Host Dopoledne pod Ještědem
Dnes

Poslechněte si podcast: Jana Hlavová: ředitelka Pedagogicko - psychologické poradny v Liberci

Téma: Když děti bolí duše. Smutek, strach, vyčerpání. To jsou hlavní signály, které se stále častěji projevují u dětí. Odborná pomoc by podle nového výzkumu Národního ústavu pro duševní zdraví prospěla každému třetímu deváťákovi. Co děti nejvíce trápí, a při jakých příznacích by měli rodiče zpozornět a vyhledat odbornou pomoc, nejen na to se zaměříme hodinu před polednem s Janou Hlavovou, ředitelkou Pedagogicko-psychologické poradny v Liberci.

17:01

Host Dopoledne pod Ještědem

Vydává: Český rozhlas

Každé všední dopoledne po 11. hodině si do studia zveme zajímavé hosty a povídáme si s nimi o různých tématech.   

Web

Dnes 15:46

Výběr z rozhovorů uplynulého týdne: O závodech, divadle, včelách i správném stravování

Výběr toho nejlepšího z rozhovorů druhého říjnového týdne roku 2024 připravila Iveta Kalátová.

Včera 15:37

Některé scény se nátačely i 23krát. „Dětští“ herci vzpomínají na filmování s Věrou Plívovou Šimkovou

V neděli 13. října 2024 zemřela ve věku 90 let režisérka a scénáristka, rodačka z Lomnice nad Popelkou, Věra Plívová Šimková. V rozhovoru z rozhlasového archivu si připomeneme, jak na natáčení jednoho z jejich filmů, Lišáci, Myšáci a Šibeničák, vzpomínali před lety dětští herci. Představitelů Zrzka, Dýmáka a Vincka, tedy Milana Bakeše, Vladimíra Riegra a Zdeňka Tůmy se tehdy ptala moderátorka Iveta Kalátová.

Před čtyřmi dny 15:35

Ochotnické divadlo je fenomén na celém světě, tady je to ale velmi silné, myslí si Chantal Poullain

Jedním z hostů 55. ročníku Národní přehlídky venkovských divadel Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou byla herečka a šansoniérka Chantal Poullain, která Českému rozhlasu Liberec poskytla rozhovor.

Před čtyřmi dny 17:41

Včelař: Tomáš Moravec

Téma: Včelařův podzim. Pro včelaře začíná náročné podzimní období, ve kterém se musí o včelky dobře postarat. Jak se přikrmují a jak vypadá v podzimních měsících život v úle, nejen to se dozvíme hodinu před polednem.

Před šesti dny 18:35

Vysíláme živě z Krakonošova divadelního podzimu

Ve Vysokém nad Jizerou v těchto dnech probíhá 55. ročník národní přehlídky venkovských divadelních souborů Krakonošův divadelní podzim. Odborná porota i diváci okem bedlivým sledují to nejlepší, co se během roku v souborech urodilo, a mezi představeními se pije hodně kávy. A víte, kdy a jak se vlastně prvně na horách pilo kafiště? Tak poslouchejte ve středu 9. října Hosta před polednem, kdy se přihlásíme z vysocké pražírny kávy, kde se bude mluvit o divadle, ale právě i o té kávě.

Před týdnem 18:26

Motocyklový závodník Rallye Dakar: David Pabiška

Téma: Droga jménem Rallye Dakar. Nekonečně dlouhé etapy, vyschlá řečiště, kamenité kopce. To všechno zdolávají účastníci Rallye Dakar v Saúdské Arábii. Pro motocyklového nezmara Davida Pabišku z Liberce půjde v příštím roce o patnáctý start v tomto závodě. Hodinu před polednem si poslechneme nezapomenutelné zážitky z předchozích ročníků.

Před týdnem 13:35

Výběr z rozhovorů uplynulého týdne: O myších, vztazích, podvodnících a proč ptáci zůstávají i v zimě

Výběr toho nejlepšího z rozhovorů prvního říjnového týdne roku 2024 připravila Iveta Kalátová.

Před týdnem 16:57

Stále více ptačích druhů u nás zimuje, říká ornitolog Bacílek. Reagují tak na měnící se klima

Dlouhodobý déšť, nízké teploty a silný vítr v polovině září přinesl zkázu v podobě povodní. Také Záchranné stanice pro volně žijící zvířata v tomto období vydávaly zprávy o množství vysílených opeřenců. Jak jsou na tom v současné době stěhovaví ptáci a nakolik mění klimatické změny jejich život, se Iveta Kalátová ptala ornitologa Martina Bacílka.

Před týdnem 18:12

Digitální podvody na vzestupu. Jak se bránit?

Výzvy k zaplacení pokuty za dopravní přestupek, přeplatku daní, sdílení zabezpečeného PDF dokumentu nebo doručení balíčku Českou poštou. V současné době se šíří vlna phishingových emailů a podvodných SMS zpráv.