Hobby magazín
27. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Plynové vařiče před kempováním je dobré překontrolovat. Pozor také na slunce

Kempování je stále pro velkou část obyvatel Česka oblíbeným způsobem trávení dovolené. Mnoho z nich při tom volí také vlastní stravování a vozí s sebou plynové vařiče. Než s nimi vyrazíte na cesty, je dobré jim věnovat trochu pozornosti.

03:10

Hobby magazín

Vydává: Český rozhlas

Pořad pro všechny, kteří se neradi nudí.

Web

Včera 03:22

Chcete domů zvířátko? Ať už se rozhodnete pro křečka nebo křečíka, měli byste znát jeho povahu

Když přijde dítě za rodiči s prosbou, že by chtělo mít doma zvířátko, často se stává, že pořídí křečka. Ale křečci nebo křečíci jsou různí, mají různou povahu, různý styl života. Někteří jsou hravější, jiní se rádi pomazlí. Než je půjdete vybírat, poraďte se s chovateli nebo si o křečcích něco přečtěte.

Před třemi dny 02:54

Malinám se letos daří. Správně vybraná odrůda plodí až do zámrazu

Letošní úroda jablek je v ovocnářské oblasti v okolí Svinčan na Chrudimsku velmi slabá. Jarní mrazíky udělaly své. Místní zahradník a předseda tamního Českého zahrádkářského svazu Ladislav Kubelka doporučuje zahrádkářům pěstovat spíše drobnější ovoce.

Před pěti dny 02:59

Fasádu poškozenou od ptáků stačí opravit jen lokálně, je ale potřeba dodržet přesný postup

Nová, hezky upravená fasáda hraje často ve vzhledu a celkové úpravě domu prim. Bývá proto nepříjemným překvapením, když se setká s útokem okolních živočichů. Zejména na zateplené fasády často útočí ptáci z řádu šplhavců. Ve větších městech pak narušuje vzhled především světlejších fasád také pavouk známý jako cedivečka zápřední.

Před týdnem 03:27

Topit palivovým dřevem se vyplatí, musí být však alespoň dva roky vyschlé

Náklady na energie stoupají, ale stále i při tom všem zdražování platí, že nejlacinější je topení dřevem. Kdo má les nebo zvládne samovýrobu, ušetří hodně peněz. Pokud si necháte dříví přivézt, většinou ho firmy nabízejí nařezané na míru vašich kamen a naštípané, je to stále lacinější než uhlí, plyn nebo elektřina.

Před týdnem 02:48

Huňatá kočka z Petrohradu láká k pohlazení. Něvská maškaráda je stále oblíbenější i v Česku

Něvská maškaráda je kočka, kterou organizace FIFe uznává jako samostatné plemeno teprve od roku 2011. Přesto už u nás patří mezi deset nejoblíbenějších plemen. Není divu. Tohle huňaté plemeno od řeky Něvy láká k pohlazení, které také s radostí a empatií přijímá. Dalo by se říct, že něvská maškaráda doslova léčí svou empatií i krásou.

Před týdnem 03:02

V zahradnictví Vejtasa v Jaroměřicích nad Rokytnou nakupovali skalničky i bratři Čapkové

Zahradnictví v Jaroměřicích nad Rokytnou založil v roce 1901 Antonín Vejtasa. Funguje dodnes pod stejným jménem. Už za první republiky bylo vyhlášené a skalničky v něm nakupoval i Karel Čapek se svým bratrem Josefem.

Před 2 týdny 03:12

Semínka letniček sbíráme za suchého počasí. Dobře uchovaná semena si udrží klíčivost až čtyři roky

Ze kterých letniček na vaší zahrádce jste letos byli nadšení? Krásně kvetly, sousedky vám je chválily a vy byste si přáli, aby záhon u domu krášlily za rok zas? Není nic jednoduššího než si semínka těch krasavic nasbírat.

Před 2 týdny 02:56

Zásobníky na krmivo pro lesní zvěř se postupně plní. Nechybí ani sušené bylinky

I v mysliveckém roce platí rčení o zimě, která se zeptá, co jsi dělal v létě. A tak se skladovací prostory plní vším, co by mohlo zvěři ve zdraví přežít zimu. Seno už je na senících, přibyde ale i zelenina nebo kaštany.

Před 2 týdny 03:12

Kominíka radši volejte v létě. I když můžete čistit i svépomocí, jednou ročně by měl váš komín vidět

Čistění komína u domácích kotlů a krbů je práce špinavá, nicméně nutná. Stačí jen vědět jak na to a čištění můžete zvládnout sami. Přesto by měl váš komín jednou za rok odborník podle platných zákonů zrevidovat. A nejlepší doba je v létě, kdy mají mistři černého řemesla přece jen poněkud volněji.

Před 3 týdny 03:21

Fotovoltaických elektráren na střechách domů přibývá. Základem je vybrat dobrou firmu

Fotovoltaických elektráren na střechách domů přibývá jako hub po dešti. Stejně tak roste i počet firem, které instalaci těchto slunečních elektráren nabízí. Ne všechny ale mají zkušenosti.