- Podcasty
- Host Lucie Výborné
Poslechněte si podcast: S digitální medicínou udržíme krok se světem, tvrdí zakladatel telemedicínského centra
Pod pojmem telemedicína si Češi nejčastěji představí e-recepty a e-neschopenky, někdo možná i robotickou chirurgii. To ale zdaleka není všechno. „Digitální medicína zahrnuje škálu možností, kterou nám dává digitální doba,“ nastiňuje zakladatel Národního telemedicínského centra v Olomouci Miloš Táborský, podle kterého dnes lze u pacientů sledovat celou řadu parametrů – puls, tlak, činnost plic nebo kontrolovat užívání léků.
Host Lucie Výborné
Rozhovory Lucie Výborné. Zajímavé osobnosti mluví o věcech, jimž rozumějí. Své dotazy pokládejte přes formulář na webu.
Vladimír Kořen: Historie hub je velkolepá! Jako první měly dobýt souši, byly dva metry vysoké
Vladimír Kořen je televizní moderátor, publicista a také bývalý starosta Říčan. V roce 2006 získal ocenění Česká hlava. Společně s Marošem Kramárem moderuje pořad Zázraky přírody. Když opustil komunální politiku, stal se nadšeným učitelem na základní škole. „Je to velmi pestrý svět. Čím déle tu práci dělám, tím víc poznávám, jak je skvělá,“ usmívá se Vladimír Kořen. S Lucií Výbornou se vypravil do lesa spolu s manželkou a nejmladším synem. Co všechno ví o houbách?
Baví mě zlodějská metoda přípravy jídla a experimentuju se šneky, prozrazuje kuchař Hromas
Michal Hugo Hromas je kuchař a autor dvou kuchařských knih. Rád sbírá houby a rád experimentuje. S Lucií Výbornou se vydal do křivoklátských lesů a vyprávěl, co se mu honí v hlavě při houbaření, co chystá do své nové kuchařky a proč jsou jeho novou vášní šneci. Poslechněte si celý rozhovor.
Bára Hrzánová: Soudruh prezident nám řekl, že máme jezdit bavit důchodce. A já jsem to vzala vážně
Lucie Výborná se vydala do lesa s Bárou Hrzánovou. Prošly se pražským lesem a povídaly si o cigánském divadelním kočování po seniorských centrech, ideálním létě i hře Hrdý Budžes. Jací jsou s manželem Radkem Holubem houbaři? Jak Bára prožívá úbytek diváků v jevištích? A co říkala jejímu synovi o hře na housle Zuzana Navarová? Poslechněte si celý rozhovor.
Houby se pod zemí domlouvají, jestli je sucho nebo co se v lese děje, popisuje básník Pavel Jirásek
Lucie Výborná se v úterý vydala na houby s hudebníkem, režisérem a dokumentaristou Pavlem Jiráskem, autorem básnické sbírky Bytosti jménem houba. Jak s ním houby komunikují? A co ho na nich fascinuje?
Díky vředu jsem zpomalil. Už neřeším to, co nemůžu ovlivnit, přiznává Aleš Háma
Celý týden se Lucie Výborná se svým hostem bude vydávat na výpravu do lesa na houby. Jít na houby totiž může být také skvělá příležitost mluvit o dětství, o dobrodružství, o vaření, o rodině, o kamarádech a o všem, co k létu patří. „Houby hledám odmalička strašně rád, ale zbytečně je nesbírám – když je nepotřebuji, tak je netrhám,“ říká její první „houbařský“ host moderátor a herec Aleš Háma. Kam jezdí rád na dovolenou a proč je pro něj volný čas stejně důležitý jako práce?
Jídlem plýtváme hlavně doma. Prodejci by se měli inspirovat v Německu, říká šéfka potravinové banky
Věra Doušová je ředitelkou Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj. „Mám ráda život a ničeho se nebojím předem. Každá dobrá věc musí dobře dopadnout.“ Tak zní krédo Věry Doušové. V roce 2018 získala cenu Laskavec. Kde se v ní vzala touha pomáhat lidem? „Myslím, že je to přirozená lidská potřeba. Ale někdy mají lidé tolik starostí, že na tohle jim nevyjde čas. Snažím se žít s radostí a nějak se mi to daří. Možná, že mám jenom štěstí,“ usmívá se.
Tiskař se musí vžít do výtvarníka, dílo vzniká společnou prací, popisuje litograf
Martin Bouda je majitel nejstarší litografické dílny v Čechách. Sídlí v Říční ulici na Malé Straně, v domě, ve kterém tvořili bratři Čapkové. Do dílny chodili slavní výtvarníci, kamenotiskem tady vznikla spousta grafik. Jak proces tisku z kamene probíhá? Proč dřív výtvarníci kreslili zrcadlově obráceně? A jaké tisky jsou nejvzácnější? Poslechněte si rozhovor Lucie Výborné z litografické dílny.
Jako bych měla sto dětí! Květiny jsou vůně a ta nejkrásnější křehkost, popisuje nevidomá floristka
Pracuje jako floristka, i když je nevidomá. O zrak přišla v šestadvaceti letech během dvou měsíců kvůli diabetu. „Člověk potřebuje čas, než se vzpamatuje z toho šoku. Můžu děkovat pánubohu za to, jaká jsem, že mi trvalo rok, než jsem se nějak vzkřísila,“ vypráví Romana Lískovcová. Jak se jako nevidomá dostala k floristice a jak pracuje s květinami, když je nevidí? A nakolik je pro ni při práci důležitý dotyk? Poslechněte si rozhovor.
„Dobré maso je jako kvalitní víno, do toho si colu taky nenalejete.“ Řezník Kšána radí, jak grilovat
První letní den zahájila Lucie Výborná rozhovorem s řezníkem Františkem Kšánou. Jak maso správně ogrilovat a které vybrat? „Musíme mít pořádně rozpálenej gril,“ popisuje Kšána. Důležité je i to, jak zvíře žilo, jak dlouho nechal řezník maso uzrát nebo z jakého je druhu dobytka. „Maso je vzácnost, masa si musíme vážit,“ dodává Kšána. Poslechněte si celý rozhovor.