Host Dopoledne pod Ještědem
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Živě ze zámku Vartenberk ve Stráži pod Ralskem

Historie zámku Vartenberk sahá až do 13. století, kdy ho vystavěl rod Markvarticů. V novodobé historií ho využívala sovětská vojska, jednu dobu byl i rekreačním střediskem ČKD. O jeho největší devastaci se postaral požár. I přes tuto nepřízeň osudu se jako zázrakem tato památka dočkala celkové rekonstrukce, a v těchto dnech už vítá návštěvníky. Zásluhu na tom má Helena Bušová, vedoucí odboru výstavby ze Stráže pod Ralskem, která nás hodinu před polednem zámkem provede.

18:40

Host Dopoledne pod Ještědem

Vydává: Český rozhlas

Každé všední dopoledne po 11. hodině si do studia zveme zajímavé hosty a povídáme si s nimi o různých tématech.   

Web

Dnes 17:22

Téma: Radosti i strasti veterináře

Lýdie Suková Čačková, terénní veterinářka. Sterilní, pohodlné prostředí veterinární kliniky není nic pro terénní veterinářku Lýdií Sukovou Čačkovou. Denně totiž dochází za hospodářskými zvířaty, která potřebují její pomoc. Co znamená úprava přerostlých páráků u prasátek, jak funguje zubařina u koní, a proč bychom měli respektovat zákaz vstupu na pastviny z důvodu aktuální hrozby šíření slintavky a kulhavky, nejen to probereme hodinu před polednem.

Včera 17:56

Téma: Nesprávné kombinování léků

Vojtěch Grande, vedoucí lékárník. Počet lidí, kterým může nevhodná kombinace léků způsobit vážné zdravotní komplikace, každým rokem roste. Upozorňují na to farmaceutické firmy. Špatná interakce se může objevit i v případě, že si pacient k předepsaným lékům přikoupí nevhodný volně prodejný lék. To je téma, které rozebereme hodinu před polednem s lékárníkem Vojtěchem Grande.

Před třemi dny 17:37

Téma: Zdraví od jarních bylinek

Zuzana Juklíčková, bylinkářka. Podběl, kopřiva, medvědí česnek, pampelišky nebo sedmikrásky patří mezi první jarní bylinky, které dodají nezaměnitelnou chuť některým pokrmům, a navíc obohatí náš organismus o řadu prospěšných látek. O významu těchto jarních rostlin si budeme povídat hodinu před polednem s bylinkářkou Zuzanou Juklíčkovou.

Před třemi dny 14:26

Výběr z rozhovorů uplynulých dní: Lymfodrenáže, poctivá pekařina, živě ze slavností, jarní úklid

Výběr toho nejlepšího z rozhovorů třetího dubnového týdne připravila Iveta Kalátová.

Před šesti dny 16:49

Už předkřesťanské kultury pomazávaly dobytek vejcem, říká k symbolu Velikonoc etnolog Libor Dušek

V pohanských dobách byly Velikonoce jako jarní svátky spojeny s řadou obřadů, které souvisely se zajištěním budoucí úrody a ochranou před zlými silami. A některé přetrvaly i do křesťanských dob. Poučil nás o tom etnolog Libor Dušek, univerzitní pedagog a odborný asistent na Katedře sociální a kulturní antropologie Filozofické fakulty Univerzity Pardubice.

Před týdnem 16:02

Téma: Velké jarní gruntování

Lesja Belzová, majitelka úklidové firmy Belzová Pravidelným zvykem našich předků před Velikonocemi byl velký jarní úklid včetně vybílení celého stavení. V současnosti ale většinou stačíme sotva umýt okna, vyprat závěsy a zkrášlit naše domovy jarní výzdobou. Nakolik jsou v této době vyhledávané úklidové firmy, a o jaké druhy úklidu je největší zájem, nejen to probereme hodinu před polednem s majitelkou úklidové firmy Lesjou Belzovou.

Před týdnem 19:48

Živě z Velikonočního jarmarku v Jablonci nad Nisou

Velikonoční slavnosti s tradičními trhy a nejen folklórním doprovodným programem čeká návštěvníky od středy 16. do pátku 18. dubna v centru Jablonce nad Nisou. S Českým rozhlasem Liberec hodinu před polednem nahlédneme pod šikovné ruce řemeslníků, přiblížíme tradici zdobení kraslic a také ochutnáme tradiční velikonoční pokrmy.

Před týdnem 17:14

Téma: Poctivá pekařina

Alžběta Košková, pekařka, majitelka Pekárny u Alžběty. Ručně vyráběné kváskové pečivo jako například chléb s křupavou kůrkou, který vydrží i týden, je stále více populární. Své o tom ví i majitelka Pekárny u Alžběty v Turnově, která má v současné době plné ruce práce s velikonočními mazanci a dalšími dobrotami. O svých pekařských začátcích nám bude vyprávět hodinu před polednem, a chybět určitě nebudou užitečné rady na pečení velikonočního pečiva.

Před týdnem 15:20

Téma: Jaro v Krkonoších

Jakub Vaniš, jednatel Wellness Hotel Šedý Vlk v Harrachově. Stále teplejší dny lákají turisty do známých i méně známých míst našich nejvyšších hor. Nakolik jsou nároční jak domácí tak i zahraniční návštěvníci, co nejčastěji vyhledávají, na co musí provozovatelé v nadcházející teplé sezoně myslet, a která místa nejen v okolí Harrachova stojí za to navštívit, nejen to se dozvíme hodinu před polednem.