Host Dopoledne pod Ještědem
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Stále více ptačích druhů u nás zimuje, říká ornitolog Bacílek. Reagují tak na měnící se klima

Dlouhodobý déšť, nízké teploty a silný vítr v polovině září přinesl zkázu v podobě povodní. Také Záchranné stanice pro volně žijící zvířata v tomto období vydávaly zprávy o množství vysílených opeřenců. Jak jsou na tom v současné době stěhovaví ptáci a nakolik mění klimatické změny jejich život, na to Ivetě Kalátové odpověděl ornitolog Martin Bacílek.

16:57

Host Dopoledne pod Ještědem

Vydává: Český rozhlas

Každé všední dopoledne po 11. hodině si do studia zveme zajímavé hosty a povídáme si s nimi o různých tématech.   

Web

Před třemi dny 18:12

Digitální podvody na vzestupu. Jak se bránit?

Výzvy k zaplacení pokuty za dopravní přestupek, přeplatku daní, sdílení zabezpečeného PDF dokumentu nebo doručení balíčku Českou poštou. V současné době se šíří vlna phishingových emailů a podvodných SMS zpráv.

Před čtyřmi dny 17:47

Vysíláme živě z Liebiegova paláce v Liberci

Po 150 letech prošel náročnou rekonstrukcí Liebiegův palác v Liberci, který se právem stal Památkou roku Libereckého kraje 2022 a Stavbou roku Libereckého kraje 2023. Hodinu před polednem se projdeme touto krásnou stavbou, seznámíme se s její zajímavou historií, navštívíme Komunitní středisko Kontakt, a pozveme posluchače na festival Sportfilm, který Liebiegův palác hostí.

Před pěti dny 17:08

Ivo Lánský: psychoterapeut, vedoucí Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy, Liberec

Téma: Světlo do života. Manželské a předmanželské poradny začaly vznikat v celé republice v 70 letech z důvodů narůstající rozvodovosti. Výjimkou nebyla ani Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Liberci, která letos slaví padesát let od svého vzniku. S jakým trápením se lidé nejčastěji obracejí na odborníky, a jak vypadá pomoc, nejen o tom si budeme povídat s psychoterapeutem a vedoucím Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Liberec.

Před šesti dny 16:09

Pavel Soukup: deratizér

Téma: Nezvaní návštěvníci. Nejsou to pouze potkani, blechy, dřevomorka nebo komáři, ale i švábi a štěnice, které lidem znepříjemňují život. Co způsobuje jejich zvýšený výskyt, jak poznáme, že máme doma štěnice nebo šváby, jak se jim bránit, a v čem spočívá prevence, nejen o tom si budeme povídat hodinu před polednem s Pavlem Soukupem, deratizérem.

Před šesti dny 13:57

Výběr z rozhovorů uplynulého týdne: Zahrada, rybaření, rally, houby i toulání s usárnou

Výběr toho nejlepšího z rozhovorů posledního zářijového týdne roku 2024 připravila Iveta Kalátová.

Před týdnem 16:24

hudebník a publicista: Pavel Vinklát

Téma: Kronika trampingu. Jizerskohorský tramping a jeho delší než sedmdesátiletou historii mapuje Kronika trampingu. Zaznamenává život trampských osad, které měly své kempy přímo v Jizerských horách a v podhůřích na Frýdlantsku, Tanvaldu či na Železnobrodsku. S autorem Kroniky trampingu Pavlem Vinklátem se vrátíme k začátkům trampování a pozveme posluchače na festival Jizerská nota.

Před týdnem 18:52

mykolog: Zdeněk Pelda

Téma: Podzim na houby. Dobrého houbaře poznáme podle toho, že přinese úlovek z lesa v každou roční dobu a za každého počasí. Jak je to s výskytem hub po přívalových deštích, které zasáhly téměř celé Česko, to nám řekne mykolog Zdeněk Pelda. A přidá pozvánku na výstavu nazvanou Houby.

Před týdnem 19:06

Teď se loví štika a candát. A kapři, ale toho chytíte i na Štědrý den, prozrazuje zkušený rybář

Většina rybářů považuje září a říjen za měsíce dravců. Předseda Českého rybářského svazu ve Frýdlantu v Čechách Milan Popík prozradil, jakým způsobem zajišťují chov, ochranu a lov ryb, a nakolik se jich dotkla velká voda.

Před týdnem 22:00

Vysíláme ze zákulisí rally teamu

O víkendu skončilo Mistrovství ČR v rally, kterého se pod hlavičkou KONTAKT Škoda TEAM zúčastnil s novým autem světové úrovně Škoda Fabia RS Rally 2 Věroslav Cvrček ml. Hodinu před polednem vám přiblížíme život známé závodnické rodiny Cvrčkových.