Makám z domu
21. říjen 2020

Poslechněte si podcast: Home office může mezi partnery vyvolat problémy. Pandemie nás ale často spíš spojuje, říká psycholog

V sérií rozhovorů Makám z domu jsme v minulých dílech řešili hlavně strukturální, společenské problémy nebo změny, které home office přinese. Jak se ale dotkne naší bezprostřední psychiky nebo partnerských vztahů? A co můžeme sami pro dobré zvládání práce z domova udělat? „Důležité je udělat si dobrou strukturu. Stejně jako to dělám, když jdu do práce,“ říká psycholog, terapeut a lektor Michal Petr.

22:09

Makám z domu

Vydává: Český rozhlas

Spasí home office naše životy? Pandemie koronaviru na jaře poslala obrovské množství lidí na home office. Co se dlouho jevilo jako vize budoucnosti, se rychle stalo realitou. Řada firem si nové pracovní postupy osvojuje a opouští kanceláře. Jak se promění společnost, pokud budeme častěji pracovat z domova? Ovlivní to ekonomiku, dopravu nebo naše osobní životy?

Web

4. listopad 2020 22:28

Home office nahrává vzdělanějším. Budoucnost je ve službách a pomáhajících profesích, říká ekonom

Přibližně třetina Čechů a Češek může pracovat na home officu. „Čím vyšší vzdělání, tím vyšší šance, že budete moct pracovat z domova,“ říká ekonom Petr Janský. Co promlouvá do možnosti mít home office? A jak nejen pandemie promění trh práce?

14. říjen 2020 29:02

Volání po home officu je spíše voláním po zkrácení pracovní doby, říká politoložka

Zhoršená epidemiologická situace v Česku naznačuje, že z domova budeme pracovat čím dál tím častěji. V minulém díle jsme mluvili o tom, jak se promění města. Jak ale častější práce z domova promění veřejný prostor a naši soudržnost? Nejen o tom jsem v dalším díle série rozhovorů Makám z domu hovořila s politoložkou Kateřinou Smejkalovou.

7. říjen 2020 30:42

Kancelářské budovy může čekat stejný osud jako fabriky ve městech, říká urbánní antropolog

Vlivem pandemie řada firem opustila své kanceláře nebo redukovala jejich počet. Promění se naše města? Přestanou se stavit administrativní budovy? A co se stane s jejich okolím? „Pokud by problémy s pandemií a všeobecná tendence chodit méně do práce se potvrdily, tak se administrativní objekty dostanou do stejné pozice jako kdysi ty industriální,“ říká v druhém dílu série rozhovorů Makám z domu urbánní antropolog Michal Lehečka.

30. září 2020 26:20

Home office prohlubuje důvěru mezi šéfy a podřízenými, říká právnička v sérii Makám z domu

Dříve zaměstnanci poptávaný benefit, během pandemie pak jediná šance, jak udržet firmy v chodu. „Pohled na home office je plastičtější. Už to není ‚za žádnou cenu to svým podřízeným nedovolím‘, nebo že by zaměstnanci práci z domu považovali za úžasný sen,“ říká v prvním rozhovoru série Makám z domu Šárka Homfray, právnička věnující se zejména pracovnímu a služebnímu právu. Promění se vlivem home officu pracovní trh nebo požadavky na zaměstnance?