Host Dopoledne pod Ještědem
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Pavel Vintr: advokát

Téma: Letní brigády. Vydělat si peníze během studia stále láká tisíce mladých lidí. Stejně tak je zájem o příležitostné a sezónní práce zejména v létě i mezi stálými zaměstnanci. V jakém případě musí brigádnici přiznávat a platit daně i pojištění, proč změny v zákoníku práce dělají těžkou hlavu zaměstnavatelům a majitelům firem, na to se s advokátem Pavlem Vintrem zaměříme hodinu před polednem.

17:06

Host Dopoledne pod Ještědem

Vydává: Český rozhlas

Každé všední dopoledne po 11. hodině si do studia zveme zajímavé hosty a povídáme si s nimi o různých tématech.   

Web

Před dvěma dny 18:34

Jana Loosová: ředitelka Krajské hygienické stanice v Liberci

Téma: Prázdninové koupání v Libereckém kraji. S příchodem horkých letních dní jsou přírodní i městská koupaliště, přehrady a jezera cílem dětí i dospělých. Jaká je současná kvalita těchto vodních ploch, co všechno a jakým způsobem se měří, nejenom na to se zaměříme s ředitelkou Krajské hygienické stanice v Liberci Janou Loosovou.

Před třemi dny 15:26

Světová škola v Jablonném v Podještědí. Místo kam děti chodí rády

Proč je ZŠ a ZUŠ v Jablonném v Podještědí výjimečná, přišel vysvětlit její ředitel, pan Petr Kopřiva.

Před třemi dny 14:08

Výběr z rozhovorů uplynulého týdne: Návštěva v údolí, škole a pivovaru, i rady před dovolenou

Výběr toho nejlepšího z rozhovorů posledního červnového týdne roku 2024 připravila Iveta Kalátová.

Před šesti dny 15:33

Petr Kopřiva, ředitel ZŠ a ZUŠ Jablonné v Podještědí

Téma: Světová škola. Na první pohled docela obyčejná škola, přesto se v Základní škole a Základní umělecké škole v Jablonném v Podještědí snaží učit žáky netradičním způsobem, díky kterému získali certifikát Světová škola. A právě na výjimečné pojetí výuky se hodinu před polednem zaměříme s ředitelem Petrem Kopřivou.

Před týdnem 17:09

Ondřej Tichota, poradce pro komunikaci Evropského spotřebitelského centra Česko

Téma: Nejistá dovolená. Celý rok se na ni těšíme a šetříme peníze. Někdy se však stane, že se dovolená nemusí vydařit, a v tomto případě je vhodné vědět, jak bychom měli postupovat při reklamaci zájezdu. Co všechno smlouva o zájezdu musí obsahovat, v jakém případě můžeme od smlouvy odstoupit, můžeme za sebe poslat náhradníka, co dělat v případě, že bude hotel obsazený, a může CK dodatečně zvýšit cenu? Nejenom tyto situace probereme s Ondřejem Tichotou, poradcem pro komunikaci Evropského spotřebitelského centra Česko.

Před týdnem 19:08

Vysíláme živě ze Zámku Svijany

Svijanský zámek vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako pivovar v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Hodinu před polednem si v živém vysílání projdeme zámek a připomeneme si 460 výročí založení pivovaru.

Před týdnem 16:54

Adéla Hemelíková, terénní zooložka

Téma: Průvodce zodpovědného turisty. S příchodem léta a dovolených se sociální sítě začínají plnit zážitkovými fotografiemi, mezi kterými nechybí "selfies" s divokými zvířaty. Ať už jde o lvíčata, focení s mláďaty orangutana, nebo plavání s delfíny. Právě na negativní dopady těchto zážitků s exotickými zvířaty, které patří v současnosti k populárnímu turistickému odvětví, se zaměříme hodinu před polednem s Adélou Hemelíkovou, terénní zooložkou.

Před týdnem 16:14

Jana Blažková, starostka Kryštofova údolí

Téma: Léto v Kryštofově údolí. V hlubokém údolí Údolského potoka v Ještědsko-kozákovském hřbetu najdeme malebnou obec Kryštofovo údolí, jejíž součástí je i ves Novina. Dominantou je železniční kamenný viadukt. Lákadlem pro turisty jsou v přízemí roubené a v patře hrázděné domy s podstávkou, a dominantní dřevěný kostel sv. Kryštofa. Zajímavou historií tohoto místa nám hodinu před polednem připomene nezávislá starostka Jana Blažková, se kterou se také zaměříme na investiční plány obce, a chybět nebude ani pozvánka na Údolskou pouť.

Před týdnem 20:12

Autem na zahraniční dovolenou. Na co se připravit, připomíná dopravní expert

I cesta může být cíl. To platí pro řidiče, kteří se před dlouhou cestou autem na zahraniční dovolenou dobře připravili. Na co nezapomenout, jsme se ptali dopravního experta Romana Budského.