Hobby magazín
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Jak proměnit cementový med v kvalitní produkt? Rada od zkušeného včelaře je jednoduchá

Přemnožení mšic potrápilo letos včelaře hlavně ve vyšších polohách. Včely přinášely do úlů místo medovice velké množství melecitózy. Takový med velmi rychle krystalizuje a nejde vytočit.

02:53

Hobby magazín

Vydává: Český rozhlas

Pořad pro všechny, kteří se neradi nudí.

Web

Před čtyřmi dny 03:06

Dřeviny pro malé i velké zahrady. Zajímejte se o barvu, výšku a vnímejte okolní ráz krajiny

Velikost a tvar koruny, výšku, tvarovatelnost, barvy, to vše bereme v potaz, když se rozhodujeme pro koupi a výsadbu nových dřevin do zahrady. Které z nich se hodí do malých zahrad a které jsou barevně zajímavé po celý rok?

Před šesti dny 03:27

U některých typů bazénů nemusíme před zimou vodu zcela vypouštět. Jak správně zazimovat ten váš?

Je čas zazimovat bazén. Voda je drahá, a proto ji u některých typů bazénů nemusíme zcela vypouštět. Kdy ano a kdy ne a jak postupovat se zazimováním?

Před týdnem 03:18

Rybářský rok má svá pravidla. Vysazují se původní druhy, pro pstruhy je stanovená denní doba lovu

Rybářský rok má svá pravidla, například je stanovená denní doba lovu. V pstruhovém rybářském revíru je tato doba v měsíci říjnu od 7 do 19 hodin, v měsících listopad a prosinec od 7 do 17 hodin. V mimopstruhovém revíru platí v době od října do března denní doba lovu od 5 do 22 hodin. Ovšem aby bylo co lovit, o to se stará Český rybářský svaz.

Před týdnem 03:11

Díky nové legislativě stoupá zájem o komunitní sdílení energie

Díky novele zákona LEX OZE II, která vstoupila v platnost 1. 7. 2024, a spuštění Elektroenergetického datového centra (EDC) začátkem letošního srpna, je nyní možné sdílet vyrobenou elektřinu napříč odběrnými místy – tedy například i mezi sousedy v bytových domech. Díky vhodnějšímu nastavení dotačního titulu Nové zelené úsporám je možné podporu formou dotace získat ještě před samotnou realizací.

Před týdnem 02:45

Český stavák potěší oko na zemi i při letu. Když letí, tak tleská

Český stavák patří mezi nejrozšířenější plemena holubů u nás. Nejstarším klubem, který se zabýval jejich chovem, byl Klub východočeských pěstitelů staváků bělokosých. Ten vznikl v roce 1908 v Chocni.

Před 2 týdny 02:38

Odpočinek musí zahrádkáři nechat až na zimu, v říjnu je čeká dost práce

Průměrné teploty v měsíci říjnu se pohybují okolo 10 °C, takže je potřeba zahřát se na zahradě prací.

Před 2 týdny 02:56

V Koutech u Hlinska mají výjimečnou zahradu. On pěstuje bonsaje, ona skalničky

Zahrada manželů Šulcových v Koutech u Hlinska je výjimečná. Helena se nadchla pro skalničky a její manžel Zdeněk pro změnu propadl pěstování bonsají.

Před 2 týdny 03:17

Myslivci vábí na vánoční setkání. Nenechte si ujít koncert lovecké hudby v pražském Rudolfinu

K myslivosti patří řada rituálů a tradic – například troubení na konci honu, takzvané halali. Myslivečtí trubači mají speciální nástroje, nikoli lesní rohy, jak by laik předpokládal, ale lesnice a borlice.

Před 3 týdny 03:21

Ovoce ze zahrady můžete zkapalnit. Víte, kolik je ho potřeba na výrobu 100% alkoholu?

Ovoce z našich zahrad můžeme zpracovat na kompoty, marmeládu, mošty nebo také zkapalnit na ovocnou pálenku. Tato pálenka nás vyjde podstatně laciněji, protože při zpracování v pěstitelských pálenicích zaplatíme o polovinu méně z daně za alkohol. Kolik ovoce je třeba na výrobu 100% alkoholu a kolik stojí další zpracování?