtyři roky zdvojnásobí, v Česku ale ztrojnásobí, říká odborník

„S příchodem umělé inteligence AI se svět kyberbezpečnosti nesmírně zrychlil, a to jak na straně dobra, tak zla,“ říká šéf české pobočky firmy Checkpoint Miloslav Lujka. „Když to zjednoduším, tak celosvětově se každé čtyři roky zdvojnásobí počet kybernetických útoků, v České republice se ale ztrojnásobí,“ dodává.

Před pěti dny 23:53

Učitel žáka s ADHD musí být hodně otrlý, žádoucí je tolerantní a přijímací přístup, míní terapeut

Dítě s ADHD, tedy s poruchou pozornosti a aktivity, je úzkostné, dokonce až agresivní. „Zjednodušeně se dá říct, že takové dítě dřív koná, než myslí. Tím ale také zrazuje samo sebe. Od mala zažívá ze svého okolí spíš negativní zpětnou vazbu, takže pak má pocity méněcennosti a nízkého sebehodnocení,“ vysvětluje terapeut a speciální učitel Jan Uhlíř.

Před šesti dny 23:54

Kdo mluví o sebevraždě, nikdy ji neudělá? To je obrovský omyl, odpovídá kněz Vácha

Říká se, že kdo mluví o sebevraždě, nikdy ji neudělá. „To je obrovský omyl, může to tak být, ale taky vůbec nemusí,“ zdůrazňuje katolický kněz, etik a biolog Marek Orko Vácha. A dodává slova Tomáše Halíka, podle kterého ten, kdo zaměňuje špatnou náladu s depresí, plete si rýmu s rakovinou.

Před týdnem 23:46

Nejsem ani „Hej, Maďar“, ani „Hej, Slovák“. Jsem Evropan, říká vydavatel oceněný Zuzanou Čaputovou

V lednu 2024 převzal Koloman Kertész Bagala od prezidentky Zuzany Čaputové státní vyznamenání za aktivní podporu slovenské literatury. „Ukázalo se, že na Slovensku je velký potenciál, protože se lidé pokoušejí psát a mnozí jsou talentovaní,“ říká oceněný vydavatel o literární soutěži Poviedka, kterou založil na podporu perspektivních tvůrců.

Před týdnem 22:30

Výuka češtiny u krajanů obnáší i vaření svíčkové pro sto lidi, říká spisovatelka Pilátová

„Anglicismy nejsou při výuce krajanů češtiny až takový problém, protože pronikají i do jejich řeči. Velký problém ale byl naučit je spisovnou češtinu. Protože se česky učili od rodičů, ale jen mluvenou formou,“ popisuje spisovatelka a lektorka Markéta Pilátová.

Před týdnem 23:11

X-Challenge není až tak o úkolech, ale co děláte a koho přitom potkáte, popisuje účastnice soutěže

„X-Challenge je akce pro dvoučlenné týmy, které cestují po Evropě, mají sto eur na osobu, a to není na desetidenní cestování nic moc. Proto účastníci často stopují a cestou se navíc snaží i pomáhat – i proto, aby si vydělali na nocleh a jídlo,“ popisuje jedna z účastnic a zároveň studentka žurnalistiky nebo politologie Klára Halašková.

Před týdnem 24:01

Nekouřím a žiju zdravě, přesto jsem měla rakovinu plic, říká podnikatelka

„Byl to šok, protože jsem tehdy vůbec netušila, že rakovinu plic může dostat i nekuřák,“ říká Ilona Mančíková, zakladatelka neziskové pacientské organizace Moje plíce. „Přitom jsem si myslela, že žiju opravdu zdravě a v poměrně zdravém prostředí, že se zdravě stravuji, sportuji apod.,“ doplňuje jedna z nejvlivnějších žen Česka 2024 v pořadu Hovory.

Před týdnem 23:30

Producent Cífka: Mnohokrát jsem byl překvapený zdrcující kritikou, ale pak to nebylo žádné drama

„Pro úspěch filmu je důležitá srozumitelnost postav. V českých poměrech je nejlepší udělat kvalitně téma, které může v člověku zarezonovat. A pak se dobře postarat o marketingovou kampaň,“ říká videoproducent, režisér a scenárista Petr Cífka, který od léta působí ve filmové a televizní produkční společnosti Bionaut.

Před 2 týdny 24:01

Rapper Vladimir 518: Poválečná architektura není pouhý brutalismus

„Projekt Architektura ČSSR 58–89 není primárně o prefabrikovaném typu architektury, není o panelácích, ale víc o stavbách kreativních, solitérních až ikonických,“ vysvětluje Vladimir 518. Právě na základě jeho námětu pak režisér Jan Zajíček natočil nový dokument.