Host Dopoledne pod Ještědem
Před pěti dny

Poslechněte si podcast: Dagmar Kubištová: majitelka Útulku Dášenka v Lučanech nad Nisou, předsedkyně Ligy na ochranu zvířat

Téma: Šance zvířatům. Ztracená, opuštěná, ale také týraná zvířata nacházejí pomoc a dočasný azyl v Útulku Dášenka v Lučanech nad Nisou, který funguje pod záštitou Ligy na ochranu zvířat ČR. Dagmar Kubištová, majitelka útulku a předsedkyně LOH v Jablonci nad Nisou, nás hodinu před polednem seznámí s osudy zvířecích svěřenců, a poradí, jak můžeme pomoci i my.

17:05

Host Dopoledne pod Ještědem

Vydává: Český rozhlas

Každé všední dopoledne po 11. hodině si do studia zveme zajímavé hosty a povídáme si s nimi o různých tématech.   

Web

Dnes 16:44

Adéla Lichková: terapeutka adiktologické poradny společnosti Advaita

Téma: Alkoholismus v rodině. Lidé, kteří propadli alkoholu, si často svou závislost nepřipouštějí. Obyčejně to jsou členové rodiny, kteří ho na jejich zvláštní chování upozorní. Jakou roli hraje v tomto případě podpora blízkých, co dělat v případě agresivního alkoholismu, jakým způsobem se podepisuje alkoholismus v rodině na dětech, nejen těmto otázkám se budeme věnovat hodinu před polednem s Adélou Lichkovou, terapeutkou adiktologické poradny společnosti Advaita.

Včera 18:56

Mgr. Aneta Mikešková, advokátka

Téma: Koupě a prodej nemovitostí. Prodej a koupě nemovitostí je událostí, na kterou bychom se měli náležitě připravit. Jak určit cenu nemovitosti, nakolik se vyplatí koupě a prodej či nájem prostřednictvím realitní kanceláře, a na co si dát pozor při podpisu rezervační smlouvy, nejen to se dozvíme hodinu před polednem v rozhovoru s advokátkou Anetou Mikeškovou.

Před pěti dny 17:59

Tomáš Malínský: Cesta z fotbalového hřiště ke kadeřnickému křeslu

Pro fanoušky prvoligového fotbalu je jméno Tomáše Malínského dostatečně známé. Bývalý fotbalista Liberce, Slávie nebo Jablonce se sice po vážném úrazu na trávník vrátil, ale zároveň se začal věnovat zcela odlišné profesi. Najít ho můžeme v kadeřnictví v centru Liberce s nůžkami v ruce. O své cestě za fotbalem a prvních dojmech v roli barbera a kadeřníka vyprávěl v našem vysílání.

Před šesti dny 18:30

Živě z Technického muzea v Liberci

Bicycle Club 1886 ve spolupráci s Technickým muzeem Liberec a klubem Plochá dráha Pavlovice Liberec pořádají 14. září 9. ročník cyklistického závodu. Hodinu před polednem si v živém vysílání prohlédneme historické závodní bicykly, mezi kterými nechybí ani vysoká kola, a dozvíme se zajímavosti z historie toho dopravního prostředku.

Před týdnem 17:39

MUDr. Tomáš Roubíček: lékařský ředitel KNL

Téma: Srdce v kondici. Všichni si přejeme mít zdravé a silné srdce, ale statistiky hovoří o stále vysokém počtu kardiovaskulárních onemocnění. Jaká jsou nejčastější, jak poznáme, že naše srdce není v pořádku, a čím ho nejvíce zatěžujeme. To jsou otázky, na které nám odpoví lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec Tomáš Roubíček. Hodinu před polednem se budeme také věnovat moderní léčbě, a pozveme posluchače na akci Světový den srdce, kterou KNL pořádá 11. září v Liberci.

Před týdnem 16:56

Fotoprotekce je na místě pořád, říká kožní lékařka Radoušová. Radí chránit si před sluncem i oči

Dlouhé slunečné dny s sebou nesou riziko spálení. Jak se proti němu chránit, i jak případně spálenou kůži ošetřit, nejen to nám poradila kožní lékařka Kateřina Radoušová. Do Dopoledne pod Ještědem jí pozvala Iveta Kalátová.

Před týdnem 16:50

Živě z turnovské Špéry

Špéra - pod tímto lidovým názvem se dnes skrývají Střední umělecko-průmyslová škola a Vyšší odborná škola v Turnově. Jejich předchůdkyně, C. k. odborná škola pro broušení a umělé zasazování drahokamů, byla založena v už roce 1884 a tehdy byla jediná Evropě. A právě do turnovské Špéry se hodinu před polednem podíváme. Nahlédneme do tříd a dílen, seznámíme se s nejstaršími studijními obory, jakými jsou Broušení a rytí drahých kamenů a Zlatnictví a design šperků.

Před 2 týdny 12:54

Výběr z rozhovorů uplynulého týdne: Fotograf, bolesti kloubů, pranostiky, divadlo i procházka u řeky

Výběr toho nejlepšího z rozhovorů posledního srpnového týdne roku 2024 připravila Iveta Kalátová.

Před 2 týdny 17:07

Jana Hlavová: ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny v Liberci

Téma: Pohoda ve škole. Po dvou měsících prázdnin se žáci a studenti vrací do školních lavic, kde se setkají se svými spolužáky. V některých případech se však může pro děti jednat o náročné období. Například pro žáky, kteří mají problémy s učením, s vysokými nároky ze strany rodičů i učitelů, se začleněním, nebo se dokonce setkávají i se šikanou. A právě na tyto problémy a řešení se zaměříme s Janou Hlavovou, ředitelkou Pedagogicko-psychologické poradny v Liberci.