Host ve studiu
Před čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Jiří Štrupl staví solární kola: Po Evropě se pohybujeme už běžně, ale v Africe to byla velká atrakce

Teď si uděláme výlet na solárním kole z Hradce Králové až na Saharu. Dva čeští borci právě takový cyklovýlet letos absolvovali. Jiří Štrupl a Michael Polák se na jaře zúčastnili soutěže The Sun Trip, během které musí závodníci zdolat zhruba 7 000 km, ale pozor, výhradně jen a pouze na solární, tedy sluneční pohon.

12:24

Host ve studiu

Vydává: Český rozhlas

Od pondělí do pátku vysíláme v 8:35 zajímavé povídání s atraktivním hostem.

Web

Včera 10:54

Rozpad a rozklad všeho křičí z dnešního světa. Režisér Hába a jeho Král Lear v Klicperově divadle

Pozveme vás do Klicperova divadla, které otevírá svoji už 140. sezónu premiérou inscenace veledíla Williama Shakespeara Král Lear. Titulní roli v režii Michala Háby ztvární Filip Richtermoc. Do hlediště vás všechny přišel pozvat režisér Michal Hába osobně.

Před dvěma dny 10:54

Tomáš Votava přišel jako kluk na ZUŠ Střezina a už z ní neodešel. Teď šéfuje největší ZUŠce v zemi

Po dlouhých 34 letech má Základní umělecká škola Střezina v Hradci Králové nového ředitele. Po Karlovi Šustovi, který odešel na zasloužený odpočinek, převzal otěže vedení největší základní umělecké školy v zemi Tomáš Votava, skvělý muzikant a učitel, který na Střezinu přišel kdysi jako malý kluk, a už z ní neodešel.

Před třemi dny 11:37

Tetín je Vesnicí roku Královéhradeckého kraje. Na venkově se dá žít stejně kvalitně jako ve městě

Teď zamíříme na Jičínsko do letošní Vesnice roku Královéhradeckého kraje, kterou se stal Tetín, malebná obec se 150 obyvateli mezi Miletínem a Lázněmi Bělohrad. Tamní starosta Matěj Hlavatý kandidoval za Starosty a nezávislé v 19 letech a stal se v té době nejmladším starostou v Česku. Dneska už stojí v čele Tetína třetí volební období.

Před pěti dny 11:56

Královéhradecký dětský sbor JITRO si naplno užil zpívání v Dolomitech ve výšce 2 500 metrů nad mořem

Loni oslavil Královéhradecký dětský sbor JITRO, který znají po celém světě, své 50. narozeniny. A oslavil je velkolepým narozeninovým koncertem v Kongresovém centru Aldis. Potom sbor odjel na velké turné do Japonska, letos v létě zpíval ve Švýcarsku, také na Festivalu sborového zpěvu v Itálii, v Dolomitech si dokonce vyšlápli na vysokohorskou túru.

Před týdnem 10:14

100. narozeniny slaví proslulý houslařský ateliér Pilař v Hradci Králové: Radost i závazek současně

Proslulý houslařský ateliér Pilař v Hradci Králové si letos v září připomíná rovných 100 let. Bylo to totiž právě 1. září roku 1924, kdy Karel Pilař otevřel v tehdejší Husově ulici, dnes ulice Dukelská č. p. 95, dílnu a krámek s hudebninami. A tím založil tradici, která už pokračuje přes čtyři generace.

Před týdnem 09:56

Klarinet je skvělý nástroj, opravdu pasuje všude. Zahraji si jazz i folklór, usmívá se Irvin Venyš

Pozveme vás na jedno krásné hudební setkání v Kostelci nad Orlicí, do úžasných prostor tamního Nového zámku Františka Kinského, kde ve středu 2. října vystoupí přední český klarinetista Irvin Venyš s komorním souborem Barocco sempre giovane. Zahrají u příležitosti hned dvou výročí významného kosteleckého rodáka, hudebního skladatele Františka Ignáce Antonína Tůmy.

Před týdnem 11:02

Starosta Nového Města nad Metují: Děkuji všem, kteří pomohli při povodních. Společně jsme to zvládli

Teď zamíříme do Nového Města nad Metují na Náchodsku, do města, kterému se také říká pro jeho fotogenický reliéf Český Betlém. Mají tam nejen půvabný zámek a krásné historické centrum, ale i slavný Festival české filmové komedie, jehož 46. ročník nedávno skončil. Na vše se zeptáme starosty Milana Slavíka z ODS.

Před týdnem 10:36

Hradecká univerzita zahájila akademický rok a zve na Noc vědců, Den otevřených dveří i Knižní trh

Žáci základních a středních škol už si po prázdninách na školu zase rychle zvykli a studenti vysokých škol jsou na prahu nového semestru a nového akademického roku. Ten na Univerzitě Hradec Králové začíná tradičně několika pěknými akcemi pro veřejnost. V pátek to bude Noc vědců, příští týden Den otevřených dveří budovy rektorátu hradecké univerzity v historickém centru města v Rokitanského ulici. A bude i tradiční knižní veletrh.

Před týdnem 11:04

Neúspěch Pirátů je důvodem, proč se Hnutí ANO už nedá tolik v krajích obejít, říká politolog Školník

Víkendové krajské volby vyhrálo v Královéhradeckém kraji Hnutí ANO, ale oproti situaci z posledních voleb, už nemůže být vyšachováno z vedení kraje. To by se musel současný hejtman Martin Červíček z ODS spojit v koalici s SPD a komunisty z koalice Stačilo, což si asi nikdo nedokáže ani představit.