Host Radiožurnálu
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Nevadí mi, když jsou děti na mobilu. Sociální sítě se naučíme využívat pro náš růst, věří Žilková

Na festivalu v Karlových Varech se setkala Veronika Žilková s Janem Pokorným v den, kdy oba slavili výročí, a to neuvěřitelných 40 let, kdy Jan Pokorný přišel do rozhlasu a Veronika Žilková byla poprvé na karlovarském festivalu. „Je fajn, že jsme se toho dožili,“ říká se smíchem herečka. Do Varů přijela se soutěžním snímkem Světýlka. „Je to po 27 letech, co mám film v soutěži, před 27 lety to bylo Zapomenuté světlo,“ připomíná. „Příště to budou ‚Baterky‘,“ směje se.

26:08

Host Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné dopolední a večerní rozhovory s hosty, které nikde jinde neuslyšíte. Každý všední a sobotní večer přivítají moderátoři zajímavé hosty napříč profesemi i obory. Své dotazy pokládejte přes formulář.

Web

Včera 13:44

Rekvizity z druhé ruky, refill láhve... Točit film zeleně je naše služba společnosti, říká Ondříček

Filmový producent a režisér David Ondříček stojí za filmy Samotáři, Šeptej, Zátopek, Dukla 61 nebo filmovou sérií Král Šumavy. Jak náročné je natočit noční scénu v lese? A proč ho baví projekty, kde musí překonat strach? „Rád vystupuji ze své komfortní zóny. V dole jsem třeba bojoval s klaustrofobií, na Ještědu jsem měl strach z výšek,“ prozrazuje. Proč se rozhodl věnovat zelenému filmovému natáčení? Poslechněte si celý rozhovor!

Včera 31:42

Zlatá éra Ypsilonky? Nejsilnější herecký soubor, přes noc se stály fronty na lístky, vzpomíná Dejdar

Dnes se bude Karlových Varech promítat snímek Vladimíra Michálka Amerika, v níž si hlavní roli zahrál Martin Dejdar, člen souboru divadla Ypsilon. Amerika vznikla na motivy románu Franze Kafky a v roce 1994 to byla událost filmového roku. Premiéra byla na Výstavišti v Letním kině. „Bylo tam kolem tisíce lidí,“ vzpomíná herec Martin Dejdar.

Před dvěma dny 17:17

Dáša čte Oldovi scénáře. V podstatě mu nakázala, aby v tomhle filmu hrál, usmívá se Jiří Havelka

Herec a režisér divadelní i filmový Jiří Havelka natočil mimo jiné filmy Vlastníci nebo Mimořádná událost. Letos měl v Karlových Varech premiéru jeho film Zahradníkův rok, film natočený volně podle skutečných událostí, vybavený čapkovským názvem. Je to komedie, drama, nebo dramedie? A proč v něm Oldřich Kaiser nemluví? Poslechněte si celý rozhovor!

Před dvěma dny 25:07

Kvůli roli v Králově řeči jsem se stal špatným hercem. Úspěch nás překvapil, vzpomíná Geoffrey Rush

Australský oskarový herec Geoffrey Rush cestoval do Karlových Varů plných třicet hodin. Podle jeho slov to ale stálo za to. Kromě účasti v porotě hlavní soutěže totiž přijel pozdravit i své přátele z dob, kdy pracoval na Barrandově nebo natáčel v Plzni. „Tam jsem vypil hodně piv,“ zavtipkoval. Jak k porotcovským povinnostem královský logoped i vyhlášený pirát z Karibiku přistupuje?

Před dvěma dny 27:41

Tata Bojs slaví 36 let na scéně. „Jsme s Mardošou tak odlišní, že se nehádáme,“ usmívá se Milan Cais

Hosty speciálního vysílání z Karlových Varů byli Mardoša a Milan Cais z kapely Tata Bojs. Ta na filmovém festivalu odehrála koncertní set u příležitosti uvedení dokumentu k 36. výročí svého vzniku, který s ní natočil režisér Marek Najbrt. „Ten projekt měl různé peripetie a zatáčky. Nakonec jsme zakotvili u Marka Najbrta, protože nám přišlo fajn, jak pracuje s humorem,“ přibližuje Milan Cais.

Před třemi dny 26:21

Člověk má záminku dozvídat se i o absurdních tématech, chválí si hereckou profesi Cyril Dobrý

Na filmovém festivalu v Karlových Varech se s moderátory Hankou Shánělovou a Pavlem Sladkým setkali dva zástupci mladé herecké generace, Antonio Šoposki a Cyril Dobrý. Herci známí z oceňovaných snímků i televizních minisérií si s moderátory povídali o svých posledních rolích, o mezigenerační spolupráci i o rozdílech v práci pro film a televizi. „Je to trošku jiný styl herectví, ale určitě to není jiný sport. Jsou to úplně neznatelné nuance,“ říká Šoposki.

Před čtyřmi dny 10:16

Když jsme Jirkovi tleskali vestoje, tekly mi slzy. Mám z filmu Vlny upřímnou radost, vypráví Kotek

Herec Vojtěch Kotek si zahrál ve filmu svého kolegy a kamaráda Jiřího Mádla Vlny. Jak vnímá film a jaká byla slavnostní premiéra? „Byl jsem u toho, kdy se Jirkovi splnil sen se vší parádou, měl ve Varech premiéru filmu a tleskal mu vestoje celý karlovarský festival. Natočil něco, co má obrovskou sílu a hodnotu a co je skvělá výpověď v dnešní době,“ vypráví s dojetím. Jaká vzpomínka se mu vybavila při slavnostní premiéře? Poslechněte si celý rozhovor!

Před čtyřmi dny 24:27

Jeřábek: Volha? Byl jsem nadšený! Říkal jsem si, že je to příležitost ukázat, že něco umím

Herec Tomáš Jeřábek je podle svých slov čím dál větší introvert. „Obecně nejsem moc rád tam, kde je hodně lidí. Ale karlovarský festival mám prostě rád,“ usmívá se. S Janem Pokorným si povídal mimo jiné o novém filmu režiséra Jiřího Havelky Zahradníkův rok, který bude mít v kinech premiéru 18. 7. 2024. Jak se Tomášovi Jeřábkovi spolupracuje s dlouholetým kamarádem Jiřím Havelkou?

Před pěti dny 26:20

Světýlka jsou film, který vás skutečně dostane do vašeho dětství, přibližuje herečka Maximová

V Karlových Varech se ve studiu s moderátory Hankou Shánělovou a Pavlem Sladkým setkaly herečky Elizaveta Maximová a Martina Jindrová. „Je mi velkou ctí, že tu letos můžeme být s filmem Světýlka v hlavní soutěži. Natáčení s Beatou Parkanovou bylo fakt krásné a je to krásný příběh,“ vypráví Elizaveta Maximová. Jakou hraje ve snímku roli? Která role byla pro Martinu Jindrovou emočně nejnáročnější? Poslechněte si celý rozhovor.